Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön

Publicerad 24 apr 2025

Bilden visar ett kök.

Så kallat gråvatten innehåller en mängd farliga föroreningar. Foto: Adobe Stock

Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.

Chalmers tekniska högskola konstaterar i rapporten att gråvatten (som släpps ut vid tvätt, dusch och köksanvändning) innehåller en mängd farliga föroreningar, inklusive metaller, näringsämnen och mikroplaster.

– Rapporten visar att de här utsläppen till Östersjön utgör ett stort potentiellt miljöproblem. Det är viktigt att belysa vad som kan göras, säger Lina Petersson, sakkunnig miljö sjöfart på Transportstyrelsen.

Det finns inget förbud mot att släppa ut gråvatten från fartyg i svenska vatten. Varje år töms uppskattningsvis 5,4 miljoner kubikmeter gråvatten ut från fartyg i Östersjön.

Rapporten belyser de kemiska riskerna som följer med dessa utsläpp, där metaller som zink, koppar, mangan och arsenik bidrar till en allvarlig förorening av vattnet. Dessutom visar undersökningar att höga nivåer av näringsämnen, särskilt kväve och fosfor, återfinns i gråvattnet, vilket kan leda till övergödning och syrebrist i marina ekosystem.

Åtgärder inom fyra områden föreslås

Forskarna på Chalmers föreslår ett antal åtgärder för att minska de farliga föroreningarna:

  • Förbättrad rening ombord.
  • Bättre hantering av gråvatten i hamnar.
  • Minskad plastanvändning ombord.
  • Striktare regler och ekonomiska incitament.

– Forskningen ger oss ny kunskap, som kan hjälpa beslutsfattare att skapa nya policyer och regler för att minska den negativa påverkan från fartygs gråvatten, säger Lina Petersson.

Till sammanfattning och rapporten: Gråvatten från fartyg utgör en allvarlig miljörisk – ny rapport belyser behovet av åtgärder