Regelverk för flygcertifikat och flygutbildning

På den här sidan återfinns information om de regelverk som gäller för flygutbildning och flygcertifikat.

Nedan, inom respektive kategori, finns en beskrivning av de mest relevanta regelverken inom flygcertifikat och flygutbildning.

Grundförordningen (Basic regulation)

Om du hör någon prata om grundförordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2018/1139), så är det den europeiska 'basen', inte bara för de förordningar som finns inom certifikat och utbildning utan för de flesta förordningar som rör verksamheter inom flygbranschen. Som pilot behöver du normalt inte gå in och läsa grundförordningen; den ger mer förutsättningarna för de olika EU-förordningar som finns.

Det finns dock något i grundförordningen som kan vara viktigt att känna till beroende på vilket luftfartyg du ska flyga. De certifikat och utbildningsregler som gäller beror nämligen på om luftfartyget har ett typcertifikat utfärdat av EASA eller inte. Är det ett EASA-luftfartyg ska du följa de regler som återfinns under relevant EU-förordning, beroende på kategori av luftfartyg, vilket du kan läsa om nedan. Är typcertifikatet däremot inte utfärdat av EASA (s.k. bilaga I-luftfartyg) ska du följa de regler som listas nedan under nationella bestämmelser.

Ni hittar förordningen på EASAs hemsida: Förordning (EU) 2018/1139 (Grundförordningen)

Europeiska certifikat- och utbildningsregler - Aircrew

Aircrew (flygplan, helikopter, luftskepp och snart även gyroplan (som överstiger 600kg).

Kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 innehåller bestämmelser gällande flygcertifikat och utbildning för piloter inom kategorierna flygplan, helikopter, luftskepp och snart även gyroplan (som överstiger 600kg). Du hittar även bestämmelser för att erhålla ett kabinbesättningsintyg. Dessutom innehåller den bestämmelser för utbildningsorganisationer (ATO och DTO) och medicinska krav för kabinbesättning och piloter inom kategorierna flygplan, helikopter, luftskepp, segelflygplan, ballong och snart även gyroplan (som överstiger 600kg).

Ni hittar förordningen på EASAs hemsida: Förordning (EU) nr 1178/2011 (Aircrew Regulation)

Tänk på att välja den senaste versionen av förordningen, dvs den senaste konsoliderade versionen av förordning (EU) nr 1178/2011. Konsoliderad version innebär att alla tillkomna ändringsförordningar ingår sedan den kom ut första gången.

Kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 innehåller flera bilagor:

  • bilaga I med krav för certifikat och utbildning (Del-FCL)
  • bilaga II med villkor för konvertering av existerande nationella certifikat och behörigheter för flygplan och helikoptrar
  • bilaga III – Utgått (ersatt av kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/723)
  • bilaga IV med medicinska krav (Del-MED)
  • bilaga V med krav för kvalificeringar av kabinbesättningar som deltar i kommersiell trafik (Del-CC)
  • bilaga VI med krav för myndigheter (Del-ARA)
  • bilaga VII med organisationskrav för flygande personal (Del-ORA)
  • bilaga VIII med krav för deklarerade utbildningsorganisationer (Del-DTO)

Bestämmelser gällande flygcertifikat och utbildning för piloter inom kategorin segelflygplan återfinns i kommissionens förordning (EU) 2018/1976, bilaga III.

Ni hittar förordningen på EASAs hemsida: Förordning (EU) 2018/1976 (Segelflygplan)

Bestämmelser gällande flygcertifikat och utbildning för piloter inom kategorin ballong återfinns i kommissionens förordning (EU) 2018/395, bilaga III.

