Jag ska ta körkort

Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet.

Vi har längre handläggnings- och svarstider än normalt

Detta leder till att det är svårt att nå kundtjänst och att vi inte kan lämna besked om när ett ärende kommer att hanteras. Vi jobbar med de frågor som kommer in i turordning, och även om det tar extra lång tid innan du får besked så kommer vi att återkoppla till dig i ditt ärende. Vi ber dig som inte har ett brådskande ärende att avvakta innan du kontaktar oss. Vi arbetar så fort vi kan, ber om ditt tålamod och beklagar situationen.

Välj behörighet

Välj den behörighet som du är intresserad av och läs mer om hur du ansöker om körkortstillstånd och vilka krav som gäller.

Motorcykel

Personbil och lätt lastbil

Tung lastbil

Buss

Moped, snöskoter, terränghjuling och traktor

Vad händer när jag ansökt om körkortstillstånd?

Vi prövar din ansökan utifrån personliga och medicinska krav. Om alla de kraven är uppfyllda och alla handlingar kommit in, tar det i normalfallet två till fyra veckor att få körkortstillståndet. Om du har en digital brevlåda kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit. Du kan också se ditt körkortstillstånd på Mina sidor.

Om din ansökan kräver en utredning kan det ta längre tid. En utredning kan innebära att du behöver skicka in ett läkarintyg eller att vi behöver hämta information från andra myndigheter, till exempel polisen.

För närvarande har vi längre handläggningstider än normalt

Vi ber dig avvakta med att kontakta oss gällande status på din ansökan, om det inte är av brådskande karaktär, då vi även har långa svarstider.

Övningsköra på trafikskola

Du som ska övningsköra eller gå en introduktionsutbildning på trafikskola
kan hitta din utbildare via vår söktjänst.

Utbildare och provanordnare

Övningsköra privat

Du som ska övningsköra privat måste ha en godkänd handledare som har uppsikt över din körning. Om man ska övningsköra privat för personbil eller lätt lastbil behöver både eleven och handledaren först gå en introduktionsutbildning.

Läs mer om handledarskap och introduktionsutbildningen.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!