E-tjänster inom vägtrafik
Välj den e-tjänst som passar ditt ärende bäst.
Mina sidor
På Mina sidor hittar du som privatperson information kopplat till ditt körkort och ditt fordon. Du kan också ställa på eller av ditt fordon, anmäla ägarbyte, beställa registreringsbevis och registreringsskylt samt se uppgifter om trängselskatt och infrastrukturavgift.
Du kan logga in på Mina sidor med e-legitimation.
Alla e-tjänster inom fordonsområdet.
Du som privatperson (och enskild firma) kan endast anmäla autogiro via din internetbank. Vi har ingen möjlighet att ta emot din anmälan på annat sätt.
Transportstyrelsen erbjuder autogiro för flertalet skatter och avgifter inom fordonsområdet.
Gå till tjänsten Autogiro. Öppnas i nytt fönster.Beräkna din preliminära bonus för bilar med mycket låga utsläpp.
Gå till tjänsten Bonus - beräkna. Öppnas i nytt fönster.Ansökan om enskilt godkännande kan du endast göra för nya fordon för fordonsslagen personbil, lastbil och buss samt släp som kopplas till dessa. Med nytt fordon avses ett fordon som aldrig varit registrerat eller varit registrerat i Sverige men ännu inte tagits i trafik för första gången.
Gå till tjänsten Enskilt godkännande - ansök. Öppnas i nytt fönster.Endast för användare som är anslutna till tjänsten.
Gå till tjänsten Fordon direkt - logga in. Öppnas i nytt fönster.Se betalningsinformation för trängselskatt, fordonskatt, felparkeringsavgift och infrastrukturavgift för fordon som du äger.
Gå till tjänsten Fordonets skulder. Öppnas i nytt fönster.Se uppgifter om ditt/dina fordon.
Mina sidor – för privatpersoner
Nu kan du se dina fordonsuppgifter i Mina sidor. Du loggar in med e-legitimation.
E-tjänst – för företag eller privatpersoner
Du kan fortfarande se dina fordonsuppgifter i vår separata tjänst för fordonsuppgifter. Du loggar in med behörighetskod eller e-legitimation.
Gå till tjänsten Fordonsuppgifter - dina fordon. Öppnas i nytt fönster.Sök information om fordon genom att ange registreringsnummer. Du kan ta del av grundläggande fordonsdata, besiktningsuppgifter, skatteuppgifter och information av mer teknisk karaktär.
Gå till tjänsten Fordonsuppgifter - sök med registreringsnummer. Öppnas i nytt fönster.Visar betalda och obetalda avgifter samt passager som registrerats på ett visst fordon och som ännu inte blivit ett avgiftsbeslut. Du kan se avgifter och avgiftsbeslut för både Motala, Sundsvall och Skurubron.
Mina sidor – för privatpersoner
Nu kan du se uppgifter om infrastrukturavgift i Mina sidor. Du loggar in med e-legitimation.
E-tjänst – för företag eller privatpersoner
Du kan fortfarande se uppgifter om infrastrukturavgift i vår separata tjänst för infrastrukturavgift. Du loggar in med behörighetskod (som finns på registreringsbeviset, del 1) eller e-legitimation.
Gå till tjänsten Infrastrukturavgifter - visa uppgifter. Öppnas i nytt fönster.Tjänsten är för tillfället ur funktion.
I vår tjänst Lastbilskalkylatorn ges en bedömning om en fordonskombination uppfyller stabilitetskraven för kombinationer över 64-ton.
Gå till tjänsten Lastbilskalkylator. Öppnas i nytt fönster.
För bensin- och dieseldrivna fordon tas en förhöjd fordonsskatt (malus) ut under de tre första åren från det att fordonet blir skattepliktigt för första gången.
Gå till tjänsten Malus - beräkna din fordonsskatt. Öppnas i nytt fönster.
Du som är anmäld mottagare kan beställa mottagningsbevis. Vi skickar ut bevis varje fredag.
Gå till tjänsten Mottagningsbevis - beställ. Öppnas i nytt fönster.Sök lediga namn och ansök om personlig skylt.
Du som har en personlig skylt kan förnya och avsäga dig rätten till skylten, samt ta bort en knytning eller knyta beteckningen till ett annat fordon.
Gå till tjänsten Personlig skylt. Öppnas i nytt fönster.Beställ registreringsbevis för fordon som du äger.
Gå till tjänsten Registreringsbevis - beställ. Öppnas i nytt fönster.Beställ registreringsskyltar eller personliga skyltar till ditt fordon.
Mina sidor – för privatpersoner
Nu kan du beställa registreringsskylt i Mina sidor. Du loggar in med e-legitimation.
E-tjänst – för företag eller privatpersoner
Du kan fortfarande beställa registreringsskylt i vår separata tjänst för beställning. Du loggar in med behörighetskod eller e-legitimation.