Ni hittar förordningen på EASAs hemsida: Förordning (EU) 2018/395 (Ballong)

Godtagbara sätt att uppfylla kraven (Acceptable Means Of Compliance, AMC) finns ofta som tillägg till förordningstexten där det beskrivs hur kraven i förordningarna kan uppfyllas. Dessutom finns ofta även förklarande tillägg i vägledande material (Guidance Material, GM). När man följer ett AMC kan man vara säker på att man uppfyller själva regelkravet. Ett AMC brukar även kallas för ’soft law’ men ska följas om du inte kan visa att du på ett annat sätt kan leva upp till regelkraven på ett godtagbart sätt. För att kunna göra detta måste man ansöka om ett AltMoC (Alternative Means of Compliance). AltMoC är ett alternativt sätt att uppfylla en regel (Alternative means of compliance).

Ni hittar mer information om AMC och AltMoC på EASAs hemsida: Acceptable Means of Compliance (AMC) and Alternative Means of Compliance (AltMoC) (EASA)

Dessutom finner ni mer information på vår hemsida om att ansöka om AltMoC: Ansöka om AltMoC

Notera att AMC/GM inte finns med i de konsoliderade versionerna av EU-förordningarna men däremot återfinns dessa i EASAs Easy Access Rules.

EASA Easy Access Rules (EAR) är ett format som EASA tagit fram för att göra regelverken inom luftfart lättare att läsa och tyda. I EAR finns alla IR (implementing rules) med tillhörande AMC & GM samlade i ett och samma dokument. EASAs Easy Access Rules utges enbart på engelska.

Ni hittar följande EAR här:

Nationella bestämmelser

Bilaga I luftfartyg (t.ex. NUL)

Ett bilaga I-luftfartyg är ett luftfartyg som inte är typcertifierat av EASA och som tas upp i bilaga I till grundförordningen (därav namnet). Här på sidan 85 kan du hitta bilaga I till grundförordningen (Eur-lex). Ett exempel på bilaga I luftfartyg är nationellt ultralätt luftfartyg (NUL).

Artikel 2.8 luftfartyg (NLL)

Det finns en möjlighet för en enskild medlemsstat att nationellt reglera verksamheter med luftfartyg upp till en viss viktgräns och flyghastighet, vilket framgår av artikel 2.8 i grundförordningen. Transportstyrelsen har för certifikat och utbildning beslutat om att nationellt reglera dessa för kategorierna flygplan (NLF, nationellt lätt flygplan), segelflygplan (NLS, nationellt lätt segelflygplan) och helikopter (NLH, nationell lätt helikopter), vilka även benämns med samlingsnamnet nationellt lätt luftfartyg, NLL.

Nationellt ultralätt luftfartyg (NUL) är bilaga I luftfartyg och nationellt lätt luftfartyg (NLL) är artikel 2.8 luftfartyg. Inom certifikat- och utbildning regleras dessa luftfartyg i Transportstyrelsens föreskrifter om UL-certifikat (TSFS 2021:26).

Certifikat och utbildningsbestämmelser för före detta militära komplexa luftfartyg återfinns i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat och utbildning för före detta militära komplexa luftfartyg (TSFS 2024:43). Dessa luftfartyg är också bilaga I luftfartyg.

Certifikat- och utbildningsbestämmelser för övriga bilaga I-luftfartyg som inte är klassade som NUL, NLL eller före detta militära komplexa luftfartyg, regleras istället i Transportstyrelsen föreskrifter om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis (TSFS 2013:12).

Sammanställning av aktuella föreskrifter och förordningar inom certifikat och utbildning

Dessa återfinns på riksdagens webbplats.

Mer information

Mer information inom andra områden inom luftfart, såsom t.ex. operativa regler, finner ni på Transportstyrelsens hemsida under respektive verksamhetsområde.

Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, EASA - Här hittar du alla EU-förordningar inklusive vägledande material (GM) och godtagbara sätt att uppfylla kraven (AMC).

Eur-lex - Här hittar du förordningarna på svenska, utan AMC och GM.

Hur informerar Transportstyrelsen om det löpande regelarbetet?

För att inte missa när ny information publiceras på webbplatsen kan du kostnadsfritt bli prenumerant via vår prenumerationstjänst.

Prenumerera på information