Sammanfattning Branschträff 9 april

Publicerad 13 maj 2025

Här följer en sammanfattning av den branschträff som vi genomförde den 9 april där vi bjudit in branschen för information, diskussion och frågor.

Först och främst vill vi tacka för ett stort engagemang på vår senaste digitala branschträff. Vi tycker att det är väldigt roligt att allt fler deltagare har hittat vårt forum, allt ifrån branschorganisationer, företag till utbildare och försäkringsbolag.  Vårt primära syfte med branschträffarna är att möta och etablera bättre kontakt med branschen för att kunna informera och besvara eventuella frågor. Ju fler som anmäler sig desto större spridning får vår information.

Brottsförebyggande  arbete inom enhet Yrkestrafik

Inledningsvis berättade vi om det brottförebyggande arbetet inom enhet yrkestrafik där delegationen mot arbetlivskriminalitet  i sin nysläppta rapport pekade ut transportbranschen som en riskbransch inom arbetslivskriminalitet. I den rapporten har man också lämnat några förslag på uppföljning till regeringen.

Transportbranschen kännetecknas av en rörlig arbetskraft som inte sällan är gränsöverskridande, vilket gör den svårare att kontrollera. Ofta är det förare eller företag som själva drabbas av kriminaliteten där det kan handla om dieselstödler, personrån av chaufförer eller godsstölder. Men det kan även handla om brevlådeföretag som tillsynes är etablerade i Sverige, men när man kollar närmare finns det indikatorer som pekar på motsatsen.

Vi nämnde vidare LUS-lagstiftning som står för lagen (2016:774) om uppgiftsskyldighet vid samverkan mot viss organiserad brottslighet som gäller vid särskilt beslutad samverkan mellan myndigheter för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet som

  1. är av allvarlig eller omfattande karaktär, och
  2. bedrivs i organiserad form eller systematiskt av en grupp individer.

Det har också tillkommit andra möjligheter för Transportstyrelsen att samarbeta med andra brottsbekämpande myndigheter i form av en ny lag (2025:170) om skyldighet att lämna uppgifter i syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamheten eller för att utreda eller lagföra brott.

Vi vill ändå säga att vi ser att de allra flesta åkerierna är skötsamma och har en avgörande roll för att få samhället att fungera. Får vi bort brottsliga element från branschen så skyddar vi både de företag och anställda som vill göra rätt.

Information från myndigheter

Sanktionsväxling

Vi informerade om sanktionsväxlingen som regeringen nu fattat beslut om som träder i kraft från och med den 1 juli i år. Sanktionsväxlingen är en del i klampningslagen (2024:1089) och innebär att om företag inte anmäler antal anställda/förare/fordon kommer Transportstyrelsen kunna ta ut sanktionsavgift (6 000 kronor), dock kommer det finnas möjlighet att påföra en varning första gången som man inte följt dessa krav.

Just nu pågår ett internt arbete där vi förbereder för oss för denna ändring. Vi vill redan nu  flagga för branschen  om att vi ser att det är ganska låg andel tillståndshavare som hittills har rapporterat  och vill därför skicka med er att påminna  era medlemmar om att börja göra det.

Digitalisering av CEMT tillstånd

Från 1 januari 2026 kommer CEMT tillstånden att digitaliseras i ett system som heter ECMT Digital System. Detta kommer innebära att tillstånden, färdböcker, information om fordon mm kommer att finnas digitalt. Vi har därför börjat förbereda för detta med att registrera användare i systemet för de som har sökt tillstånd i år och i slutet av detta år planerar vi att bjuda in till utbildning i ECMT Digital System för de som har CEMT tillstånd. Mer information finns i User guiden för 2026 som finns på ITFs hemsida (International Transport Forum).

Ett CEMT-tillstånd gäller för ett antal transporter under ett år i CEMT-området. Tillstånden utfärdas per åkeri och är inte knutna till enskilda fordon. En förutsättning för ett erhålla ett CEMT-tillstånd är att transportföretaget innehar ett svenskt yrkestrafiktillstånd. En CEMT-transport får omfatta transport från etableringsstaten till en annan CEMT-stat. Idag utfärdar vi tillstånden i fysisk form med stämplar på och med tillhörande färdbok som transportföretaget fyller i.

