Deklarera standardscenario
Från och med 1 januari 2024 är det möjligt att deklarera för UAS-verksamhet enligt standardscenario.
Standardscenario (STS) är en fördefinierad operation, beskriven i bilaga 1 till förordning (EU) 2019/947.
Standardscenario avser en typ av UAS-operation inom kategori specifik för vilken en exakt lista över riskreducerande åtgärder har identifierats. Operatörer kan via en deklaration intyga att de kommer att tillämpa dessa riskreducerande åtgärder vid genomförandet av denna typ av operation.
För att flyga enligt STS behöver operatören inte inneha en operativ auktorisation för att kunna bedriva verksamhet, utan operatören deklarerar sin verksamhet till Transportsyrelsen.
Är den verksamhet som du vill genomföra utanför ramen för STS-01 och STS-02, så måste du ansöka om tillstånd.
Läs mer om tillstånd för drönare
Operatören
Det är viktigt att skilja på operatören och fjärrpiloten. Det är operatören som deklarerar standardscenario. En operatör kan vara en organisation eller en privatperson. Operatören behöver inte vara utbildad fjärrpilot inom STS/specifika kategorin eller ha ett drönarkort inom öppna kategorin. Operatörens ansvar finns beskrivet i UAS.STS-01.030 respektive UAS.STS-02.030 i Appendix 1 till bilagan beroende på deklaration (STS 01 och/eller 02). Operatören kan ha deklarerat både i Sverige eller någon annan EASA-medlemsstat. Operatören ansvarar för att flygningen genomförs på ett säkert sätt och att fjärrpiloten som utför flygningen har rätt kompetens.
Operatören deklarerar via e-tjänsten Drönarsidan.
Fjärrpiloten
För att få flyga STS måste du som fjärrpilot flyga inom en deklaration. Du måste alltså flyga för en operatör som har deklarerat standardscenario. Det räcker inte med att du har STS 01/02 på ditt drönarkort. En privatperson kan dock vara både operatör och fjärrpilot.
Du måste även ha genomgått utbildning inom STS och ha fått STS 01/02 på ditt Drönarkort. Har du ett svenskt drönarkort måste du gå utbildning inom Sverige för att få STS på ditt svenska drönarkort. Har du gått en utbildning utomlands måste du vända dig till det landet. Du kan inte gå en utbildning utomlands och få STS på ditt svenska drönarkort. Har du ett drönarkort i någon annan EASA-medlemsstat är det giltigt även i Sverige.
Läs mer om utbildning för fjärrpiloter
Har du gått en utbildning för STS i Sverige måste utbildaren rapportera in till Transportstyrelsen att du har gått utbildningen. Därefter kan du få STS på ditt drönarkort via e-tjänsten Drönarsidan.
Här nedan kan du läsa om de typer av verksamheter som kan genomföras inom STS-01 och STS-02 och även vilka krav som ställs på operatör och fjärrpilot.
Standardscenario STS-01
- Inom synhåll (VLOS)
- Över ett kontrollerat markområde som kan vara beläget i ett befolkat område
- Kan endast flygas med en drönare som är C5-klassad
- Utföras enligt procedurer beskrivna i den Operativa Manual som operatören ska ta fram
- Fjärrpilot ska ha teoretisk och praktisk utbildning för STS-01
För att få mer detaljer om vad som gäller för STS-01, gå in på länken STS-01 EASA Easy Access Rules.
Standardscenario STS-02
- Utom synhåll (BVLOS)
- Avstånd upp till 1 km utan luftrumsobservatör
- För avstånd längre än 1 km och upp till 2 km ska en luftrumsobservatör användas
- Flygning ska ske över ett kontrollerat markområde
- Kan endast flygas i ett glest befolkat område
- Kan endast flygas med en drönare som är C6-klassad
- Utföras enligt procedurer beskrivna i den Operativa Manual som operatören ska ta fram
- Fjärrpilot ska ha teoretisk och praktisk utbildning för STS-02
För att få mer detaljer om vad som gäller för STS-02, gå in på länken STS-02 EASA Easy Access Rules.
Förtydliganden inom standardscenarion
Den operativa manualen ska beskriva operatörens organisation och de procedurer som ska följas vid den verksamhet som bedrivs.
För verksamhet inom standardscenario STS-01 och STS-02 hänvisar regelverket till bilaga 5 till (EU) 2019/947 där det beskrivs vad den operativa manualen ska innehålla.
För att få mer detaljer om vad en Operativ Manual enligt bilaga 5 ska innehålla, gå in på länken Operativ Manual för standardscenario enligt bilaga 5.
EASA har publicerat en mall för en Operativ Manual som operatören kan utgå ifrån och anpassa till sin verksamhet.
Du hittar mallen på EASA:s webbplats.
Kontrollerat markområde enligt artikel 2 till (EU) 2019/947
Ett markområde där ett UAS används och inom vilket UAS-operatören kan säkerställa att enbart medverkande personer är närvarande.
Ett kontrollerat markområde omfattar flyg- och beredskapsområde och markriskbuffert.
UAS-operatören kan skydda det kontrollerade markområdet med hjälp av stängsel eller använda andra metoder, beroende på vad som är lämpligt, med tanke på befolkningstätheten.
De medverkande personer som befinner sig inom området ska tydligt ha godkänt deras medverkan och vara införstådda med de risker som det kan innebära.
Inom synhåll (VLOS) enligt artikel 2 till (EU) 2019/947
En typ av drift av UAS där fjärrpiloten kan upprätthålla, utan hjälp, kontinuerlig visuell kontakt med det obemannade luftfartyget, vilket gör att denne kan kontrollera det obemannade luftfartygets flygbana i förhållande till andra luftfartyg, personer och hinder så att kollisioner undviks.