Registreringsbevis
Här kan du läsa mer om ditt fordons registreringsbevis och vad du kan använda det till.
För varje registrerat fordon i Sverige finns ett registreringsbevis utfärdat. Registreringsbeviset består av två delar, del 1 och del 2.
Behöver du beställa nytt registreringsbevis?
Du kan beställa ett nytt registreringsbevis i vår e-tjänst.
Det är bara det senast utfärdade registreringsbeviset som är giltigt. Om du beställer en dubblett kommer tidigare utfärdat registreringsbevis att bli ogiltigt.
Du kan se utfärdandedatum för det senaste registreringsbeviset i vår e-tjänst som visar fordonsuppgifter eller i Mina sidor (under Fordonsidentitet) eller i vår app "Mina fordon".
Vi skickar ut ett registreringsbevis i samband med att en ny fordonsägare registreras eller om någon av fordonsuppgifterna som finns på registreringsbeviset ändras.
Om fordonet ägs av en underårig som saknar förarbehörighet för fordonet, skickas registreringsbeviset till den vårdnadshavare som är registrerad i vägtrafikregistret.
Del 1 av registreringsbeviset – tekniska uppgifter och annat
Del 1 skickas till den som äger eller brukar fordonet och skickas direkt till den adress vi har i vägtrafikregistret. I de fall fordonet har en notering om leasing, skickas Del 1 av registreringsbeviset till brukaren av fordonet (det vill säga leasingtagaren).
Del 1 av registreringsbeviset innehåller följande:
- en behörighetskod, som du kan använda för att logga in i vissa e-tjänster på vår webbplats
- uppgift om leasing
- tekniska uppgifter om fordonet
- allmänna uppgifter om fordonet
- den del som ska användas vid skriftlig anmälan av - påställning - avställning - beställning av skyltar - beställning av Del 2 av registreringsbeviset.
Del 2 av registreringsbeviset – en värdehandling
Del 2 skickas till den som enligt vägtrafikregistret äger fordonet. Har fordonet leasingnotering skickas Del 2 till leasinggivaren. Privatpersoner kan i de flesta fall anmäla ägarbyte via Mina sidor utan registreringsbevis.
Eftersom registreringsbeviset är en värdehandling och ett intyg på vem som är registrerad ägare till ett fordon är det viktigt att du är rädd om det. Tänk på att förvara registreringsbeviset på ett säkert ställe så det inte kommer i orätta händer – aldrig i handskfacket exempelvis.
Del 2 av registreringsbeviset innehåller följande:
- uppgift om nuvarande ägare till fordonet
- allmänna uppgifter om fordonet
- den datamatrix som behövs för att anmäla ägarbyte via vår app Mina fordon
- den del som ska användas vid skriftlig anmälan av - ägarbyte - avregistrering, även i de fall ett ägarbyte sker till en bilfirma.
Behöver du en dubblett av Del 2 av registreringsbeviset?
Privatpersoner kan beställa genom att logga in på Mina sidor med e-legitimation. Om du inte har eller kan skaffa e-legitimation, eller vill beställa registreringsbevis för ett fordon som ägs av ett företag, kan du beställa utan e-legitimation.
Obs! Privatpersoner kan i de flesta fall anmäla ägarbyte via Mina sidor utan registreringsbevis.
Registreringsbeviset skickas till din folkbokföringsadress eller till den adress som är registrerad i vägtrafikregistret och kommer normalt inom en vecka.
Vid resa utomlands
Ska du åka utomlands med ditt fordon? Tänk då på att du måste ha med ditt registreringsbevis. Har du ett EU-harmoniserat registreringsbevis räcker det att ha med sig Del 1.
EU-harmoniserade registreringsbevis
Det EU-harmoniserade registreringsbeviset är ett beslut fattat på EU-nivå om att alla medlemsländer ska ha likartade registreringsbevis (EU-direktiv 1999/37/EG). Det blir då lättare att kontrollera de andra ländernas fordonsuppgifter.
Förhoppningen är att det EU-harmoniserade registreringsbeviset innebär ökad fri rörlighet i den internationella vägtrafiken, förbättrad trafiksäkerhet och att det försvårar den illegala handeln med fordon.
När du får ett nytt bevis ska det gamla förstöras. Om du inte har fått något EU-harmoniserat registreringsbevis gäller fortfarande ditt gamla.
Registreringsbevis, del 1
Registreringsbevis, del 2