Fritidsbåtar

Sverige har, med en av världens största skärgårdar samt många sjöar och kanaler, utmärkta förutsättningar för båtliv. Här finns information för dig som är intresserad av svenskt båtliv.

För ett bättre flyt

För att ge ditt båtliv ett bättre flyt har vi samlat inspiration och viktig information som gör livet på sjön roligare och mer hållbart – för allt och alla.

Ta reda på hur du får ett bättre flyt.

Båtmiljö

Som båtägare finns det olika sätt att bidra till en bättre miljö, till exempel genom val av motor och drivmedel, ta reda på fakta om båtbottenfärger eller se till att ditt avfall inte hamnar i sjön.

Sjösäkerhet 

Varje år färdas minst 1,5 miljoner vuxna på sjöar och hav i Sverige. Det det finns en hel del man kan göra för att bli säker på sjön, t ex ha en säker båt, förbereda dig noga inför båtturen och se till att du kan bli räddad om något händer.

Kompetens och utbildning

Grunden för att du ska bli en säker och hållbar förare är att höja dina kunskaper.

Vattenskoter 

Allt du behöver veta om regler för förarbevis med mera.

CE-märkning

Här finns all fakta och lagstiftning kring CE-märkning för tillverkare, importörer, distributörer, köpare och säljare.

Fakta om båtlivet

Transportstyrelsens båtlivsundersökningar  ger en bild av hur det svenska båtlivet ser ut i dag, och jämförelser görs även med tidigare år.

Kontakt båtlivsfrågor

Här finner du kontaktuppgifter som rör båtlivsfrågor.

Utrustning

Vad som är lämplig utrustning för din båt beror på flera faktorer. Exempelvis båtens storlek, framdrivningssätt, egenskaper och installationer är viktiga. Färdens längd, årstiden och vädret är andra faktorer. Även typen av farvatten har betydelse.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!