Förtydligande – alkohol och återkallelser av körkort (Uppdaterad 250702)
Publicerad 10 mar 2025

Transportstyrelsen förtydligar arbetet kring alkohol och återkallelser av körkort. Illustration Transportstyrelsen/Adobe Stock
Under de senaste månaderna har många medier rapporterat om Transportstyrelsens arbete med att pröva och återkalla körkort med anledning av misstänkt alkoholmissbruk eller alkoholöverkonsumtion hos körkortsinnehavare. Fokus i rapporteringen har rört alkoholmarkören PEth. Rapporteringen har i viss utsträckning varit missvisande och onyanserad, och Transportstyrelsen ser därför ett behov av att förtydliga hur vi arbetar med frågan.
Om en läkare i sina undersökningar av en patient konstaterar att han eller hon kan anses som olämplig för att ha körkort, så ska läkaren rapportera det till Transportstyrelsen. Det är ingenting nytt utan regler som funnits i lagen under lång tid. En person kan få sitt körkort återkallat på grund av exempelvis epilepsi, demens eller ögonsjukdomar. Man kan också få sitt körkort återkallat om man har ett alkoholberoende, alkoholmissbruk eller alkoholbruk som inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt.
I sin bedömning ska läkaren utgå från samtliga uppgifter som är relevanta för att ha en uppfattning om en körkortsinnehavare av medicinska skäl är olämplig att ha körkort. Läkaren ska informera patienten innan läkaren gör en anmälan till Transportstyrelsen.
För att undersöka om en person har alkoholöverkonsumtion som påverkar hälsan negativt görs bland annat PEth-tester i hälso- och sjukvården. PEth-värden som överstiger 0,3 µmol/L pekar på en långvarig hög alkoholkonsumtion. För att uppnå ett sådant värde krävs hög alkoholkonsumtion under längre tid. Akoholmarkören PEth är ett vedertaget test för att indikera hög alkoholkonsumtion.
Förändrad tillämpning
Transportstyrelsen har förändrat tillämpningen av reglerna bland annat på grund av ny domstolspraxis. Ett fåtal förhöjda testvärden är ensamt otillräckligt för att konstatera ett alkoholbruk som gör att körkortet ska återkallas. En anmälan från läkare som enbart innehåller två- eller ett fåtal avvikande PEth-värden kommer att behöva kompletteras.
28-42 glas vin i veckan
I den bild som spridits har det påståtts att Transportstyrelsen likställer sin definition av ”missbruk*” med Socialstyrelsens definition av ”riskbruk”. Ett "riskbruk" motsvarar 10 standardglas i veckan (120 gram ren alkohol). Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol, vilket motsvarar till exempel 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12-15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.
För att uppnå gränsvärdet 0,3 µmol/L i ett PEth-test krävs en mängd om cirka 28-42 standardglas vin eller cirka 21-28 burkar** starköl (340 – 500 gram ren alkohol) i veckan. Det är alltså en stor skillnad.
*Med diagnosen missbruk av alkohol avses i medicinföreskrifterna ett bruk som uppfyller kriterierna för diagnosen missbruk eller ett bruk som inte är tillfälligt och som från medicinsk synpunkt är skadligt.
**En burk i det här exemplet motsvaras av en 33 cl burk med alkoholhalten 6 procent eller en 50 cl burk med alkoholhalten 4,5 procent.
Transportstyrelsen ställer inga krav på att hälso- och sjukvårdens läkare att ta PEth-tester på sina patienter. Bedömningen om test ska tas eller inte ligger på läkaren att ansvara för.
Regelöversyn pågår
Transportstyrelsen genomför i nuläget ett arbete med att uppdatera de regler som styr de medicinska kraven om alkohol och narkotika vid körkortsinnehav. Det handlar om att modernisera och förtydliga reglerna i flera delar. En uppfattning som spridits i medierna är att Transportstyrelsen vill sänka gränserna och tillåta mindre alkohol. Det stämmer inte.
En stor förändring är dock att vi föreslår att diagnosen ”missbruk” tas bort och ersätts med andra krav. Enligt förslaget kommer det krävas att personen har en diagnos skadligt bruk eller en överkonsumtion av alkohol som inte är tillfällig. Dessutom måste personen även uppfylla minst ett av tre medicinska kriterier som har stor betydelse för trafiksäkerheten för att det ska utgöra hinder för innehav. Utöver fastställd överkonsumtion av alkohol ska något av följande kriterier vara uppfyllt:
- Bristande kontroll över alkoholkonsumtionen
- Nedsättning av kognitiva funktioner
- Alkoholabstinens eller behov av att dricka alkohol för att undvika abstinens.
Reglerna förtydligas därmed när man är medicinskt olämplig för körkort, och vår bedömning är att regeländringen kommer innebära färre körkortsåterkallelser inom det här området.
Alkohol hör inte hemma i trafiken. Sedan lång tid tillbaka har alkohol varit den vanligast förekommande substansen i dödsolyckor och det är av stor vikt att vi får bort alkoholen från våra vägar. Transportstyrelsens arbete med medicinska krav fyller en viktig roll för att säkerställa en hög trafiksäkerhet på våra vägar. Men att vi arbetar för att skärpa kraven och tvingar läkare till tester stämmer inte.
Läkares anmälningsskyldighet (Transportstyrelsens webbplats)
Körkortslagen, 1998:448 (Riksdagens webbplats)
Översyn alkohol, narkotika och läkemedel – Rapport (Transportstyrelsens webbplats)