Trängselskatt

I Sverige används idag systemet med trängselskatt i Stockholm och Göteborg. Trängselskatten syftar till att minska trängseln, förbättra miljön och bidra till att finansiera infrastruktursatsningar.

Skatt tas inte ut helgdag, dag före helgdag eller under juli månad. Vissa fordon är undantagna från trängselskatt.

Se dina skattebeslut och dygnsbelopp

Se dina skattebeslut och preliminära dygnsbelopp i e-tjänsten för trängselskatt, e-tjänsten gäller trängselskatt för både Göteborg och Stockholm.

Trängselskatt - visa uppgifter

Betala med autogiro

Med autogiro dras trängselskatten automatiskt från det konto du anger. Både privatpersoner och företag kan anmäla autogiro för trängselskatt.

Anmäl autogiro

Anmäl dig för e-avi (e-faktura)

Med e-faktura får du din inbetalningsavi från oss direkt till din internetbank i stället för med vanlig post hem till dig. Du anmäler hos din internetbank att du vill få avin för trängselskatt elektroniskt via bankens tjänst e-faktura. Vi skickar då avin direkt till din internetbank i stället för med vanlig post hem till dig.

Läs mer om e-avi

Skaffa en digital brevlåda

Från och med den 17 januari 2018 skickar vi även ut avier för trängselskatt digitalt. Genom att registrera dig hos en digital brevlådeoperatör får du din inbetalningsavi från oss direkt till din digitala brevlåda i stället för med vanlig post hem till dig.

Läs mer om hur du skaffar en digital brevlåda

Trängselskatt för utländska fordon

Även utlandsregistrerade fordon omfattas av lagen om trängselskatt. Trängselskatt tas ut för utländska fordon i både Göteborg och Stockholm. Uttaget av skatt kommer att fungera på samma sätt som för svenska fordon.

Trängselskatteavier för utländska fordonsägare hanteras av epass24.

Transportstyrelsen har även information om trängselskatt på andra språk.