Förlängning av högre behörigheter

För att behålla dina högre behörigheter måste du förnya dem innan giltighetstiden för de behörigheterna har gått ut. Det gör du genom att ansöka om förlängning och därmed visa att du uppfyller de medicinska kraven. De högre behörigheterna är C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE.

Vi skickar ut information till dig när det börjar bli dags att ansöka om att förlänga din högre behörighet. Där står bland annat hur du ansöker och vad du måste skicka in till oss. Om du har en digital brevlåda kommer informationen att skickas dit. Du kan även se information om din högre behörighet, såsom till vilket datum din högre behörighet gäller, på Mina sidor.

Det här ska finnas med i din ansökan

Din ansökan om förlängning måste komma in till oss innan din högre behörighet på ditt nuvarande körkort går ut. Du kan se på ditt körkort när din högre behörighet går ut:

 • Om du tidigare har förlängt din högre behörighet är det datumet i fält 11 på körkortets baksida.
 • Om du för första gången förlänger din högre behörighet är det datumet som inträffar först av punkt 4b på körkortets framsida och fält 11 på körkortets baksida.

Det datum din högre behörighet går ut styr vad du behöver skicka in till oss för att ansöka om förlängning:

 • Om du är yngre än 45 år när din högre behörighet går ut ska du skicka in hälsodeklaration och synintyg för högre behörighet.
 • Om du är 45 år eller äldre när din högre behörighet går ut ska du skicka in läkarintyg.

Viktigt undantag från reglerna ovan

Om alla punkter nedan stämmer in på dig gäller särskilda regler:

 • Du tog din högre behörighet före den 19 januari 2013.
 • Du förlänger din högre behörighet för första gången.
 • Du blir 45 år innan ditt körkorts datum går ut.

Du måste då ansöka om förlängning med läkarintyg innan du fyller 45 år. Gör du inte det blir din högre behörighet ogiltig redan dagen efter din 45-årsdag.

Har du frågor? Ring kundtjänst för körkortsfrågor 0771-81 81 81.

Om är yngre än 45 år då din högre behörighet går ut ska du ska ansöka med hälsodeklaration och synintyg för högre behörighet

 • Skicka in din hälsodeklaration via vår e-tjänst "Ansökan om förlängning av högre behörighet med hälsodeklaration". E-tjänsten kräver e-legitimation.

  Ansök om förlängning av högre behörighet med hälsodeklaration

  Om du inte har någon e-legitimation kan du istället använda blanketten Hälsodeklaration.

 • Boka tid för synundersökning hos en läkare eller optiker. En del optiker är anslutna till en e-tjänst och då behöver du inte skicka in synintyget.

Tänk på att hälsodeklarationen och synintyget inte får vara skrivna tidigare än två månader före ansökan.

Om du är 45 år eller äldre då din högre behörighet går ut och ska ansöka med läkarintyg

Tänk på att läkarintyget inte får vara skrivet tidigare än två månader före ansökan.

Vad händer efter din ansökan?

Om Transportstyrelsen godkänner din ansökan om förlängning, skickar vi dig en ansökningsblankett (grundhandling) för körkortsförnyelse och ett inbetalningskort för tillverkningsavgiften. Din högre behörighet gäller sedan i 5 år till.

För att ditt körkort ska få förnyas i Sverige krävs i normala fall att du är permanent bosatt här.

Vad händer om du inte ansöker i tid?

Om du inte ansöker i tid och har förlängt din högre behörighet tidigare blir den högre behörigheten ogiltig dagen efter det datum som anges i fält 11 körkortets baksida. Om du inte har förlängt din högre behörighet tidigare blir den högre behörigheten ogiltig dagen efter det att du fyllt 45 år alternativt dagen efter det datum som anges i punkt 4b på körkortets framsida om det infaller före din 45-årsdag.

När din högre behörighet blir ogiltig, får du en ansökningsblankett (grundhandling) för körkortsförnyelse samt ett inbetalningskort för tillverkningsavgiften. Du ska då förnya körkortet så att det på ett korrekt sätt visar dina återstående körkortsbehörigheter.

Läs mer om förnyelse av körkortet. 

Vill du inte behålla din högre behörighet?

Om du vill begära att din högre behörighet ska bli ogiltig, ska du beställa blanketten Begäran om ogiltigförklaring av körkortsbehörighet.

På det sättet kan du få ditt nya körkort, med dina återstående körkortsbehörigheter, innan det gamla körkortet upphör att gälla. Observera att din högre behörighet upphör att gälla omedelbart efter Transportstyrelsens beslut.

När vi har tagit beslut om att förklara din högre behörighet ogiltig, får du hem en ansökningsblankett (grundhandling) för körkortsförnyelse samt ett inbetalningskort för tillverkningsavgiften. Du ska då förnya körkortet så att det på ett korrekt sätt visar dina återstående körkortsbehörigheter.

Läs mer om förnyelse av körkortet. 

Du kan få tillbaka din högre behörighet

Om din högre behörighet har blivit ogiltig kan du få tillbaka den utan att avlägga förarprov (kunskaps- och körprov). För att få tillbaka behörigheten ska du ansöka om körkortstillstånd och visa att du uppfyller de personliga och medicinska kraven.

Ansök om körkortstillstånd (grupp 2 och 3)

Du får inte börja köra fordon som kräver högre behörighet förrän det nya körkortet är tillverkat.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!