Frågor och svar om PEth-tester
Här har vi samlat svar till frågor om PEth-tester.
Nej, det räcker inte med ett förhöjt prov, utan det krävs åtminstone två eller fler prover. Enligt det regelverk vi har, är ett bruk av alkohol som ”inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt” ett hinder att ha körkort. Upprepade – det vill säga minst två prov med förhöjda alkoholmarkörer tagna med flera veckors mellanrum pekar på ett sådant bruk och kan innebära att ett körkort återkallas.
Det krävs hög alkoholkonsumtion under lång tid. Gränsvärdet för PEth-prover, som används i hälso- och sjukvården är 0,3 umol/l. För att överskrida den nivån krävs regelbundet och omfattande alkoholintag som dagligen överskrider 1 promille under minst 1-2 veckor. För att få det krävs att man dricker cirka 340-500 gram ren alkohol i veckan, det motsvarar cirka 28-42 glas vin eller cirka 21-28 burkar starköl.
Enligt det regelverk vi har är ett bruk av alkohol som ”inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt” ett hinder för körkort. Upprepade – det vill säga minst två prov med förhöjda alkoholmarkörer tagna med flera veckors mellanrum pekar på ett sådant bruk och kan innebära att ett körkort återkallas.
Om en läkare konstaterar att en patient anses som olämplig för att ha körkort, så ska läkaren rapportera det till Transportstyrelsen. Det är ingenting nytt utan regler som funnits i lagen under lång tid, en person kan få sitt körkort återkallat på grund av till exempel epilepsi, demens eller ögonsjukdomar.
För att Transportstyrelsen ska kunna återkalla ett körkort krävs ett alkoholbruk som är hälsoskadligt och som inte är tillfälligt. I denna bedömning kan PEth-prover användas. Det krävs hög alkoholkonsumtion under lång tid för att gränsvärdet ska överskridas. Upprepade – det vill säga minst två prov med förhöjda alkoholmarkörer tagna med flera veckors mellanrum pekar på ett sådant bruk och kan innebära att ett körkort återkallas, men det görs alltid en samlad bedömning av läkare.
Det gör vi inte. Transportstyrelsen ställer inga krav att hälso- och sjukvården ska upptäcka alkoholöverkonsumtion. Enligt lagen så ska en läkare som bedömer att en körkortshavare av medicinska skäl är olämplig att ha körkort anmäla det till Transportstyrelsen. Innan anmälan görs ska läkaren underrätta körkortshavaren, men anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att körkortshavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att köra körkortspliktigt fordon.
Nej, ett riskbruk enligt Socialstyrelsens definition är 120 gram ren alkohol i veckan, som innebär 10 standardglas alkohol i veckan.
Gränsvärdet för PEth-prover, som används i hälso- och sjukvården är 0,3 umol/l. Att överskrida den nivån krävs regelbundet och omfattande alkoholintag som dagligen överskrider 1 promille under minst 1-2 veckor. För att få det krävs att man dricker cirka 340-500 gram ren alkohol i veckan, det motsvarar cirka 28-42 glas vin eller cirka 21-28 burkar starköl.
PEth är en etablerad alkoholmarkör i hälso- och sjukvården som upptäcktes i början av 1980-talet. Redan 2013 utarbetade en expertgrupp för läkemedel och toxikologi ett förslag om nationell harmonisering av PEth-mätning och gemensamma svarsrutiner vid bedömning av testresultat. Det finns flera vetenskapliga studier som har lett till den slutsatsen. Gränsvärdet för regelbundet, högt alkoholintag är tilltaget med god marginal för avsedd tillämpning inom både sjukvård och bedömning av överkonsumtion i körkortsammanhang.
Enligt Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende bör Hälso- och sjukvården och socialtjänsten använda mätning av bland annat. PEth i blodprov för att upptäcka långvarigt högt intag av alkohol. Transportstyrelsen förhåller sig till de rekommendationer som finns gällande tolkning av långvarig alkoholöverkonsumtion.
