Jag ska ta körkort

Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra och göra körkortsprov. Det gäller både första gången du tar körkort eller om du redan har körkort men ska ta en ny körkortsbehörighet.

Välj den behörighet som du är intresserad av och läs mer om hur du ansöker om körkortstillstånd och vilka krav som gäller.

Motorcykel

Personbil och lätt lastbil

Tung lastbil

Buss

Moped, snöskoter, terränghjuling och traktor

Vad händer när jag ansökt om körkortstillstånd?

Vi prövar din ansökan utifrån personliga och medicinska krav. Om alla de kraven är uppfyllda och alla handlingar kommit in, tar det i normalfallet två till fyra veckor att få körkortstillståndet. Om du har en digital brevlåda kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit.

Om din ansökan kräver en utredning kan det ta längre tid. En utredning kan innebära att du behöver skicka in ett läkarintyg eller att vi behöver hämta information från andra myndigheter, till exempel polisen.

Övningsköra på trafikskola

Du som ska övningsköra eller gå en introduktionsutbildning på trafikskola
kan hitta din utbildare via vår söktjänst.

Utbildare och provanordnare

Övningsköra privat

Du som ska övningsköra privat måste ha en godkänd handledare som har uppsikt över din körning. Om man ska övningsköra privat för personbil eller lätt lastbil behöver både eleven och handledaren först gå en introduktionsutbildning.

Läs mer om handledarskap och introduktionsutbildningen.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!