Handledarskap och övningskörning

Man behöver ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra. Vid privat övningskörning krävs även en godkänd handledare för den specifika eleven. Både handledare och elev behöver ha gått en introduktionsutbildning om övningskörningen ska ske med personbil eller lätt lastbil (behörighet B).

Handledare

Den som vill bli handledare för privat övningskörning måste först bli godkänd som handledare av Transportstyrelsen. Vad som krävs för att bli godkänd som handledare beror på vilken behörighet du vill bli handledare för.

Vad krävs för att bli handledare?

För att din ansökan ska bli godkänd finns det några krav du behöver uppfylla:

  • Du har fyllt 24 år.
  • Din elev har ett giltigt körkortstillstånd*.
  • Du och din elev har gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren, om övningskörningen gäller för personbil eller lätt lastbil.
  • Du har ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land**. Du ska ha haft behörighet för det fordonsslag som ni ska övningsköra med under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren.

* En elev som ska övningsköra för att ta bort villkoret automatväxlat fordon på sitt körkort behöver inte ha något giltigt körkortstillstånd, så länge villkoret inte beror på medicinska skäl. Detsamma gäller om eleven har B-behörighet och ska övningsköra för utökad B.

** Har du körkort från annat EES-land behöver du skicka in en kopia på ditt körkort. Kopian skickas till: Transportstyrelsen, 701 97, Örebro.

Ansök om handledarskap

Läs mer om handledarskap

Övningskörning

Man kan övningsköra med trafikskola, utbildare eller privat. För att få övningsköra gäller olika regler beroende på ålder och fordonsslag man vill övningsköra för.

Vad krävs för att övningsköra?

För att få övningsköra krävs:

  • En godkänd handledare
  • Ett körkortstillstånd
  • Uppfylla ålderskravet för det fordonsslag du ska övningsköra med
  • En giltig ID-handling
  • En giltig introduktionsutbildning (gäller endast vid övningskörning privat för personbil och lätt lastbil)

Ansök om körkortstillstånd (grupp 1)

Ansök om körkortstillstånd (grupp 2 och 3)

Läs mer om övningskörning

Introduktionsutbildning

Vid privat övningskörning för personbil och lätt lastbil (behörighet B) behöver handledaren ha en giltig introduktionsutbildning vid ansökningstillfället. Eleven behöver alltid ha en giltig introduktionsutbildning vid privat övningskörning. 

Hitta utbildare och provanordnare

Läs mer om introduktionsutbildning.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!