Förbered dig inför din båttur

När man är ute på sjön är det skönt att känna sig trygg och säker. Ett sätt är att förbereda sig ordentligt. Här ger vi dig några råd som är bra att tänka på oavsett om du ska ge dig ut på vattnet med båt, vattenskoter, kajak eller något annat flytetyg.

Använd alltid flytväst!

Ta gärna på dig flytvästen innan du går ut på bryggan och se till att alla på båten har flytväst på sig innan ni ger er av. Har du en uppblåsbar flytväst så är det viktigt att kontrollera den regelbundet.

Ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral

Ta för vana att alltid ha din fulladdade mobiltelefon lättåtkomlig i ett vattentätt fodral runt halsen. Det skapar goda förutsättningar för att kunna larma om olyckan är framme. Ta gärna med en extra powerbank.

Följ väderleksprognoser

Ha för vana att titta på väderleksrapporter både innan och under resan. Anpassa rutten efter vädret, din förmåga och ditt flytetyg.

Packa i en vattentät väska

Packa klädombyte och något att äta och dricka i en vattentät väska, om något skulle hända.

Meddela någon vart du ska

Meddela någon vart du ska och när du planerar att vara framme.

Ha kunskap om hur du ska bete dig på sjön

Att ha körkort i trafiken är en självklarhet. Det finns också goda anledningar att skaffa sig kunskap om regler och sjövett på sjön, att lära sig tyda sjökort för att undvika grundstötningar med mera. Då blir du en lugn och trygg förare. Man kan exempelvis lära sig detta genom att gå utbildningar.

Läs mer om utbildningar för fritidsbåt

Lär känna din båt

Självklart ska du också ha kunskap om ditt flytetyg (båt, vattenskoter, kanot, kajak, sup eller liknande), hur tekniken fungerar och hur den beter sig i vattnet. Se till att du vet så mycket som möjligt om det flytetyg du köper eller hyr.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!