Ansök om ursprungskontroll via e-tjänst

Läs igenom informationen på den här sidan innan du klickar dig vidare till e-tjänsten.

En e-tjänst i fyra steg

E-tjänsten ansök om ursprungskontroll består av fyra steg där du får fylla i uppgifter om dig och ditt fordon. Efter att du har genomfört steg tre registreras ett ärende hos oss på Transportstyrelsen. I steg fyra kommer du att kunna ladda ner ett PDF-dokument med en summering av dina ifyllda uppgifter (Ansökan om ursprungskontroll) samt information om vilka handlingar du behöver skicka in till Transportstyrelsen (Informationsblad). Detta PDF-dokument skickas även till den e-postadress som du har angivit vid ansökan.

Du behöver Acrobat reader

Observera att du måste ha möjlighet att spara ner eller skriva ut denna summering direkt när du genomfört sista steget i ansökan. Du behöver programmet Acrobat reader installerat i din dator för att kunna se och skriva ut summeringen. Om du saknar programmet kan du ladda ner det gratis på Adobes webbplats.

Ansökningsavgift

En faktura kommer att skickas till dig per post, men du kan påskynda processen genom att betala in avgiften direkt. I PDF-dokumentet ser du bankgironummer och OCR-nummer som är kopplat till just ditt ärende. Med hjälp av dessa uppgifter kan du betala ansökningsavgiften, till exempel via din internetbank. Observera att du inte kan skicka in kontanta pengar, checkar eller motsvarande betalmedel till oss.

Registrerad importör eller yrkesmässig tillverkare

I e-tjänsten får du en fråga om att skriva in personnummer eller organisationsnummer på en registrerad importör eller yrkesmässig tillverkare. Denna fråga behöver du bara fylla i om du har anlitat en registrerad importör eller yrkesmässig tillverkare – eller om du är en sådan själv. Observera att ett fraktbolag anses inte vara en importör.

Välj rätt importorsak

Är du osäker på vilken importorsak som gäller för ditt fordon, ta reda på det innan du påbörjar din ansökan.

Registreringsbevis i original

När du har importerat ett fordon som har varit registrerat utanför Sverige måste du till din ansökan alltid bifoga alla delar av det utländska registreringsbeviset i original.

Gå till e-tjänsten Ansök om ursprungskontroll

Ansök om ursprungskontroll  

Kan du inte använda e-tjänsten?

Då kan du istället fylla i och skicka in ansökningsblanketten för ursprungskontroll tillsammans med övriga handlingar. När vi tagit emot och registrerat den skickar vi en avi med OCR-nummer för betalning av ansökningsavgiften till dig via post.

Ansökningsblanketten går också att beställa genom att kontakta vår kundtjänst för fordonsfrågor.