På flygplatsen
Här följer information och tips som är bra att känna till när det är dags för resan.
Du måste komma till flygplatsen i god tid. På flygplatserna finns särskilda mötesplatser där personer som behöver assistans anmäler sin ankomst och begär ledsagning. Det går också bra att gå direkt till incheckningen.
Informera dig i förväg om flygplatsens utseende och var mötesplatserna finns. Detta bör framgå på flygplatsens webbplats. Du kan också ringa till flygplatsen och fråga.
EU-förordningen anger att man måste komma till flygplatsen inom vissa tider för att få sin bokade assistans. Kontrollera i förväg med ditt flygbolag eller flygplatsen vilka tider som gäller.
Du som har allergi bör tänka på att risken finns att du kommer i kontakt med ämnen du inte tål på flygplatsen.
För allergiker kan den fysiska utformningen av flygplatsterminalerna innebära svårigheter att undvika allergiframkallande ämnen. Exempelvis kan dofter från parfymbutiker i terminalen sprida sig utanför butiken.
De flesta flygplatser är idag helt rökfria men om de inte är det kan rökning innebära problem, samma sak gäller för pälsdjur.
Om du har väldigt svår allergi kan du kontakta flygplatsen i förväg för att ta reda på hur du på bästa sätt kan undvika allergiframkallande ämnen på din väg genom terminalen.
När man kommer till flygplatsen ges information om ankomst- och avgångstider på informationstavlor och monitorer.
De flesta flygplatser begränsar sina högtalarutrop och hänvisar till monitorer.
Ofta kan man också ta reda på avgångs- och ankomsttider via
- flygplatsernas webbsidor
- applikationer för mobiler och läsplattor
- flygbolags- och flygplatsers SMS-tjänster.
Många flygplatser har även en bemannad informationsdisk.
Stora flygplatser har särskild personal anställd för att utföra assistansuppdrag. På mindre flygplatser utförs assistansservicen av personal som även har andra arbetsuppgifter.
Själva assistansservicen går till så att du blir mött vid incheckningen där du får en lånerullstol om det behövs, det vill säga om du har en elektrisk rullstol eller av något annat skäl måste checka in din rullstol.
När incheckningen är avklarad ledsagas du genom säkerhetskontrollen och eventuell passkontroll till gaten. Där får assistansservicen klartecken av gatepersonalen för ombordstigning.
Assistanspersonalen kan hjälpa dig att köra rullstolen till och in på flygplatsens toalett, men assisterar inte vid toalettbesöket. Om du behöver hjälp vid toalettbesök ska du resa med anhörig eller assistent.
Assistansservicen går oftast ombord med dig innan övriga passagerare går ombord. Då är flygplanet tomt och det finns gott om utrymme när du ska sätta dig på rätt plats.
Vissa flygbolag kan på längre sträckor kräva att du som har en funktionsnedsättning reser i sällskap med någon som kan assistera dig under resan.
Det finns olika sätt att checka in på, beroende vilken flygplats du reser från och vilket flygbolag du reser med.
Några olika varianter på incheckning är:
- manuell incheckning vid disk
- incheckning via internet
- incheckning via mobiltelefon
- incheckning via automat.
Om du behöver assistans, reser med rullstol eller behöver en särskild sittplats ombord är det inte säkert att du har möjlighet att checka in med något av självbetjäningsalternativen. Kontakta i så fall en manuell incheckningsdisk.
Oavsett hur du har checkat in är det viktigt att du därefter möter assistansservicen på avtalad mötespunkt eller vid incheckningen.
Att ta med dina hjälpmedel ombord
Olika regler gäller för olika flygbolag och det är därför mycket viktigt att du försäkrar dig om att det flygbolag du ska resa med tillåter dina hjälpmedel ombord. Om du reser med flera flygbolag, måste du tänka på att kontakta varje flygbolag.
Incheckningspersonalen ger besked om var rullstolen ska lämnas. Ofta går det bra att använda sin egen manuella rullstol ända fram till flygplansdörren. På vissa flygplatser måste rullstolen dock lämnas redan vid incheckningen, särskilt om du använder elrullstol. Du får du hjälp med att flytta över till en rullstol som tillhör flygplatsen.
Personalen på flygplatsen ska vara aktsam om dina hjälpmedel vid i- och urlastning, men ibland händer det att utrustning och bagage blir skadat. För att minimera risken för skador rekommenderas du att montera av alla lösa delar från din rullstol innan du lämnar den ifrån dig på flygplatsen.
Vid alla utrikes- och inrikesflygningar måste du passera en säkerhetskontroll. Där blir ditt handbagage genomlyst och du får passera genom en metalldetektorbåge. För dig som har rörelsehjälpmedel eller har mediciner med dig ombord kan kontrollerna ske på ett annat sätt än för andra.
