Ombord på flygplanet
Här finner du information om sådant som kan vara bra för dig som har en funktionsnedsättning att veta för att din flygresa ska fungera så bra som möjligt.
Flygplanet är en sluten miljö vilket kan leda till problem för dig som allergiker om det ämne du är allergisk mot finns ombord. Dofter kan sprida sig i kabinen.
Dofter från medpassagerares parfymer eller från försäljningen av skattefria parfymer kan innebära problem för allergiker, liksom medhavd mat, till exempel apelsiner och jordnötter.
Vissa flygbolag serverar jordnötter till passagerarna. För passagerare som är allergiska mot jordnötter är det viktigt att informera om detta både vid bokningen och vid incheckningen och att även meddela ombordpersonalen vi ombordstigningen. Vanligtvis sker då ingen servering av jordnötter.
Kabinpersonalen kan också ropa ut i högtalarna och vädja till andra passagerare att de inte äter jordnötter ombord.
En god idé kan vara att inför resan beskriva sin jordnötsallergi och konsekvenserna av om man utsätts för jordnötter i ett brev som formulerats på svenska och engelska. Brevet kan du lämna till kabinpersonalen och be att den vidarebefordrar det till kaptenen.
Numera är det normalt sett inte tillåtet att röka ombord på flygplanen, men det händer att förbudet inte följs.
Vissa flygplan har monitorer som visar säkerhetsinformation och filmer. Om kabinpersonalen känner till passagerarens behov, kan de ge individuell information ombord.
Vid varje sittplats i flygplanet ska det finnas en beskrivning av säkerhetsrutinerna. Informationen är oftast utformad som ett kort med lättförståeliga symboler och illustrationer som bland annat visar hur evakuering ska gå till.
Små propellerflygplan är generellt bullrigare än stora jetflygplan. Därför kan högtalarutrop vara svåra att uppfatta för passagerare med nedsatt hörsel. Av tekniska orsaker saknas hörselslingor i flygplanen.
Om du har en kognitiv funktionsnedsättning ska personalen ombord erbjuda en lämplig nivå av assistans under flygningen.
De bör till exempel förklara vad som ska göras vid ett eventuellt nödläge. De kan också hjälpa till med att öppna matförpackningar och liknande.
Om du har svårt att andas och behöver syrgas under resan så kan flygbolaget tillhandahålla det. Vissa flygbolag tar betalt för det.
Vissa bolag tillåter att du tar med egen syrgas men det bör du alltid kontrollera med ditt flygbolag i förväg.
Under flygresan informeras passagerarna genom högtalarutrop. Om kabinpersonalen känner till en passagerares speciella behov, kan de ge individuell information.
Vid varje sittplats i flygplanet ska det finnas en beskrivning av säkerhetsrutinerna. Några flygbolag kan ha information i punktskrift eller med taktila instruktioner, men det vanligaste är att du får individuell muntlig information. Tala därför om för personalen när du går ombord att du har en synnedsättning.
Mindre flygplanstyper har av naturliga skäl fler begränsningar när det gäller tillgängligheten än vad de större flygplanen har. Generellt kan sägas att ju större flygplan, desto bättre tillgänglighet för funktionshindrade.
För flygplan med färre platser än 19 finns det inte krav på att kabinpersonal ska finnas ombord. Därför kan passagerare med funktionsnedsättning vara hindrade att flyga med så små flygplan om de inte anses kunna evakuera sig själva i ett nödläge.
De små flygplanen har dessutom ett begränsat utrymme och har därför svårt att ta med skrymmande bagage som rullstolar, framför allt elektriska rullstolar, i lastutrymmet.
Kabinen i de små flygplanen är liten, och därför är komforten sämre än i de större flygplanstyperna.
Du kommer inte att kunna använda din egen rullstol ombord på något flygplan, eftersom flygplansgången är för smal.
Alla passagerare måste ha en möjlighet att uppfatta besättningens säkerhetsinformation.
En passagerare med nedsatt syn eller hörsel ska ges en individuell instruktion. Därför är det viktigt att du vid ombordstigningen talar om för kabinpersonalen om du har nedsatt syn eller hörsel.
På flygplanet gäller speciella placeringsregler för resenärer som inte själva kan ta sig till en nödutgång. Varje flygbolag och varje flygplanstyp har sina egna regler.
Toaletterna ombord på flygplanet är trånga och sällan lämpliga för rullstolsburna passagerare. På vissa flygplan (främst på långflygningar) kan det finnas en särskild ombordrullstol för transport till och från toaletten.
Kabinpersonalen kan oftast hjälpa till med förflyttning i flygplansgången men inte lyfta eller hjälpa till inne på toaletten. Kontrollera med ditt flygbolag om rullstol ombord finns på den aktuella flygsträckan och om flygplanets toaletter är handikappanpassade.
Ingen toalett alls på små flygplan
De minsta flygplanstyperna med plats upp till 19 passagerare är sällan utrustade med toalett. Dessa flygplan används ofta på linjer där flygtiden understiger en timme.
Assistans inne på toaletten
Om du inte klarar av att äta själv eller att sköta din hygien själv, ska du resa i sällskap av någon som kan assistera dig med detta. Kontrollera flygbolagets krav på medresenär före resan. Ombordpersonalen erbjuder i princip bara hjälp med information och förflyttning i flygplansgången.