PEth och andra alkoholmarkörer är de enda objektiva mått på alkoholkonsumtion som finns. Andra vedertagna sätt att bedöma nivån av alkoholbruk och upptäcka skadligt alkoholbruk är exempelvis screeningsformulär AUDIT och andra intervjuformulär som ADDIS eller MINI. Dessa baserar dock på subjektiva uppgifter från patienter och många underskattar eller förminskar sin alkoholkonsumtion. Teoretiskt sett kan en felaktig hantering av blodprov på laboratoriet och fel i avläsningen resultera i felaktiga resultat, men sådant gäller all provtagning som sker i hälso- och sjukvården. Gränsvärdet för PEth 0,3 µmol/L godkändes vid nationell harmonisering av PEth-mätning och gemensamma svarsrutiner under 2013. Även om det finns vissa skillnader i mängder alkohol för att PEth uppnår 0,3 µmol/L hos olika personer innebär värden över 0,3 µmol/L ett långvarigt, högt alkoholintag.
Det är sant att det finns vissa skillnader i mängder alkohol för att PEth uppnår 0,3 µmol/L (det finns exempelvis en skillnad mellan en liten kvinna efter gastric bypass som dricker snabbt utan mat och en stor man som dricker långsamt endast med maten, för att spetsa till det) men det handlar alltid om stora mängder alkohol konsumerade under en längre tid. Gränsvärdet 0,3 µmol/L för påvisande av långvarigt, högt alkoholintag är tilltaget med god marginal. PEth avspeglar dessutom den verkliga medicinska skadan (som är lika stor hos den lilla kvinnan som hos den stora mannen) trots vissa skillnader i mängd alkohol som krävs för att uppnå 0,3 µmol/L.
Ja. PEth-värde speglar en eller flera veckors alkoholkonsumtion. Man kan ha ett högt PEth-värde utan att ha alkohol i blodet.
Höga PEth-värden speglar en långvarig alkoholöverkonsumtion. Hög regelbunden alkoholkonsumtion ökar risken att man kör alkoholpåverkad. Dessutom påverkas hjärnan negativt, exempelvis försämras reaktions- och koncentrationsförmågan. Det innebär en större risk för trafikolyckor.
Nej, det är bara ett av flera olika tester som en läkare har möjlighet att använda sig av. GT, CDT och PEth är de som nämns i våra föreskrifter och PEth har blivit allt vanligare i sjukvården och är det som har den tydligaste kopplingen mot intaget av alkohol. GT föreslår vi i vår remiss ska tas bort då det inte håller önskad kvalitet. Förutom dessa tester använder sig läkare även av skriftliga frågeformulär.
Arbetet med att se över reglerna påbörjades för fyra år sedan. I den översyn som föranledde regelarbetet konstaterade vi att det fanns flera problem med nuvarande regelverk. Reglerna har funnits under lång tid och små ändringar har gjorts vid flera tillfällen. Bland annat används begrepp och definitioner som inte längre används inom hälso- och sjukvården. Ett annat exempel är att kraven om obligatoriska alkoholmarkörer är otidsenliga. Många bestämmelser är dessutom otydliga i dess nuvarande lydelser, vilket försvårar tolkningen av bestämmelserna. Hälso- och sjukvården har lämnat önskemål om att reglerna uppdateras och vi instämmer i det.
Nuvarande reglering om diagnosen missbruk ersätts med nya krav. Enligt förslaget kommer det att krävas att personen antingen har en diagnos, skadligt bruk, eller en överkonsumtion av alkohol som inte är tillfällig. Dessutom måste personen även uppfylla minst ett av tre kriterier som har stor betydelse för trafiksäkerheten för att det ska utgöra hinder. Reglerna förtydligas därmed när man är medicinskt olämplig för körkort, och vi bedömer att det innebär en viss lättnad jämfört med nuvarande regler.
Vi förslår bland annat lättnader för personer som har ett alkoholberoende i en återhämtningsfas. Tillståndet kommer inte utgöra hinder.
Dessutom förslår vi lättnader i reglerna när personer väl får köra bil och ska följas under en uppföljning med villkor om att lämna in läkarintyg. Det kommer innebära ekonomiska lättnader för den enskilde i olika situationer samt minskad arbetsbelastning för hälso- och sjukvård. Dessutom moderniserar vi kraven om obligatoriska alkoholmarkörer.
Det rör sig om cirka 40 ärenden där körkortet har återkallats utifrån två PEth-tester som överskridit gränsvärdena utan kompletterande information från läkare. I majoriteten av dessa ärenden har gränsvärdet överskridits med marginal.