Extra registreringsskylt för lasthållare

Bild på bil med cykelhållare och en extra registreringsskylt

Det är från och med den 2 februari 2022 tillåtet att använda en extra registreringsskylt att fästa till exempel på din cykelhållare, eller när du har någon annan last som skymmer din ordinarie registreringsskylt.

Du som är fordonsägare ska se till att fordonets registreringsskyltar syns. Eventuell last får inte placeras så att den skymmer skylten. Tidigare har det endast varit tillåtet att ha två registreringsskyltar för till exempel en bil. Nu är det möjligt att använda en extra registreringsskylt, på exempelvis en cykelhållare eller en lasthållare som skymmer fordonets bakre eller främre registreringsskylt. Den extra registreringsskylten ska placeras på lasthållaren så att den går att avläsa i stället för den ordinarie skylten. Den extra skylten ersätter här den ordinarie och då gäller samma krav för den extra skylten som för den ordinarie, till exempel när det gäller belysning. Avläsningen behövs till exempel för Polismyndighetens trafikövervakning och för uttag av trängselskatt och infrastrukturavgifter.

Beställ en tredje registreringsskylt via vår e-tjänst

Om du behöver en extra registreringsskylt kan du göra en beställning via vår e-tjänst. Du beställer på samma sätt som om du behöver en ny ordinarie registreringsskylt till ditt fordon. Den extra registreringsskylten kommer att ha samma format och färg som den ordinarie skylten på fordonet. Kostnaden är också densamma (i dag 62 kronor).

Ändringen finns reglerad i förordningen (2019:383) om fordons registrering och användning.

Läs mer om registreringsskyltar på vår webb: Transportstyrelsen/Registreringsskyltar

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!