Regeringsuppdrag Kombi

Då Sverige är ett av de länder som har valt att införa de avvikande bestämmelserna rörande kombitransporter i och med mobilitetspaketet, så ska en utvärdering göras var 5 år.

I samband med denna översyn kommer vi att ta kontakt med bland annat arbetsmarknadens parter och berörda branschorganisationer.

Tips till företag

Från de företagskontroller som vi gör kan vi se att det blir små felaktigheter i data från färdskrivare och förarkort ibland. Det kan bero på kopieringsutrustningen, eller att certifikat inte blivit korrekt verifierade mlf. anledningar.

För att säkerställa att all data kopieras och sparas föreslår vi att intervallet för den data som kopieras överlappar så att ni inte bara kopierar ny data som inte kopierats tidigare. Genom att göra så kan ni skapa en buffert och vara mer säkra att all data finns kopierad, även i de fall felaktigheterna letar sig in.

Fler snabba tips som nämndes på träffen var:

  • att se över rutinerna kring slutkopiering då personal slutar eller är inhyrd
  • se till att uppdatera kopieringsutrustning så att den klarar nya G2V2 färdskrivare
  • att 2 utskrifter krävs vid reservrutinen (början och slutet av dagen)
  • se till att redovisa hela arbetsdagen, till exempel även resan till eller ifrån ett fordon man tar över.

Statistik

Avslutningsvis presenterade vi statistik från de olika delarna inom yrkestrafik.

Från företagskontroll visade vi siffror över antal genomförda kontroller och lite statistik över hur många kontroller där vi inte kunnat genomföra kontroller på grund av bristfälligt material, antal kontroller som vi gjort en begränsad kontroll samt antal kontroller vi ansvarsbefriat företag helt eller delvis.

Från sektion Vägkontroll visades bland annat statistik på det som inkommit från polisens vägkontroller. Det man kan se är att den vanligaste överträdelsen för utländska företag är veckovila i hytten och när det kommer till svenska företag handlar det om körning utan förarkort eller obesiktigad färdskrivare.

Vi visade aktuell statistik för gods- och buss vad gäller antal giltiga tillstånd. Det vi kan konstatera är att antal tillstånden har minskat något jämfört med åren innan. Minskningen märks både på buss och godssidan. En av anledningarna är  den låga konjunkturen. Vi har också fortsatt vårt arbete med att  rikta våra kontroller där de gör störst nytta.

Frågor

På slutet öppnade vi upp för frågor, både föranmälda frågor men lämnade också öppet om det var någon av deltagarna som hade nått de ville få svar på. Vi hade fått några föranmälda frågor som handlade om hur vi ligger till med förberedelserna inför att varningar införs inom kör och vilotider, hur TMA-fordon ses på utifrån reglerna, körning till och från undantagen körning och en fråga rörande rapportering av överträdelser som framkommer vid en kontroll av vägarbetstidslagen.

När det kommer till förberedelserna inför införandet av varningar utifrån kör- och vilotidsreglerna så har vi en grupp som förbereder och ser till att vi kommer vara väl förberedda inför att detta börjar gälla. Representanter från alla berörda delar inom yrkestrafiken finns representerade i gruppen.

När det kommer till TMA-fordon så är dessa inte per definition undantagna i reglerna. Det är typen av transport eller utformningen på fordonet som blir avgörande om dessa ska ingå i en kontroll eller inte.

Frågan gällande körning till och från undantagen transport gällde om det fanns en sträcka som kan ses som rimlig att utgå från som skulle vara ok. Vi kan inte säga att det finns en sträcka vilken vi skulle säga är godkänd i alla situationer, utan det avgörs och görs en bedömning från fall till fall beroende på de specifika omständigheterna som görs gällande då.

När det kommer till de överträdelser som framkommer vid en kontroll av vägarbetstidslagen så rapporteras de överträdelser som går mot direktivet och med detta genereras även ett riskvärde.