Vanliga frågor och svar inom körkort

Här har vi samlat svar till vanligt förekommande frågor som vi får till vår kundtjänst för körkortsfrågor.

Vanliga frågor och svar

Hittar du ditt körkort kan du begära att vi tar bort din förlustanmälan, så att du kan använda körkortet igen. Ta inte bort din förlustanmälan om du misstänker att ditt körkort har varit i orätta händer. Då ska du istället tillverka ett nytt körkort. Om du är osäker på om ditt körkort är förlustanmält kan du kontrollera detta på Mina sidor.

Om du vill ta bort din förlustanmälan måste detta göras skriftligt. Du använder ansökningsblanketten (grundhandlingen) som skickades till dig i samband med förlustanmälan. På framsidan av blanketten skriver du på egen hand att du vill ta bort din förlustanmälan, skriv din underskrift på den streckade linjen och skicka tillbaka i svarskuvertet alternativt skicka blanketten till Transportstyrelsen, 701 97 Örebro.

Du kan logga in på Mina sidor för att se dina pågående ansökningar.

Polisen skickar inom 48 timmar ditt körkort och beslutet om omhändertagande till Transportstyrelsen.

Polisens beslut kan inte överklagas, men vi ska utreda om ditt körkort ska återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Vi kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan vi tar ett beslut.

Om du har frågor kan du ta kontakt med den handläggare som skickar ett brev till dig. Namn och telefonnummer till handläggare står i brevet som vi skickar ut. Vi hanterar ärenden i den ordning de är mottagna, vi kan inte prioritera ärenden.

Mer information om återkallat körkort

E-tjänsten kräver e-legitimation. Mobilt SäkerhetsID eller motsvarande, som minderåriga kan få hos vissa banker, kan inte användas för att logga in i tjänsten. Istället kan du ansöka om körkortstillstånd via en blankett. Blanketten beställer du hem till dig och sen skickar in den till oss.

Beställ blankett

Blanketten skickas till:

Transportstyrelsen
701 97 Örebro

Om du inte vill ha kvar din högre behörighet kan du begära att din behörighet blir ogiltigt genom att beställa blanketten Begäran om ogiltigförklaring av körkortsbehörighet.

När du fyller i blanketten ska du kryssa i samtliga behörigheter du vill ska ogiltigförklaras. Du kan kontrollera vilka behörigheter du har genom att kolla på baksidan på ditt körkort. Det går inte att välja ett datum som man vill att behörigheten ska ogiltigförklaras.

När vi tagit beslut om att förklara din behörighet ogiltig ska ett nytt körkort tillverkas. Du får då hem ett underlag för förnyelse av körkort (grundhandling) samt ett inbetalningskort för tillverkningsavgiften.

När du hämtar ut ditt körkort måste du kunna identifiera dig med en godkänd och giltig legitimation. Läs mer om vilka legitimationer som är godkända på Postnords webbplats.

Om du saknar en giltig legitimation för att kunna hämta ut ditt körkort, rekommenderar vi dig att skaffa/förnya någon av de andra godkända legitimationer som Postnord godtar. Ta kontakt med respektive utfärdare av legitimationen för mer information.

Om ditt körkort har kommit bort eller blivit stulet ska du anmäla det till Transportstyrelsen.

Förlustanmäl ditt körkort

Transportstyrelsen skickar ut en ansökningsblankett (grundhandling) för körkortsförnyelse till den adress där du är folkbokförd.

Eftersom körkortet är en id-handling ska du även anmäla till Polisen om det har blivit stulet.

Läs mer på polisens webbplats.

Om körkortet inte hämtats ut på angiven tid, så går det automatiskt i retur till Transportstyrelsen.

När körkortet gått på retur är det bara att du kontaktar oss på nytt när du har möjlighet att hämta ut körkortet. Vi skickar då ut det till ditt postombud på nytt, det medför ingen extra kostnad.

Körkortet skickas alltid mot folkbokföringsadressen. Enda undantaget är om man har en särskild postadress angiven hos Skatteverket, då skickas körkortet dit istället.

Om du vill få körkortet skickat till en annan adress behöver du begära eftersändning av din post genom att kontakta Adressändring (kan göras direkt på adressandring.se). Eftersändning behöver vara beställd innan körkortet skickas.

Transportstyrelsen kan skicka körkort till en ambassad eller ett konsulat. Om du vill ha ditt körkort skickat utomlands krävs en skriftlig begäran.

I brevet ska det framgå

  • dina kontaktuppgifter (adress, telefonnummer och e-postadress),
  • vilken ambassad eller konsulat körkortet ska skickas till,
  • personnummer och underskrift.

Brevet skickas till:

Transportstyrelsen
701 97 Örebro

Obs! Ambassaden eller konsulatet tar ut en expeditionsavgift när du hämtar ut ditt körkort.

Nej vi kan inte prioritera ärenden, vi hanterar ärenden i den ordning som de är mottagna.

Om ditt läkarintyg inte kommer in i tid kommer du att få ett föreläggande från oss. Du får då två månader på dig att skicka in läkarintyget, räknat från det datum då föreläggandet skickas ut.

Om dessa två månader inte är tillräckligt måste du ta kontakt med den handläggare som skickat brevet för att begära anstånd. Namn och telefonnummer till handläggaren står i det föreläggande vi skickar ut.

Ta hjälp av vår släpvagnskalkylator som kan ta reda på om du får dra en specifik släpvagn eller husvagn med din bil.

Släpvagnskalkylator

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!