Planera och boka din resa

För att allt ska gå smidigt och för att din resa ska bli så lugn och bekväm som möjligt finns det några saker att tänka på redan när du planerar och bokar din resa. Se till att du har all information du behöver innan du slutför din bokning.

Var realistisk när det gäller dina egna behov, särskilt om du inte kan gå långa sträckor utan hjälp. Avstånden mellan incheckningen och gaten kan vara väldigt långa. Kontrollera att flygbolaget eller resebolaget har möjlighet att tillgodose dina behov.

Kontakta flygbolaget eller resebolaget och se till att de förstår och kan möta dina särskilda behov. Utgå inte ifrån att det kommer att finnas assistans om du inte har sagt till i förväg. Att beställa assistans minst 48 timmar innan avresan är det säkraste sättet att få rätt service.

Utgå inte ifrån att personalen vet vilket som är det bästa sättet att lyfta eller förflytta dig. Om de inte frågar, så tala om det för dem! Även om assistanspersonalen i alla europeiska länder ska ha fått utbildning i lyftteknik etc. så är det alltid bäst att informera dem om dina särskilda behov och vad som fungerar bäst för dig.

Inför bokningen

Innan du bokar din resa är det bra att förbereda dig på bästa sätt.

Om du är allergisk eller har astma ska du uppge det när du beställer biljetten. Vissa flygbolag har möjlighet att "spärra" sin flygning för pälsdjur som annars kan tillåtas att resa i kabinen.

Vissa flygbolag serverar fortfarande jordnötter till passagerarna. Om du är allergisk mot jordnötter är det viktigt att du informerar om det vid bokning av biljetten och dessutom informerar kabinpersonalen när du stiger ombord.

En god idé kan vara att inför resan beskriva sin jordnötsallergi och konsekvenserna av om man utsätts för jordnötter i ett brev som formulerats på svenska och engelska. Brevet kan du lämna till kabinpersonalen och be dem att vidarebefordra det till kaptenen.

En annan allergiframkallande faktor kan vara dofter från parfymbutiker på flygplatsen och ombord på flygplanet, där utrymmet är trångt. Dofter från medpassagerares parfymer eller försäljning av skattefria parfymer kan innebära problem för allergiker.

Om du har väldigt svåra besvär kan du kontakta flygplatsen i förväg för att ta reda på hur du på bästa sätt kan undvika dofter inne i terminalen.

Tänk på att alltid ta med dig tillräckliga mängder allergimedicin och eventuell akutmedicin.

Information om vad som gäller när du behöver ta med medicin på din flygresa

Det är viktigt att du redan vid bokningen av din resa uppger att du har behov av assistans- eller ledarhund.

Hunden får vanligtvis resa med sin förare i kabinen utan extra kostnad och undantas från den viktbegränsning som gäller för vanligt bagage. Hunden behöver inte sitta i bur när den reser i kabinen.

I vissa fall kan reglerna för att ta med sig ledar- eller assistanshund skilja sig åt beroende på vilket flygbolag man reser med och till vilket land man flyger. Därför är det viktigt att kontakta det flygbolag man ska resa med i god tid före resan.

Regler för djurtransport

När det gäller djurtransport måste ägaren kontrollera vilka regler som gäller för att föra in djuret i det land man ska resa till. Särskilt viktigt är det att kontrollera vilka vaccinationer som krävs och vilka karantänsregler som gäller.

En passagerare med ledar- eller assistanshund får vanligtvis gå in i flygplanet innan övriga passagerare stiger ombord. Assistanspersonal hjälper dig att hitta rätt plats i flygplanet.

Läkemedel ska alltid packas i handbagaget som du har med dig in i flygplanskabinen. Incheckat bagage kan förstöras eller förloras på vägen och förseningar kan uppstå.

Se till att du har tillräckligt med medicin i ditt handbagage för resan. Kontrollera också att du har packat tillräckligt mycket i reserv så att det räcker vid eventuella förseningar eller om ditt incheckade bagage skulle försvinna eller försenas.

Olika regler gäller för medicin i vätskeform och tablettform.