Gå till tjänsten Registreringsskylt - beställ. Öppnas i nytt fönster.Du som är auktoriserad skrotare kan beställa skrotningsintyg. Vi skickar ut intyg varje fredag.
Gå till tjänsten Skrotningsintyg - beställ. Öppnas i nytt fönster.Släpvagnskalkylatorn har utvecklats för att hjälpa dig att ta reda på om du får dra en specifik släpvagn eller husvagn med din bil. Tjänsten är ett hjälpmedel - det är du som ansvarar för att du framför dina fordon på ett lagligt sätt även när släpvagnskalkylatorn ger klartecken för fordonen.
Tjänsten kan inte beräkna och ta hänsyn till fordon med drag (kopplingstyp) av typen bygel, krok, vändskiva och tapp eller släpvagnar med ledad dragstång. Läs mer om fler begränsningar på sidan Om släpvagnskalkylatorn.
Gå till tjänsten Släpvagnskalkylator. Öppnas i nytt fönster.Om du inte ska använda ett fordon kan du ställa av det. Då slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring.
För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt. Det innebär att du som ägare måste ha en trafikförsäkring och betala fordonsskatt för fordonet. Ett avställt fordon som du vill börja använda måste alltså ställas på.
Mina sidor – för privatpersoner
Nu kan du ställa av eller på ditt fordon i Mina sidor. Du loggar in med e-legitimation.
E-tjänst – för företag eller privatpersoner
Du kan fortfarande ställa av eller på ditt fordon i vår separata tjänst för av- och påställning. Du loggar in med behörighetskod eller e-legitimation.
Gå till tjänsten Ställ av / ställ på fordon. Öppnas i nytt fönster.Visar betalda och obetalda skattebeslut samt passager som registrerats på ett visst fordon och som ännu inte blivit ett skattebeslut. Du kan se trängselskattebeslut för både Göteborg och Stockholm.
Mina sidor – för privatpersoner
Nu kan du se uppgifter om trängselskatt i Mina sidor. Du loggar in med e-legitimation.
E-tjänst – för företag eller privatpersoner
Du kan fortfarande se uppgifter om trängselskatt i vår separata tjänst för trängselskatt. Du loggar in med behörighetskod eller e-legitimation.
Gå till tjänsten Trängselskatt - visa uppgifter. Öppnas i nytt fönster.Ansök om ursprungskontroll för ett fordon du importerat. Du använder även den här tjänsten om fordonet är köpt av försvaret eller om det är egentillverkat.
Gå till tjänsten Ursprungskontroll - ansök. Öppnas i nytt fönster.För att kunna använda webbtjänsten behöver
- säljaren kunna legitimera sig via e-legitimation (exempelvis bank ID eller mobilt bank ID).
- både säljare och köpare ha giltiga svenska körkort och vara över 18 år
- säljaren kunna uppge behörighetskoden från del 1 av fordonets registreringsbevis, den blåa delen. Behörighetskoden visar att säljaren har tillgång till det senast utfärdade registreringsbeviset och är dessutom en uppgift som omgående uppdateras i vägtrafikregistret efter ägarbytet.
Nu är det i Mina sidor som du anmäler ägarbyte. När du klickar på knappen "Gå till tjänsten" kommer du till inloggning för Mina sidor.
Gå till tjänsten Ägarbyte. Öppnas i nytt fönster.Alla e-tjänster inom körkortsområdet till privatpersoner och företag eller organisationer.
Privatperson
Transportstyrelsen skickar ut information till dig när det börjar bli dags att ansöka om förlängning av din högre behörighet. Där framgår om du ska ansöka med hälsodeklaration och synintyg eller med ett läkarintyg.
Här ansöker du som är under 45 år om förlängning av din högre behörighet med hälsodeklaration. Tjänsten kräver e-legitimation.
Läs hur du ska göra om du är över 45 år och istället ska ansöka med läkarintyg.
Du måste också komplettera din ansökan med ett synintyg. Boka tid för synundersökning hos en legitimerad optiker. De kan skick in synintyget via en e-tjänst för rapportörer.
Det är viktigt att synintyget kommer in i samband med din ansökan. Synintyget får inte vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan.
Gå till tjänsten Förlängning av högre behörighet med hälsodeklaration - ansök. Öppnas i nytt fönster.Här kan du anmäla om du upplever brister i förarutbildningen. Du kan vara anonym.
Gå till tjänsten Brister i förarutbildning - anmäl. Öppnas i nytt fönster.Här kan du anmäla om du upplever brister i förarprövningen. Du kan vara anonym.
Gå till tjänsten Brister i förarprövning – anmäl. Öppnas i nytt fönster.I den här e-tjänsten kan du bekräfta att du har tagit emot ett beslut i ditt körkortsärende genom en delgivning.
