Handla av seriösa företag

Det bästa sättet att skydda sig från oseriösa försäljare är kunskap. Se till att ha koll på båten du ska köpa, företaget du ska handla från och vilka dokument som ska finnas för en korrekt CE-märkning.

Säkert med känd verksamhet och fysisk butik

Hos ett företag med en känd verksamhet och fysisk butik är konsumentskyddet normalt starkare.

Kontrollera om företaget är registrerat

Om du inte känner till företaget sedan tidigare kan du göra en kontroll innan du genomför en affär, du kan exempelvis kontakta Bolagsverket och förhöra dig om omsättning, firmatecknare, hur länge företaget funnits osv.

Kontrollera båtens ägare

Du bör kontrollera att den som säljer båten verkligen är ägare. Hos Larmtjänst kan du kontrollera så att båten inte är anmäld stulen. I Fartygsregistrets båtdel finns ägarskapet registrerat för fritidsbåtar som är längre än 15 meter. Även fritidsbåtar mellan 5-15 meter kan vara frivilligt registrerade där.

Se upp för falsk CE-märkning

Det finns företag som säljer importerade båtar som lovar att de är CE-märkta trots att de inte är det. Ett sätt att kontrollera att allt är i ordning är att be importören visa upp en komplett teknisk dokumentation innan köp. Inte sällan sker försäljning som den här ofta via nätet. I vissa fall går det inte att få kontakt med de ansvariga när köpet är genomfört och i andra fall har bolaget tömts när det är dags att stå till svars.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!