Alla rörelsehjälpmedel, även rullstolar, kontrolleras mycket noggrant men kontrollerna ska dock göras så bekvämt och stressfritt som möjligt.
Rullstol i säkerhetskontrollen
På vissa flygplatser kan du bli ombedd att flytta över till en av flygplatsens rullstolar innan du passerar genom metalldetektorbågen så att din egen stol kan bli ordentligt undersökt. Innehållet i ditt handbagage kan också bli undersökt. Det ska alltid utföras med diskretion och alla föremål ska alltid läggas tillbaks på samma ställe.
Manuell undersökning
Om metalldetektorn ger utslag kanske du behöver genomgå en manuell genomsökning. Metalldetektorn kan till exempel ge utslag för olika metallföremål som är inopererade, som höftproteser eller pacemakers. Om du föredrar att den manuella genomsökningen görs på en avskild plats på grund av din funktionsnedsättning kan du säga till om det.
Implantat i kroppen
Om du har ett implantat i kroppen kan det underlätta i säkerhetskontrollen om du har med dig ett läkarintyg eller motsvarande med svensk och engelsk text. Det är inget krav och säkerhetskontrollen måste utföras lika noggrant med eller utan intyg.
Pacemaker
Enligt de uppgifter som Transportstyrelsen fått från tillverkare ska det inte bli några problem med pacemakerns funktion om du passerar genom metalldetektorn, men om du tycker att det känns obehagligt finns möjlighet att be om en manuell genomsökning. För mer information fråga din läkare eller tillverkaren av utrustningen.
Flytande mediciner och övriga vätskor
Det finns regler för hur stor mängd vätska som varje passagerare får ta med sig ombord i sitt handbagage. Mediciner i flytande form ska visas upp när du passerar säkerhetskontrollen. Det kan vara bra att ha med dokumentation som visar att medicinen är din (t.ex. ett brev från din läkare eller ett recept på medicinen).
Flygplatser och flygbolag bör, om det är möjligt, låta dig sitta kvar i din egen rullstol fram till flygplansdörren. De bör också leverera din rullstol till flygplansdörren på ankomstflygplatsen. När det gäller tunga elrullstolar som inte går att fälla ihop är det inte säkert att det alltid är möjligt.
Innan ombordstigningen måste en rullstolsburen passagerare flytta över till en smal rullstol som ryms i den smala flygplansgången. Överflyttningen från rullstol till gångrullstol sker i brygghuvudet, omedelbart utanför flygplansdörren.
Assistanspersonalen hjälper därefter passageraren till platsen i flygplanet och flyttar över passageraren från den smala rullstolen till sätet. Den egna rullstolen tas direkt till flygplanets lastutrymme och lastas bland annat bagage och gods.
Olika sätt att stiga ombord
Rörelsehindrade passagerare får normalt stiga ombord på flygplanet innan övriga passagerare stiger ombord och stiga av flygplanet efter att övriga passagerare stigit av.
Ombordstigning kan ske på olika sätt beroende på hur flygplatsen är utrustad.
Brygga
På stora flygplatser finns ofta bryggor som ansluter flygplanet till terminalen. Bryggan är utformad som en gång i vilken passagerarna går för att komma till planet. Om det finns bryggor, kan passagerarna gå direkt från terminalbyggnaden in i flygplanet.
Trappa
På mindre flygplatser finns oftast inte gater med ombordstigningsbryggor, och på stora flygplatser kan det inträffa att vissa flygplan inte parkerar vid en gate som har brygga. Då måste passagerarna transporteras med buss från terminalen till flygplanet.
Om du behöver assistans åker du med assistansservicens fordon till flygplanet. Där stiger passagerarna ombord via en trappa. Till stora flygplan rullas en så kallad flygplatstrappa fram. Mindre flygplan har ofta egna trappor som fälls ut under dörren. Den som är rullstolsburen flyttas över till en så kallad bärstol i vilken passageraren bärs upp för trappan av två flygplatsanställda.
På mindre flygplatser får passagerarna vanligen gå till flygplanet. Assistanspersonalen ledsagar dig då till flygplanet och hjälper dig ombord.
Fordon
På några svenska flygplatser finns särskilda fordon som används för att underlätta ombordstigningen för främst rörelsehindrade passagerare. Detta är vanligast då flygplanet inte är parkerat vid terminalbyggnaden och ombordstigning därför inte kan ske via brygga.
Fordonet är utrustat med ett skåp som passageraren rullar in i. Skåpet höjs upp till samma nivå som flygplansdörren och en landgång fälls ut från skåpet. Passageraren rullas i en smal rullstol från skåpet direkt in i flygplanet och hjälps till sin plats i flygplanet av assistanspersonalen.