Sjösäkerhet

Att lägga till med båt och hamna rätt är inte alltid lätt. För att minska antalet skador och dödsfall är det viktigt att öka medvetenheten om klivet i land som riskmoment. Och öka kunskaperna om hur man lägger till på ett så säkert sätt som möjligt. Med enkla medel kan nästan alla olyckor på sjön undvikas.

 

Paret Anna Mannheimer och Peter Apelgren lär sig mer om hamnsäkerhet i filmen Hamna rätt. Båtcoachen Maria Lannér ger sina bästa tips. 

Kampanjen består av en film där det primära budskapet handlar om att lägga till säkert, men också att använda flytväst, kommunicera och att ta det lugnt. Filmen lyfter att det inte är i fråga om att hoppa i land, utan snarare kliva i land. Bakgrunden till kampanjen är att många olyckor sker i hamn när man ska lägga till med sin båt.

Vi möter kändisarna och det äkta paret Peter Apelgren och Anna Mannheimer som belyser stressmomentet, att lägga till med sin båt. Som med en stor dos humor kombinerat med allvar samtalar kring och belyser riskerna till sjöss. Båtcoachen Maria Lannér ger sina bästa tips på hur man ska kommunicerar ombord och lägga till på ett säkrare sätt.

Tips för en säker båtsäsong

  • Använda flytväst.
  • Var nykter.
  • Ha mobilen i ett vattentätt fodral.
  • Kommunicera med varandra.
  • Ta det lugnt.

Fler råd och tips för en säker vistelse på sjön finns på sidan Ett säkert båtliv.

Transportstyrelsens sjösäkerhetsarbete

Transportstyrelsen utreder, analyserar och för statistik över de olyckor som inträffar. På så sätt får fakta och kunskaper genomslag i säkerhetsarbetet.

I arbetet med sjösäkerhet för båtlivet ingår Transportstyrelsen i samarbetsorganet Sjösäkerhetsrådet som aktivt tillsammans arbetar för att skapa ett säkrare båtliv.

Läs mer om utveckling av sjösäkerhet samt ta del av statistik och fakta - fritidsbåtar.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!