E-tjänst för egenkontroll av nationell sjöfart (EKAN)

Vanliga frågor och svar

En gång per år mellan den 1 januari och den 31 maj ska du självdeklarera ditt fartyg via Transportstyrelsens e-tjänst EKAN.

Om du är privat ägare till ett fartyg och har ett svenskt personnummer  behöver du inget lösenord utan då loggar du in med e-legitimation.

Om du är ägare till ett fartyg genom ett företag med organisationsnummer loggar du in i EKAN med användarnamn och lösenord som tilldelas av Transportstyrelsen.

Om du saknar inloggningsuppgifter kan du kontakta Transportstyrelsen.

Om du har glömt ditt lösenord men kommer ihåg ditt användarnamn kan du beställa ett nytt lösenord på EKANs inloggningssida.

För att ändra fartygsuppgifter eller lämna in självdeklarationen genom EKAN behöver du vara tilldelad rollen som informationsansvarig, detta görs av ägaren eller operatören av ett fartyg. Vissa ändringar kan du som användare inte göra på egen hand, för mer information kontakta Transportstyrelsen.

För fartyg som är certifierade måste Transportstyrelsen godkänna ändringen innan den blir synlig i EKAN.

För att lämna självdeklaration måste du vara tilldelad rollen som informationsansvarig. Detta görs av ägare eller operatör till ett fartyg. Se EKAN e-tjänst för mer information.

För certifierade fartyg kan du behöva kontakta Transportstyrelsen för upplåsning av möjligheten att lämna självdeklarationen.

Om du själv inte har någon möjlighet att använda e-tjänsten kan du utse någon annan som informationsansvarig för fartyget som hjälper dig, annars går det bra att lämna in självdeklarationen genom att fylla i en blankett. För mer information kontakta kundtjänst för sjöfartstillsyn, observera att självdeklaration via blankett är förenat med en extra avgift om 500 kronor per inskick.

För att finnas i EKAN måste fartyget omfattas av de nationella reglerna (TSFS 2017:26). Dessutom måste fartyget och ditt ägarskap vara registrerat i fartygsregistret. Uppfylls ovanstående och du fortfarande inte får upp fartyget i EKAN, kontakta ekan@transportstyrelsen.se.

En beskrivning av fartområdena hittar du under Fartområden.

Om du inte är inskriven/antecknad ägare till fartyget ännu kommer den tidigare ägaren stå som ägare i EKAN. För att få reda på vad som krävs för att du ska skrivas in/antecknas som ägare, kontakta Sjöfartsregistret, sjofart.sfr@transportstyrelsen.se.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!