Nytt krav på id-handling vid privat övningskörning

2022-11-16

Ung person kör bil. Pass och id-kort infällt i bilden. – Den som vill övningsköra privat nästa år och saknar id-handling behöver skaffa det, säger Susanne Alger, utredare på Transportstyrelsen. Foto: Transportstyrelsen/Polismyndigheten

Från och med den 1 januari 2023 måste den som övningskör (med personbil, lastbil, buss eller motorcykel) ha med sig en giltig id-handling. Det gäller bara vid privat övningskörning och inte vid trafikskola.

Syftet med att övningsköra är att den blivande föraren ska få träna i olika trafikmiljöer för att få kunskap och färdigheter för att bli en riskmedveten och miljövänlig förare. Vid årsskiftet tillkommer ett nytt krav på att den blivande föraren ska kunna styrka sin identitet vid privat övningskörning.

Åtgärd som ska försvåra ”svart” utbildningsverksamhet

Det här är en av åtgärderna som regeringen inför för att komma tillrätta med illegal förarutbildning (så kallade svarta trafikskolor).

– Anledningen till de ändrade lagkraven är att polisen ska kunna kontrollera att den som kör faktiskt är den som handledaren har godkännande att handleda. Den som vill övningsköra privat nästa år och saknar id-handling behöver skaffa det. Gör det redan nu så att du hinner få din handling, säger Susanne Alger som är utredare på Transportstyrelsen.

Pass eller nationellt id-kort är exempel på godkända id-handlingar. Om man inte har med sig id-handlingen riskerar man att dömas till böter.

Vid årsskiftet införs också skärpta straff för den som utan tillstånd driver trafikskola. Tidigare har påföljden endast varit böter, men nu har straffskalan utökats och sträcker sig från böter till fängelse upp till 2 år. Böter kan även ges till den som har tillstånd men som inte följer lagen eller Transportstyrelsens föreskrifter.