Rapportering av rena fordon (CVD)
EU-direktivet Clean Vehicles Directive (CVD) ställer krav på offentligt upphandlade bilar och transporttjänster. Dessa krav har införts i svensk lag och innebär att upphandlingar måste uppfylla vissa miljökrav. Dessutom ska organisationer rapportera in vilka fordon som ingår i upphandlingarna till Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen har fått i uppdrag att ta emot uppgifterna och sammanställa dem i en rapport till Regeringskansliet. För att underlätta rapporteringen utvecklar vi e-tjänsten Rapportering av rena fordon (CVD).
Organisationer som omfattas av rapporteringskravet ska använda e-tjänsten som kommer att publiceras på den här sidan när den är klar. Vi räknar med att den öppnar för inrapportering i november 2025. Innan dess har vi tyvärr inte möjlighet att ta emot några uppgifter.
Frågor och svar om rapportering av rena fordon
Clean Vehicles Directive (2009/33/EC) ligger till grund för den svenska lagen (2011:846) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet, samt förordning (2022:315) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet. Transportstyrelsen arbetar med att ta fram föreskrifter som mer i detalj reglerar hur inrapporteringen av uppgifter ska gå till.
Uppgifter från gällande period som ska rapporteras:
- Organisationsnummer
- Registreringsnummer
- Uppgift om alternativa drivmedel.
De fordon som omfattas av rapporteringskraven är sådana som ingår i ett tilldelat avtal, ramavtal eller avrop från ett ramavtal i enlighet med lagen (2011:846) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet.
Organisation som omfattas av lagen om offentlig upphandling och gör upphandlingar som avser köp, leasing, hyra och vissa transporttjänster ansvarar för att följa bestämmelserna enligt lagen (2011:846) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet samt för att rapportera uppgifter om fordonen till Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen ansvarar för att ta emot de rapporterade uppgifterna och sammanställa dem i en rapport till Regeringskansliet.
Den aktuella rapporteringsperioden gäller mellan den 2 augusti 2021 och den 31 december 2025. Uppgifterna ska vara rapporterade till Transportstyrelsen senast den 1 februari 2026. Nästa rapporteringsperiod gäller mellan den 1 januari 2026 och den 31 december 2030.
När är e-tjänsten öppen för rapportering?
E-tjänsten för Rapportering av rena fordon (CVD) är öppen mellan den 1 november och 1 februari varje år.
Hur ska man rapportera in uppgifter?
När e-tjänsten öppnar för rapportering kommer mer detaljerad information att finnas på denna sida, tillsammans med en länk för inloggning till systemet.
Förberedelser
Innan rapporteringen påbörjas ska en lista förberedas med de fordon som ska rapporteras. Listan kan exempelvis göras i Excel eller i Kalkylark och ska innehålla två kolumner:
- Registreringsnummer
- Alternativt drivmedel (ja eller nej)
Observera att varje rapportering endast kan göras för ett organisationsnummer åt gången. Om du ska rapportera för flera organisationer behöver separata inrapporteringar göras för varje organisationsnummer.
Inloggning
Länk till e-tjänsten Rapportering av rena fordon (CVD) kommer att finnas på den här sidan när den öppnar.
Du loggar in med ditt eID.
Rapportering
När du är inloggad i e-tjänsten markerar du kolumnerna i din lista, kopierar dem och klistrar in innehållet direkt i ett särskilt fönster i tjänsten. Det är alltså inte själva filen som ska laddas upp, utan endast innehållet i kolumnerna som förs in direkt i verktyget.
Detaljerade instruktioner för hur detta går till kommer att finnas tillgängliga när e-tjänsten öppnar.
De krav som gäller vid offentlig upphandling av fordon och vissa transporttjänster anges i lagen (2011:846) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet, samt förordning (2022:315) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet.
För varje tung lastbil (totalvikt över 3 500 kg) och tung buss (totalvikt över 5 000 kg) som rapporteras ska det anges om fordonet drivs med ett alternativt drivmedel. Detta anges med JA eller NEJ för varje fordon. För lätta fordon anges NEJ. Det är inte möjligt att lämna fältet blankt.
Ett tungt fordon som drivs med något av de alternativa drivmedel som anges nedan räknas som rent. För att fordonet ska räknas som rent krävs att det tankas huvudsakligen med det alternativa drivmedlet. Det är organisationens ansvar att uppgifterna är korrekta.
Med alternativa drivmedel avses drivmedel enligt förordning (2022:315) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet, enligt följande:
- Väte
- Biodrivmedel enligt definitionen i lagen (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och biobränslen
- Syntetiska och paraffiniska bränslen
- Metangas
- Gasol
Hyrbilar omfattas av reglerna för rapportering, men det är inte helt tydligt i regelverket om de ska rapporteras för varje enskilt avrop eller endast en gång per fordonsindivid.
Transportstyrelsen gör tolkningen att en hyrbil endast ska rapporteras en gång per fordonsindivid och avtal. Det innebär att en hyrbils registreringsnummer endast ska förekomma en gång per avtalsperiod i rapporteringen.
Om ett nytt avtal ingås under rapporteringsperioden kan samma fordon behöva rapporteras igen.
Nej. Inrapporterade uppgifter kan endast visas för personen som skickat in uppgifterna.