Information om vad som gäller för att ta med medicin ombord

Är du rullstolsburen måste du uppge det vid bokningen av resan. Du ska också ange om du har med dig en manuell eller elektrisk rullstol. Du måste dessutom uppge om du har behov av en särskild ombordrullstol för att kunna ta dig till och från toaletten, dessa finns tillgängliga på vissa flygplan.

Du kan inte att använda din egen rullstol ombord på något flygplan, eftersom flygplansgången är för smal. På vissa flygplan kan det finnas en särskild ombordrullstol för transport till och från toaletten. När du bokar din resa måste du kunna uppge följande information om din egen rullstol om du ska ta med den på resan.

Mått och vikt

Om du har en elektrisk rullstol ska du uppge rullstolens mått och vikt. Om rullstolen kan fällas ihop, tänk på att uppge transportmåttet, det vill säga längd, höjd och bredd när stolen är hopfälld med hjulen på.

Det är elrullstolens storlek och vikt som avgör om den kan tas med i den flygplanstypen som du reser med. Uppgifterna om din rullstol vidarebefordras till flygbolaget och det är de som avgör om det är möjligt att transportera elrullstolen i planet eller inte.

Regler för olika typer av batterier

Rullstolar med torrcell- och gelébatterier är godkända för transport ombord på flygplan. Lithiumbatterier är tillåtna enligt nya regler från 2011 för transport av farligt gods, dock är det säkrast att kontrollera detta med flygbolaget eftersom reglerna ibland tillämpas lite olika.

Våtcellsbatterier måste skickas som frakt. Batterikablarna ska lätt kunna kopplas ur och fästas så att inte strömkretsen sluts. Batteriet kan sitta kvar i rullstolen

Monteringsanvisning till rullstolen

Det är mycket bra om du har med dig instruktioner om hur rullstolen monteras ihop och isär. Ibland kan du hitta "monteringsanvisning vid flygresa" på rullstolsleverantörens webbplats eller i bruksanvisningen. Det är ett informationsblad som kan fästas på rullstolen och som hjälper personalen på flygplatsen att se hur rullstolen fälls ihop och hur batterier hanteras vid flygresan.

Rullstolen fraktas i lastutrymmet

Rullstolsburna passagerare får aldrig ta med sig sin egen rullstol i kabinen. Rullstolen fraktas alltid i flygplanets lastutrymme. Den fraktas utan kostnad och räknas inte in i den tillåtna bagagemängden. Om du reser med ett flygbolag som omfattas av EU-förordningen är det tillåtet att ta med två rörelsehjälpmedel utan extra kostnad.

Är du allergisk eller överkänslig mot något speciellt födoämne, har diabetes eller andra krav på maten? Då ska du ge besked om det när du bokar din biljett.

Flygbolaget kan ofta tillmötesgå dina önskemål. På vissa flygbolag innebär dock specialmaten en extra kostnad.

Vissa flygbolag vill inte att man äter medhavd mat. Om du på grund av allergi- eller dietskäl måste ha med dig egen mat ombord på planet är det alltid bra att ha flygbolagets godkännande i förväg.

Information om vad som gäller om du behöver ta med egen mat ombord på flygplanet

Om du använder du syrgasutrustning är det viktigt att du talar om det vid bokningen eftersom reglerna kan variera beroende på flygbolag.

Har du en egen syrgasutrustning ska du tala om vilken slags utrustning du har.

Om du inte är beroende av syrgas under hela resan behöver du inte ta med egna tuber i kabinen, syrgastub för akut bruk finns ombord.

Om du ska göra en längre resa utomlands och byta flygplan är det viktigt att du ber resebyrån eller flygbolaget du bokar med att kontrollera att batterier och syrgasutrustning är godkända hos alla flygbolag du reser med.

Boka resan

När alla förberedelser är gjorda är det dags att boka resan.

För att kunna ge dig den assistans du behöver kan resebyrån eller flygbolaget ställa vissa frågor. Frågorna kan verka integritetskränkande, men är nödvändiga för att du ska få den service du behöver.

