Mat och dryck

Transportstyrelsen får ofta frågor om vad du får ta med ombord på flygplanet. På den här sidan kan du läsa om mat och dryck.

Frågor som rör införsel, hur mycket och vad som är tillåtet att ta med till olika länder, är en fråga för tullmyndigheten i respektive land. Läs mer om taxfree. Transportstyrelsen reglerar hur vätskorna får transporteras.

Alkoholhaltiga drycker

Begränsningen när det gäller att ta med sig vätska genom säkerhetskontrollen gäller även för alkoholhaltiga drycker. 

Läs mer om hur mycket vätska du får ta med i handbagaget

I handbagage, inköpta efter säkerhetskontrollen

Alkoholhaltiga drycker med 24 till 70 volymprocent alkohol inköpta efter säkerhetskontrollen får transporteras i handbagaget. Du får sammanlagt ta med dig 5 liter per person.

I incheckat bagage

Alkoholhaltiga drycker i obrutna förpackningar som innehåller mellan 24 och 70 volymprocent alkohol får tas med i incheckat bagage. Du får sammanlagt ta med dig 5 liter per person. 

Diet- och barnmat

Du får ta med barnmat (till exempel välling och barnmatsburkar) och dietmat som du behöver under flygresan och under hela din bortavaro.

I säkerhetskontrollen ska du ta upp diet- och barnmat i vätskeform och eventuellt andra vätskor och presentera dem separat från ditt handbagage. Vätskorna kommer att säkerhetskontrolleras tillsammans med handbagaget och din diet- och barnmat kan komma att säkerhetskontrolleras med teknisk utrustning avsedd för att säkerhetskontrollera av vätskor. 

Läs mer om hur mycket vätska du får ta med i handbagaget

Övrig mat

Du får ta med dig livsmedel och mat genom säkerhetskontrollen så länge den inte räknas som vätska. Om den räknas som vätska gäller vätskereglerna.

Läs mer om hur mycket vätska du får ta med i handbagaget

Med vätska avses bland annat geléer, krämer, drycker, soppor, saft, maträtter med blandning av fasta och flytande ingredienser (t.ex. kött och potatis med sås, Janssons frestelse, inlagda gurkor). Detta gäller även om maten är fryst.

Torris/kolsyresnö: Du får max ta med 2,5 kilo per person om den används för att packa färskvaror. Förpackningen ska vara konstruerad så att den kan släppa ut koldioxidgasen. Vid incheckat bagage ska förpackningen märkas med orden "DRY ICE" eller "CARBON DIOXIDE SOLID" samt torrisens nettovikt. Du behöver ett godkännande från flygbolaget

Surströmming är oftast inte tillåtet att packa vare sig i handbagage eller incheckat bagage på grund av risken för läckage och skador, kontrollera därför med det flygbolag som du ska resa med vad som gäller.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!