Fordonsskatt

Här kan du läsa information om fordonsskatt. Det som tas upp är bland annat vilka fordon du måste betala skatt för, hur stor skatten är och hur den räknas ut.

Fordonsskatten till din digitala brevlåda

Från och med september 2021 skickar vi inbetalningskort för ordinarie fordonsskatt digitalt, till dig som har en digital brevlåda dit du får din myndighetspost.

Det är den sista siffran i fordonets registreringsnummer som avgör vilken månad du ska betala. Du får inbetalningskortet i början av samma månad. Om fordonskatten inte är betald i tid får fordonet inte användas.

Här kan du se vilken månad fordonsskatten ska betalas: Betalning av skatt

Kom ihåg att kolla din digitala brevlåda regelbundet så att du inte missar fordonsskatten eller annan viktig post.

Får alla fordonsägare med digital brevlåda inbetalningskortet dit?

Om du har autogiro dras beloppet automatiskt från ditt konto, precis som tidigare. Du kommer att få ett makulerat inbetalningskort i din digitala brevlåda.

Om du har e-avi för din fordonsskatt, får du även i fortsättningen inbetalningskortet till din internetbank. Det gäller även om du har både e-avi och autogiro.

Transportstyrelsen skickar allt mer post digitalt

Digital post är ett led i Transportstyrelsens utveckling att gå över från papper till digitala utskick. Övergången sker stegvis och innebär att vi fortfarande skickar en del post på papper även till dig som har digital brevlåda, som till exempel skatt för påställning av ett fordon.

Här kan du se vilka brev vi skickar digitalt just nu, läsa mer om digital post och hur du skaffar en digital brevlåda.

Har du inte digital brevlåda?

Om du inte har en digital brevlåda får du fordonsskatten på papper, precis som tidigare.

Se hur mycket skatt du ska betala

Använd dig av e-tjänsten Fordonets skulder för att se hur mycket skatt du ska betala för ditt eller dina fordon. Om du har skatt som ska betalas, så visas OCR-nummer och bankgiro-nummer i tjänsten.

Fordonets skulder  

Hur betalar jag in fordonsskatt?

Du kan betala ordinarie fordonsskatt på något av följande sätt: 

Läs mer på sidan Betalning av skatt.

Tänk på att e-avi och autogiro endast omfattar den ordinarie fordonsskatten, inte skatt vid till exempel påställning eller vid en skattehöjning. I ett sådant fall skickar vi alltid ut ett inbetalningskort per post.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!