Jag ska ta körkort

Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet.

Mer information om körkortsbehörigheter, medicinska och personliga krav samt riskutbildning finns på undersidor som du hittar i menyn.

Körkortstillstånd för bland annat moped klass I, motorcykel och personbil

Vill du ta körkort för moped klass I, motorcykel, personbil och lätt lastbil, personbil med tungt släp samt traktor (AM, A1, A2, A, B, BE och traktorkort) ska du ansöka om körkortstillstånd för grupp 1. En ansökan ska innehålla en hälsodeklaration som du själv fyller i och ett synintyg.

Ansök om körkortstillstånd (grupp 1)

Körkortstillstånd för bland annat tung lastbil och buss

Vill du ta körkort för till exempel tung lastbil eller buss (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE) ska du ansöka om körkortstillstånd för grupp 2 och 3. En ansökan ska innehålla ett läkarintyg.

Ansök om körkortstillstånd (grupp 2 och 3)

Vad händer när jag ansökt?

Vi prövar din ansökan utifrån personliga och medicinska krav. Om alla de kraven är uppfyllda och alla handlingar kommit in, tar det i normalfallet två till fyra veckor att få körkortstillståndet. Om du har en digital brevlåda kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit.

Om din ansökan kräver en utredning kan det ta längre tid. En utredning kan innebära att du behöver skicka in ett läkarintyg eller att vi behöver hämta information från andra myndigheter, till exempel polisen.

Övningsköra på trafikskola

Du som ska övningsköra eller gå en introduktionsutbildning på trafikskola
kan hitta din utbildare via vår söktjänst.

Utbildare och provanordnare

Övningsköra privat

Du som ska övningsköra privat måste ha en godkänd handledare som har uppsikt över din körning. Om man ska övningsköra privat för personbil eller lätt lastbil behöver både eleven och handledaren först gå en introduktionsutbildning.

Läs mer om handledarskap och introduktionsutbildningen.