Fritidsbåtar

Sverige har, med en av världens största skärgårdar samt många sjöar och kanaler, utmärkta förutsättningar för båtliv. Här finns information för dig som är intresserad av svenskt båtliv.

Ett renare kölvatten - klimat- och miljöanpassa ditt båtliv

Vilka spår lämnar vi efter oss? Du som kör båt med motor påverkar din omgivning här och nu – och hur framtiden kommer att se ut. Transportstyrelsen har nu inlett kampanjen Ett renare kölvatten med syfte att upplysa fritidsbåtsägare om båtmotorers klimat- och miljöpåverkan.

Ett renare kölvatten - tre tips för ett mer hållbart båtliv.

Populära sidor

Krav på förarbevis för vattenskoter träder i kraft sommaren 2022

Kravet om att ha förarbevis för vattenskoter träder i kraft den 1 maj 2022. Bestämmelserna som berör utbildningsanordnarna träder i kraft den 1 juli 2021 för att ge möjlighet att utbilda innan krav om förarbevis börjar gälla.

Vanliga frågor och svar finner du här.

15-årsgräns för vattenskoter

Den 1 juni 2019 infördes en åldersgräns på 15 år för att få framföra vattenskoter i Sverige. För ungdomar under 15 år som tävlar i vattenskoter finns möjlighet att ansöka om dispens från åldersgränsen. För att erhålla en dispens krävs en giltig licens från Svenska Racerbåtförbundet och intyg som styrker deltagande och/eller träning inför tävlingar med vattenskoter som anordnas i samarbete med Svenska Racerbåtförbundet.

Ansökningsblankett – dispens från ålderskrav för vattenskoter (pdf, 52 kB)

Förbud mot toalettavfall från fritidsbåtar

2015 infördes ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är K-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas.

Läs om förbud mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar.

Strategi för säkrare båtliv 2020 presenterad

Transportstyrelsen har redovisat Strategi säkrare båtliv 2020 för regeringen. Strategin har tagits fram i samverkan med ett antal myndigheter samt andra berörda organisationer och intressenter.

Läs publikationer om Strategi säkrare båtliv 2020.

Förarintyg, intygsbok, radiocertifikat och kustskepparintyg

Saknar du ditt förarintyg, intygsbok, radiocertifikat eller kustskepparintyg? Här kan du läsa om hur du kan beställa nya.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!