Jag ska ta körkort

Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet.

Välj behörighet

Välj den behörighet som du är intresserad av och läs mer om hur du ansöker om körkortstillstånd och vilka krav som gäller.

Motorcykel

Personbil och lätt lastbil

Tung lastbil

Buss

Moped, snöskoter, terränghjuling och traktor

Vad händer när jag ansökt om körkortstillstånd?

Vi prövar din ansökan utifrån personliga och medicinska krav. Om alla de kraven är uppfyllda och alla handlingar kommit in, tar det i normalfallet upptill fyra veckor att få körkortstillståndet. Om du har en digital brevlåda kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit. Du kan också se ditt körkortstillstånd på Mina sidor.

I vissa fall kan det framkomma något i den personliga och medicinska prövningen som gör att din ansökan behöver utredas. En utredning kan innebära att du behöver skicka in ett läkarintyg eller att vi behöver hämta information från andra myndigheter, till exempel polisen. Ansökningar som kräver utredning kommer på grund av högt tryck att ta längre tid att hantera.

Övningsköra på trafikskola

Du som ska övningsköra eller gå en introduktionsutbildning på trafikskola
kan hitta din utbildare via vår söktjänst. Här kan du också kontrollera att trafikskolan har tillstånd att bedriva sin verksamhet.

Utbildare och provanordnare

Övningsköra privat

Du som ska övningsköra privat måste ha en godkänd handledare som har uppsikt över din körning. Om man ska övningsköra privat för personbil eller lätt lastbil behöver både eleven och handledaren först gå en introduktionsutbildning. Observera att handledaren måste vara godkänd för just dig, annars riskerar du att dömas för olovlig körning. Det kan leda till böter och indraget körkortstillstånd.

Läs mer om handledarskap.

Läs mer om introduktionsutbildningen.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!