Lastsäkring

Ibland behöver man ta med lite extra bagage, packning eller material i bilen. Kanske har du handlat möbler, besökt en byggmarknad eller ska iväg på semester. Oavsett om du packar inuti bilen, på takräcke, i en takbox eller på en släpkärra, så är det viktigt att du lägger ner lite tid och omtanke på hur lasten packas och surras.

Om du gör på fel sätt, finns risk för att du försämrar bilens köregenskaper eller tappar last på vägen och därmed äventyrar trafiksäkerheten för dig och dina medtrafikanter.
 
Det är enligt trafikförordningen föraren av fordonet som ansvarar för att lasten är säkrad på sådant sätt att den inte kan utgöra någon fara. Om det går riktigt illa, kan du åtalas för exempelvis vårdslöshet i trafik.

Inuti en personbil

Lasten inuti en bil kan röra sig framåt, bakåt och i sidled. Några tips:

  • Stuva lasten mot ryggstöd och sidor.
  • Lägg ner last som kan tippa.
  • Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät. 
  • Använd lastöglor, om det finns.
  • Placera inga lösa föremål på hatthyllan. Om du gör en kraftig inbromsning, kan de komma farande som projektiler.

Takräcke

Försäkra dig om att lasten klarar rörelser i alla riktningar. Surra och spänn fast ordentligt. Använd gärna spännband.

Tänk på vikten – kolla upp tillverkarens rekommendationer samt vilken maxvikt som gäller för din bil.  

Takbox

Bilen kan lätt bli vinglig om du lastar för tungt uppe på taket. Säkra lasten inuti boxen så att den inte kan komma i rörelse.

Kolla i instruktionsboken vilken maxvikt som gäller för din bil – maxvikten är både lastens vikt och takboxens vikt tillsammans.  

Släpkärra

All last på släpkärran måste säkras så att den inte kan förskjutas eller falla av. Spännband med spännare rekommenderas. De trycker lasten bäst mot flaket.

Kontrollera maxvikten samt hur tungt släp din bil får dra – och vad du har för körkortsbehörighet.  

Utrustning för lastsäkring

Spännband trycker fast lasten mot underlaget. Ju tyngre last, desto kraftigare spännband. Om du använder rep till lättare last, ska de vara i rätt dimension och kondition. Nät och presenning används exempelvis till trädgårdsavfall och byggisolering.  

Allmänt

  • Kolla ditt körkort! Behörighet B räcker för att köra personbil och lätt lastbil med lätt släpfordon, där totalvikten på fordonskombinationen är högst 3 500 kg. Den utökade B-behörigheten ger rätt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. Om fordonskombinationen är tyngre än så krävs behörighet BE. Tänk även på bilens tekniska begränsningar! Läs gärna mer i foldern Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn.
  • Glöm inte markera utstickande last med exempelvis en röd vimpel. Om du kör i mörker ska utstickande last märkas ut med ljus och reflexer – vitt framåt och rött bakåt.
  • Placera lastens tyngdpunkt så lågt och nära bilens mitt som möjligt.
  • Var noga med släpkärrans kultryck så att inte bilen eller kärran lyfter sig.
  • Ha gärna en reflexväst i bilen, om du behöver stanna på vägrenen och gå ut för att kontrollera lasten.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!