Sjösäkerhet

Äh, det händer inte mig! Så har vi nog alla tänkt någon gång. Med enkla medel kan nästan alla olyckor på sjön undvikas. 

"Generation Äh!" - Kampanj för säkrare båtliv

Författaren Björn Hellberg och stylisten Tommie X diskuterar modetrender och hur fler liv kan räddas på sjön. Se avsnittet i sin helhet:


Komikern Johanna Nordström undervisar "gubbarna" om sjösäkerhet. Se avsnittet i sin helhet:


Konstnären och komikern Peter Apelgren och sonen Wilmer visar hur man lägger till på ett säkert sätt. Se avsnittet i sin helhet:

 

Sommaren 2018 lanserar Transportstyrelsen "Generation Äh!", en filmad serie i tre delar om säkerhet på sjön och om varför äldre män är överrepresenterade vid olyckor i fritidsbåtar. Kampanjens grundtema är dock att alla kan tillhöra Generation Äh! Alla har någon gång tänkt att "Äh! det löser sig" – oavsett om det handlar om att ta på sig flytväst, använda cykelhjälm eller ta det där sista åket i skidbacken.

I serien möter vi kändisar som med en stor dos humor kombinerat med allvar samtalar kring och belyser riskerna med att strunta i säkerheten till sjöss.

Fler råd och tips för en säker vistelse på sjön finns på sidan Ett säkert båtliv.

Transportstyrelsens sjösäkerhetsarbete

Transportstyrelsen utreder, analyserar och för statistik över de olyckor som inträffar. På så sätt får fakta och kunskaper genomslag i säkerhetsarbetet.

I arbetet med sjösäkerhet för båtlivet ingår Transportstyrelsen i samarbetsorganet Sjösäkerhetsrådet som aktivt tillsammans arbetar för att skapa ett säkrare båtliv.

Läs mer om utveckling av sjösäkerhet samt ta del av statistik och fakta - fritidsbåtar.