Fordon för körprov

Ett körprov för taxiförarlegitimation ska göras i en personbil. Bilen ska vara tillförlitlig ur trafiksäkerhetssynpunkt. Bilen ska vara registrerad i Sverige och utrustad med en för passageraren i framsätet lätt åtkomlig pedal eller motsvarande anordning för färdbroms. Bilen får vara utrustad med manuell eller automatisk växellåda.

Bilens tjänstevikt ska vara lägst 1 200 kg och totalvikten högst 3 500 kg. Den ska vara utrustad med huvudstöd och godkända bilbälten av trepunktstyp i framsätena samt krockkudde. Dessutom ska den kunna köras i en hastighet av minst 110 kilometer i timmen och ha en extra invändig backspegel för passagerare i framsätet.

Du kan göra provet i en av Trafikverkets bilar till självkostnadspris. Bilen bokar du samtidigt som du bokar tid för körprovet. Om du har egen bil vid körprovet ska du ta med det senast utfärdade registreringsbeviset med uppgifter om tjänstevikt och totalvikt.

Du får endast avlägga körprovet om du visar upp ett giltigt körkort med behörighet B. Körkortet ska vara utfärdat i Sverige eller i en annan EES-stat.

Om du har ett körkort som är utfärdat i en annan EES-stat ska du dessutom visa upp en giltig och godtagbar identitetshandling. Vilka identitetshandlingar som godtas framgår av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2021:119) om taxiförarlegitimation.

 

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!