Djur

Transportstyrelsen får ofta frågor om vad du får ta med ombord på flygplanet. På den här sidan kan du läsa om djur. 

Ledar- och assistenthund

Hunden får vanligtvis resa med sin förare i kabinen utan extra kostnad och undantas från regeln om viktbegränsning. Hunden behöver inte sitta i bur när den reser i kabinen.

Det är viktigt att du redan vid bokningen av din resa uppger att du har behov av assistans- eller ledarhund. Reglerna kan skilja sig beroende på vilket flygbolag du reser med och vilken sträcka du reser du reser. Tänk även på regler för transport av djur mellan olika länder, se nedan.

Husdjur

Många flygbolag accepterar ett begränsat antal husdjur ombord. Vissa djur, exempelvis gnagare, får inte resa i kabinen. Endast mindre djur som väger under en viss viktgräns och som ryms i en bur eller väska av handbagagestorlek kan transporteras i kabinen. Större djur kan i vissa fall transporteras i flygplanets lastutrymme.

Regler

Regler för djur ombord finns hos respektive flygbolag, inte hos Transportstyrelsen. Kontrollera därför vad som gäller för resan hos det flygbolag du reser med.

Det är ägarens ansvar att se till att djuret har ett pass för sällskapsdjur, är ID-märkt, har rätt vaccinationer och i övrigt följer Jordbruksverkets regler. Även Tullverket har information om resa med sällskapsdjur.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!