Speciella regler för den som genomgår yrkesförarutbildning

Det är möjligt att bli yrkesförare av tung lastbil och buss vid lägre ålder än gällande körkortsålder om man genomgår utbildning till yrkesförare. Det kan ske hos utbildare med tillstånd av Transportstyrelsen och i gymnasieskolan eller komvux.

Om du är 18 år och vill köra lastbil

Om du genomgår yrkesförarutbildning för godstransporter hos utbildare med tillstånd eller i gymnasieskolan, kan du i vissa fall få körkort med behörigheterna C och CE och yrkeskompetensbevis från 18 års ålder för att få utföra godstransporter.

Om du är 18 år och vill köra buss

Om du genomgår yrkesförarutbildning till bussförare i gymnasieskolan kan du få behörighet D och DE och yrkeskompetensbevis från 18 års ålder för att få utföra persontransporter (med vissa begränsningar).

När du fyller 20 år får du köra buss utan begränsningar.

Om du är 21 år eller äldre och vill köra buss 

Om du genomgår yrkesförarutbildning till bussförare hos utbildare med tillstånd eller i kommunal vuxenutbildning, kan du få körkort med behörigheterna D och DE och yrkeskompetensbevis från 21 års ålder för att få utföra persontransporter (med begränsningar).

När du fyller 23 år får du köra buss utan begränsning.

Övningskörning bara tillåten i gymnasieskolan, komvux eller hos utbildare med tillstånd

Du får bara körträna och övningsköra i gymnasieskolan eller komvux när du genomgår yrkesförarutbildning på fordons- och transportprogrammet, godstransporter eller persontransporter, eller när du genomgår grundutbildning för yrkesförarkompetens hos utbildare med tillstånd av Transportstyrelsen

  • där körningen sker med fordon som kräver C eller CE och du är under 20 år
  • där körningen sker med fordon som kräver D eller DE och du är under 23 år.

Grundläggande kompetens krävs innan förarprov

För att få avlägga förarprov för C eller CE vid lägre ålder än 21 år eller för D eller DE vid lägre ålder än 24 år, måste du ha

  • genomgått yrkesförarutbildningen och
  • klarat provet för yrkesförarkompetens.

Det innebär att du kan avlägga kunskapsprov och körprov för körkortsbehörighet C, CE, D eller DE när det har inkommit en rapport till Transportstyrelsen om att du har genomgått grundutbildning och prov för yrkesförarkompetens med godkänt resultat.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!