A2 – Mellanstor motorcykel

Med körkortsbehörigheten A2 får du köra tvåhjuliga motorcyklar där motorn har en nettoeffekt på högst 35 kilowatt (kW) och förhållandet mellan nettoeffekten och tjänstevikten inte är över 0,2 kW/kg.

Behörighet A2 gäller inte för motorcyklar som har strypt motoreffekt om den ursprungliga nettoeffekten har varit högre än 70 kW. Om ursprunglig effekt var över 70 kW krävs körkortsbehörighet A.

För att få ett A2-körkort krävs det att:

  1. Du har ett körkortstillstånd.
  2. Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här.
  3. Du har fyllt 18 år.
  4. Du har en giltig riskutbildning, eller har körkort för A1 och har genomfört riskutbildning när den behörigheten togs.*
  5. Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov). Har du redan tagit ett körkort för A1 behöver du bara göra ett körprov.
  6. Du har inget körkort från något annat EES-land. Om du har ett sådant körkort går det att byta ut mot ett svenskt.**

* Om du tog körkort för A1 innan den 1 november 2009 behöver du genomföra riskutbildning del 1 och 2 för motorcykel.

** Byta ut ett körkort från ett EES-land till ett svenskt

Övningsköra med mellanstor motorcykel

För att få övningsköra med mellanstor motorcykel ska du ha ett körkortstillstånd för grupp 1 och du ska ha fyllt 17 år och 6 månader.

Du kan snabbt och enkelt ansöka om att körkortstillstånd via tjänsten Ansök om körkortstillstånd (grupp 1). Tjänsten kräver e-legitimation. Det går även att beställa en blankett via tjänsten Beställ blankett.

Ansök om körkortstillstånd (grupp 1)

Beställ blankett

Övningsköra privat

Om du ska övningsköra privat måste du ha en godkänd handledare. Handledaren ska antingen följa med som passagerare eller själv köra en egen motorcykel. Om handledaren kör själv, får hen bara övningsköra med en elev i taget.

När ni övningskör måste handledaren ha med sig handledarbeviset. Den grönvita skylten ÖVNINGSKÖR ska vara väl synlig bakifrån, den kan till exempel fästas på ryggen.

Det är handledaren som är ansvarig och räknas som förare vid övningskörningen.

Läs mer om handledarskap.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!