Camping, sport- och friluftsprodukter

Transportstyrelsen får ofta frågor om vad du får ta med ombord på flygplanet. På den här sidan kan du läsa om camping, sport- och friluftsprodukter.

Produkt Incheckat bagage Handbagage
Dykregulator Ja*** Ja***
Campingkök (rengjort, utan bränslerester och gaspatroner) Ja Ja
Cykelpump Ja Ja
Golfklubbor Ja Ja
Gångstavar Ja Ja
Självuppblåsbar flytväst eller annan skyddsutrustning som är självuppblåsbar Ja**** Ja****
Klätterutrustning Ja Ja**
Myggmedel/insektsmedel i sprejform Ja**** Nej
Spray för hemma- och sportbruk Ja**** Nej
Lavinräddningsryggsäck Ja* Ja*
Skridskor Ja Ja
Små gaspatroner till annan utrustning Ja***** Ja*****

* Max en livräddningsryggsäck  per person, innehållande en pyroteknisk utlösningsmekanism på max 200 mg netto (division 1.4S) och en cylinder med komprimerad gas som inte är brandfarlig. Ryggsäcken ska packas så att den inte kan aktiveras oavsiktligt. Luftkuddarna i ryggsäcken ska ha utsläppsventiler. Du behöver ha ett tillstånd från flygbolaget. 

** Du får ej ta med vassa föremål som exempelvis yxa, pikar och hakar. 

*** Flaskan måste vara tom och ventilen öppen.

**** Max två (2) utrustningar per passagerare som får innehålla max två gaspatroner per utrustning. Gaspatroner får endast innehålla gas av typ koldioxid eller annan gas i division 2.2 (ej brandfarlig eller med sekundärfara). Du får även ha med dig två extra gaspatroner per utrustning. Du behöver ha ett tillstånd från flygbolaget. 

*****Fyra små gaspatronen innehållande koldioxid eller annan gas i division 2.2 (ej brandfarlig) per person. Varje patron får inte ha vattenvolym över 50mL (för koldioxid är det equivalent med 28g). Du behöver ha ett tillstånd från flygbolaget.

Om tändstickor och tändare

Tändstickor en liten ask, för eget bruk eller en engångscigarettändare med gas i vätskeform måste bäras nära kroppen. Det är förbjudet att ta med tändstickor eller cigarettändare i incheckat bagage och i handbagage. Bränsle och/eller refiller till tändare är inte tillåtna.

Tändstickan "strike anywhere" är förbjudet att transportera i handbagage, incheckat bagage och att bära med sig. 

Tänk på att olika flygbolag och andra länder kan ha ytterligare regler och restriktioner för dessa och andra föremål. Kontrollera gärna med ditt flygbolag för mer information. 

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!