Här är några exempel på frågor som du kan få:

  • Vilka behov har du i samband med resan?
  • Kan du gå genom flygplatsens terminal ut till flygplanet eller behöver du använda rullstol?
  • Om du behöver rullstol, kommer du att använda din egen?
  • Är stolen hopfällbar? Är stolen batteridriven?
  • Hur mycket väger stolen och hur stor är den (bredd och längd)?
  • Behöver du hjälp av någon som kör dig i rullstolen?
  • Kan du gå upp och ned för flygplanstrappan eller behöver du hjälp vid ombord- och avstigning?
  • Kan du förflytta dig från rullstolen utan hjälp?
  • Kan du förflytta dig inne i flygplanet eller behöver du använda en ombordrullstol om en sådan finns tillgänglig?
  • Behöver du veta om det finns en toalett ombord som är tillgänglig för ombordrullstolen?
  • Vilken typ av plats ombord passar dig bäst?
  • Reser du med någon typ av medicinsk utrustning?
  • Har du astma eller andningssvårigheter?
  • Behöver du någon assistans under flygningen? Om ja, vilken typ av assistans behöver du?

Flygbolaget kan inte hjälpa till med mat, lyft, kommunikation, att ge medicin eller hjälpa till inne på toaletten. Om du behöver hjälp med något av detta måste du resa med en ledsagare.

Om du utöver din funktionsnedsättning har medicinska problem måste du berätta detta för flygbolaget.

Du kan behöva skaffa ett intyg på att ditt hälsotillstånd tillåter att du reser med flyg. Du kan bli ombedd att visa upp ett sådant intyg på flygplatsen.

Som resenär med funktionsnedsättning kommer du, precis som andra resenärer, att ha tillgång till alla typer av biljetter.

Det kan finnas ekonomiklass, affärsklass och så vidare. Men det är inte säkert att de faciliteter du behöver finns i samtliga klasser.

Om du till exempel behöver extra benutrymme kanske inte en plats i ekonomiklass passar dig utan du behöver boka biljett i en högre klass. Flygbolaget har ingen skyldighet att uppgradera dig till en högre klass utan du måste alltid själv stå för hela biljettkostnaden, oavsett flygklass.

Du kan boka din resa på flera sätt och det rekommenderas att du bokar din biljett så tidigt som möjligt.

Du kan anlita en särskild resebyrå eller bokningsagent. Det är viktigt att du informerar resebyrån om dina särskilda behov i samband med bokningen, så att önskemålen skrivs in i bokningen. För att vara säker på att dina önskemål har blivit dokumenterade bör du begära en skriftlig bekräftelse på bokningen.

Att boka en resa via internet är i normala fall inte möjligt för personer som har särskilda behov. Detta beror på att flygbolagen kräver att information om assistansbehovet läggs in i deras bokningssystem, något som de flesta system för internetbokning saknar stöd för i dagsläget.

Om du ändå väljer att boka din resa via internet är det viktigt att du även kontaktar flygbolaget för att anmäla ditt assistansbehov.

Förbokning

Det rekommenderas starkt att du bokar din biljett så tidigt som möjligt, gärna 7 dagar i förväg eller mer. Boka allra senast 48 timmar innan du har planerat att resa. På så sätt kan du försäkra dig om att den assistans du behöver finns tillgänglig.

Vissa flygbolag kan bara ta emot ett begränsat antal passagerare med funktionsnedsättningar vid varje flygning. Antalet begränsas av flygplanets storlek och nivån av service som passageraren kräver. Om du bokar tidigt ökar chanserna att resa när du själv önskar.

Om du behöver avboka din plats bör du meddela flygbolaget detta så tidigt som möjligt, så att din plats kan användas av en annan resenär.

Tilläggsförsäkra ditt bagage

Enligt internationella överenskommelser och EU-lagstiftning är kompensation för försvunnet eller skadat bagage (inkluderar även rörelsehjälpmedel) begränsad.

Det är inte säkert att ersättningen täcker den verkliga kostnaden för att ersätta eller reparera ditt försvunna eller skadade bagage. Innan du reser bör du kontrollera hur mycket din reseförsäkring täcker och även om den gäller för dina rörelsehjälpmedel. Du kan eventuellt behöva teckna en tilläggsförsäkring.