Förarbevis för terränghjuling

Om du ska köra terränghjuling behöver du ett förarbevis för terränghjuling. Du som har ett körkort som du tog före den 1 januari 2000 (även om det senare varit återkallat) behöver inte ett sådant förarbevis.

För att få ett förarbevis för terränghjuling krävs det att:

  1. Du har fyllt 16 år
  2. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
  3. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov.

Utbildning och prov för terränghjuling

Utbildningen består av både teori och praktiska delar så som övningskörning. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 15 år och 9 månader.

Utbildningen ska ske hos en godkänd utbildare och den är minst tio timmar lång. Den består av minst tre timmars praktisk träning. Totalt kan det bli mer än tio timmar, beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska momenten.

Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.

Sök utbildare och provanordnare  

Övningskörning

Det är inte tillåtet att övningsköra privat utan enbart hos utbildaren.

När utbildningen är klar

När du har blivit godkänd på utbildningen och provet, rapporterar utbildaren det till oss. Vi skickar sedan en ansökningsblankett och ett inbetalningskort för förarbeviset till dig. När ansökan och betalning har kommit in tillverkar vi förarbeviset och skickar det till din folkbokföringsadress.

Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har blivit registrerat hos oss om du har en giltig legitimation med dig när du kör. Efter två månader måste du ha med dig förarbeviset när du kör.

Om du inte ansökt om ditt förarbevis och betalat avgiften inom ett år från den dag du blev godkänd förlorar du din behörighet. För att få veta hur du får tillbaka behörigheten kan du kontakta vår kundtjänst på 0771-81 81 81.

Foto på förarbeviset

Fotot till ditt förarbevis ska uppfylla krav som till exempel att bilden ska tas rakt framifrån och ha en vit bakgrund. Därför kan det vara lämpligt att ta foto till ditt förarbevis hos en fotograf som tar bilder för ID-kort. Skolfoton uppfyller oftast inte kraven.

Fotografering hos Trafikverket är inte möjligt för förarbevis.

Förarbevis kan återkallas

Om du gör dig skyldig till något trafikbrott, som till exempel fortkörning eller olovlig körning gäller samma regler som för körkort. Det innebär att vi kan återkalla ditt förarbevis eller ge dig en varning.

Läs mer om terrängfordon.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!