Utlämning av ditt nya körkort

När ditt körkort är tillverkat skickas det ut med rekommenderad post (REK) till ett av Postnords ombud. Du måste hämta ut ditt tillverkade körkort personligen.

När du hämtar ut ditt körkort måste du kunna identifiera dig med en godkänd och giltig legitimation. Observera att Postnord inte accepterar e-legitimation vid utlämning av rekommenderad post (REK). 

Godkända legitimationer för utlämning av körkort.

Om du saknar en giltig legitimation för att kunna hämta ut ditt körkort, rekommenderar vi dig att skaffa/förnya någon av de andra godkända legitimationer som Postnord godtar. Ta kontakt med respektive utfärdare av legitimationen för mer information.

Godkända legitimationer för utlämning av körkort

Körkortet skickas alltid mot folkbokföringsadressen. Enda undantaget är om man har en särskild postadress angiven hos Skatteverket, då skickas körkortet dit istället.

Om du vill få körkortet skickat till en annan adress behöver du begära eftersändning av din post genom att kontakta Adressändring (kan göras direkt på adressandring.se). Eftersändning behöver vara beställd innan körkortet skickas.

Du behöver inte själva avin med dig för att hämta ut ditt körkort men du behöver ha spårningsnumret (REK-nummer). Har du inte tillgång till spårningsnumret kan du ringa in till kundtjänst så hjälper vi dig.

Kontakta oss

Transportstyrelsen kan skicka körkort till en ambassad eller ett konsulat. Om du vill ha ditt körkort skickat utomlands krävs en skriftlig begäran.

I brevet ska det framgå:

  • dina kontaktuppgifter (adress, telefonnummer och e-postadress)
  • vilken ambassad eller konsulat körkortet ska skickas till
  • personnummer och underskrift.

Brevet skickas till:

Transportstyrelsen
701 97 Örebro

Obs! Ambassaden eller konsulatet tar ut en expeditionsavgift när du hämtar ut ditt körkort.

Om du har bytt namn men inte har någon giltig legitimation med det nya namnet kan du beställa ett personbevis från Skatteverket. Skatteverket har flera olika blanketter, och den du ska välja heter ”Utdrag om folkbokföringsuppgifter”. Utdraget ska inte vara äldre än 3 månader när du ska visa upp det hos postombudet.

Om du har med personbeviset och en giltig legitimation till postombudet så ska det inte vara några problem att hämta ut det nya körkortet.

Efter 14 dagar skickas körkortet i retur till Transportstyrelsen. Du kan sedan kontakta oss om att vi ska skicka ut körkortet på nytt, när du vet att du kommer att ha möjlighet att hämta det inom 14 dagar.

Vi förlänger inte uthämtningstiden hos ombudet. Vi dirigerar heller inte om en försändelse samt att vi inte begär körkort i retur tidigare än satt uthämtningstid.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!

Om du vill kan du också lämna förbättringsförslag.