Förarbevis för moped klass II

Vill du köra moped klass II behöver du ha ett förarbevis för moped klass II. Du som har ett körkort, traktorkort eller fyllt 15 år före den första oktober 2009 behöver inte ett sådant förarbevis.

Vad får man köra?

Moped klass II är en moped som är gjord för en hastighet på högst 25 km/timmen med en motor som har en effekt på max 1 kilowatt.

Äldre så kallade 30-mopeder som är tillverkade före 2003 och som är gjorda för en hastighet av högst 30 km/timmen räknas också som moped klass II.

Läs mer om mopeder.

Läs mer om skillnaden mellan moped klass II och elcykel.

För att få ett förarbevis för moped klass II krävs det att:

  1. Du har fyllt 15 år
  2. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
  3. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov hos en godkänd utbildare.

Utbildning för moped klass II

Utbildningen är teoretisk men den kan också innehålla praktiska delar. Områden som ingår är bland annat trafikregler, kunskap om mopeden och farliga situationer i trafiken. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 14 år och 9 månader.

För att bli godkänd på utbildningen behöver du göra ett skriftligt prov. Kunskapsprovet innehåller 25-35 frågor och du måste ha rätt på minst 80 procent av frågorna för att bli godkänd. Du måste ha fyllt 15 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.

Sök utbildare och provanordnare  

Övningskörning

Det är inte tillåtet att övningsköra privat utan enbart hos utbildaren.

När utbildningen är klar

När du har blivit godkänd på utbildningen och provet, rapporterar utbildaren det till oss. Vi skickar sedan en ansökningsblankett och ett inbetalningskort för förarbeviset till dig. När ansökan och betalning har kommit in tillverkar vi förarbeviset och skickar det till din folkbokföringsadress.

Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har blivit registrerat hos oss om du har en giltig legitimation med dig när du kör. Efter två månader måste du ha med dig förarbeviset när du kör.

Om du inte ansökt om ditt förarbevis och betalat avgiften inom ett år från den dag du blev godkänd förlorar du din behörighet. För att få veta hur du får tillbaka behörigheten kan du kontakta vår kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81.

Foto på förarbeviset

Fotot till ditt förarbevis ska uppfylla krav som till exempel att bilden ska tas rakt framifrån och ha en vit bakgrund. Därför kan det vara lämpligt att ta foto till ditt förarbevis hos en fotograf som tar bilder för ID-kort. Skolfoton uppfyller oftast inte kraven.

Fotografering hos Trafikverket är inte möjligt för förarbevis.

Förarbevis kan återkallas

Om du gör dig skyldig till något trafikbrott, som till exempel fortkörning eller olovlig körning gäller samma regler som för körkort. Det innebär att vi kan återkalla ditt förarbevis eller ge dig en varning.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!