Hjärt-lungräddning

Vid drunkning upphör tillförseln av syre till kroppen, vilket snabbt kan leda till bestående hjärnskador. Vid normal kroppstemperatur uppstår sådana skador redan efter ett par minuter, men om man är kraftigt nedkyld efter att ha legat i vattnet klarar sig hjärnan längre. Det är viktigt att påbörja hjärt-lungräddningen så snabbt som möjligt. Möjligheten att överleva ökar om man får igång syretillförseln igen.

Hjärt-lungräddning, som även kallas HLR, ges vid livshotande tillstånd för att få igång hjärtverksamheten och andningen. Hjärt-lungräddning kan utföras överallt. Det behövs ingen utrustning alls. Den som ger hjärt-lungräddning blåser in luft med mun mot mun-metoden och använder sina händer för att ge så kallade bröstkompressioner, så att det syresatta blodet kan cirkulera genom kroppen.

Du behöver inte vara sjukvårdsutbildad för att ge grundläggande hjärt-lungräddning, utan du kan lära dig metoden på en kurs där du får träna på en speciell docka. Svenska Kardiologföreningen, Företagshälsovården, Röda korset, Svenska Livräddningssällskapet och många andra anordnar sådana kurser.

På Sjukvårdsrådgivningens webbplats visas hjärt-lungräddning steg för steg.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!