E10
Den 1 augusti 2021 infördes E10 och blev därmed den nya standardbensinen på marknaden.
Reduktionsplikten för bensin höjdes från 4,2 procent till sex procent den 1 augusti 2021. Då introducerades E10 på den svenska marknaden och blev därmed den nya standardbensinen. Med E10 ökade inblandningen av etanol i bensinen från upp till fem till upp till tio procent.
Under 2022 och 2023 var reduktionsplikten 7,8 procent för bensin för att den 1 januari 2024 sänkas till 6 procent för bensin och diesel. Sedan den 1 juli 2025 är reduktionsplikten 10 procent för bensin och diesel.
Målet med reduktionsplikten är att minska utsläppen från fossil bensin och diesel vilket görs genom att blanda i förnybara drivmedel i dessa. Det är även möjligt att uppnå utsläppsminskningen genom att köpa så kallade elkrediter från publika laddningsstationer. Leverantörerna ska rapportera hur de uppfyllt reduktionsplikten för ett enskilt kalenderår till Energimyndigheten. Se närmare information om Reduktionsplikten från Energimyndigheten under relaterad information.
Personbilar
Mobility Sweden har tagit fram en lista över i vilka personbilsmodeller man kan tanka E10-bensin. De flesta bensindrivna personbilar, även äldre, kan köras på E10. Om det ändå är tveksamt om E10 kan användas för en speciell bilmodell bör i första hand en återförsäljare som representerar märket kontaktas och i andra hand märkets importör/försäljningsbolag. Se information om E10 från Mobility Sweden under relaterad information.
Mobility Sweden har tillsammans med Drivkraft Sverige, tagit fram informationsmaterial om vad övergången till E10 innebär. E10 frågor och svar återfinns på Mobility Swedens sida och på Drivkraft Sveriges sida om E10 under relaterad information.
Motorcyklar och mopeder samt andra mindre motorer
Det kan vara stor skillnad mellan vilka fabrikat och modeller som kan använda E10 och du måste därför kontrollera i instruktionsbok, med tillverkare eller generalagent. Om motorn eller fordonet inte är godkänt för E10 ska du alltid använda E5. Det är inget problem med blandbarheten mellan E10 och tvåtaktsolja vid användning i tvåtaktsmotorer. Se E10 frågor och svar på Mobility Swedens sida och Drivkraft Sveriges sida om E10 under relaterad information.
Information till båtägare
Det kan finnas äldre båtar som inte kan tanka E10 bensin och istället ska tanka E5. Därför måste man innan man tankar kontrollera både vad båtens motor och bränslesystem är konstruerade för. Se Information till båtägare om E10 från Drivkraft Sverige under relaterad information.
Reglering
Drivmedelskvaliteten i Europa är harmoniserad genom direktiv 98/70/EG om kvaliteten på bensin och dieselbränslen. Direktivet är i Sverige införlivat genom drivmedelslag (2011:319). Sedan 2011 är det tillåtet att blanda i upp till 10 volymprocent etanol i bensin. Transportstyrelsen föreskriver om skyldighet för den som tillhandahåller bensin att informera konsumenterna om andelen biodrivmedel i bensin vars etanolhalt överstiger 5 volymprocent. Informationen ska ges på det ställe bensinen tillhandahålls och vara väl synlig, lätt att läsa och tillgänglig dygnet runt. Se länk till Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2011:66 under relaterad information.
Förordning (eu) 2023/1804 om utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel, innehåller krav om så kallad användarinformation, vilket innefattar skyldigheten att tillgängliggöra relevant, enhetlig och tydlig information om motorfordon som släppts ut på marknaden och som regelbundet kan laddas eller tankas. Sådan information ska ges av tillverkarna i fordonsmanualer och på motorfordon då fordonen släpps ut på marknaden. Den ska ges vid laddnings- och tankningspunkter av ansvariga för laddnings- och tankningspunkten och hos motorfordonsförsäljare av distributörerna. Den som kommer för att ladda eller tanka ett motorfordon ska kunna se att fordonet passar ihop med aktuell laddningspunkt eller drivmedel.