Det framgår i ditt beslut om du kan använda tjänsten.
Tjänsten kräver e-legitimation.
Gå till tjänsten Delgivning – bekräfta beslut om körkort. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker du om handledarskap för privat övningskörning. Tjänsten kräver e-legitimation.
Du måste göra en ansökan för varje elev, om du ska övningsköra med flera elever. Ett godkännande gäller i fem år oavsett om eleven tagit körkort eller inte. Du kan som mest ha fem elever samtidigt.
För att din ansökan ska bli godkänd finns det några krav du behöver uppfylla:
- Du har fyllt 24 år.
- Din elev har ett körkortstillstånd.
- Du och din elev har gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren, om övningskörningen gäller för personbil eller lätt lastbil.
- Du har ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land. Du ska ha haft behörighet för det fordon som ni ska övningsköra med under sammanlagt minst fem av de senaste tio åren.
Läs mer om vad som krävs att du ska bli handledare.
Beviset ska du alltid ha med dig vid övningskörning. Det är du som handledare som räknas som förare.
Har du en digital brevlåda? Då kommer ditt bevis om handledarskap att skickas dit.
Gå till tjänsten Handledarskap - ansök. Öppnas i nytt fönster.Här beställer du som redan har ett körkortstillstånd en kopia.
Har du en digital brevlåda? Då kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit.
Gå till tjänsten Kopia på bevis om körkortstillstånd - beställ. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker du om körkortstillstånd med hälsodeklaration om du ska ta körkort för moped klass I, motorcykel, personbil och lätt lastbil, personbil med tungt släp samt traktor (AM, A1, A2, A, B, BE och traktorkort). Behörigheterna ingår i det som kallas för grupp 1.
Tjänsten kräver e-legitimation. Mobilt SäkerhetsID eller motsvarande, som minderåriga kan få hos vissa banker, kan inte användas för att logga in i tjänsten.
Du måste komplettera din ansökan med ett synintyg. Boka tid för synundersökning hos en legitimerad optiker eller behörig trafikskola. De kan skicka in synintyget via en e-tjänst för rapportörer.
Det är viktigt att synintyget kommer in i samband med din ansökan. Synintyget får inte vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan.
Om du har en sjukdom kan du även behöva skicka in ett läkarintyg. Läs mer om de medicinska kraven för att ha körkort här.
Har du en digital brevlåda? Då kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit.
Gå till tjänsten Körkortstillstånd (grupp 1) - ansök. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker du om körkortstillstånd för tyngre fordon, till exempel tung lastbil eller buss. Tjänsten kräver e-legitimation.
Ska du förlänga dina högre behörigheter läs mer här.
Behörigheterna ingår i det som kallas för grupp 2 och 3.
- Grupp 2 omfattar behörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C och CE.
- Grupp 3 omfattar behörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE.
Du måste komplettera din ansökan med ett läkarintyg. Vissa läkare skickar in intyget digitalt eller fyller i och skriver ut det på plats. Annars kan du beställa blanketten Läkarintyg avseende högre körkortsbehörigheter eller taxiförarlegitimation.
Det är viktigt att läkarintyget kommer in i samband med din ansökan. Läkarintyget får inte vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan.
Om du har en sjukdom kan du även behöva skicka in ett läkarintyg. Läs mer om de medicinska kraven för att ha körkort här.
Har du en digital brevlåda? Då kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit.
Gå till tjänsten Körkortstillstånd (grupp 2 och 3) - ansök. Öppnas i nytt fönster.Här förlustanmäler du ditt körkort och beställer en blankett (grundhandling) för förnyelse av körkort.
Läs mer om stulet, borttappat eller skadat körkort.
Gå till tjänsten Körkort - förlustanmälan. Öppnas i nytt fönster.Om du har förlorat din blankett för förnyelse av körkortet (grundhandling) kan du beställa en ny via den här tjänsten.
Läs mer om att förnya körkortet.
Gå till tjänsten Körkort - ombeställning av grundhandling. Öppnas i nytt fönster.På Mina sidor kan du se om:
- du har ett giltigt körkort
- du har ett giltigt körkortstillstånd
- du är handledare eller elev vid privat övningskörning
- du har en introduktionsutbildning, AM-utbildning eller riskutbildning
- du har en pågående ansökan inom körkortsområdet.
Uppgifter om handledarskap som är äldre än 5 år visas inte. Observera också att det kan ta upp till 24 timmar innan din ansökan syns på Mina sidor om du ansökt via e-tjänst.
Du kan även visa uppgifter om dina fordon och utföra vissa fordonsrelaterade tjänster.
För att logga in på Mina sidor behöver du e-legitimation.
Gå till tjänsten Mina sidor – körkort. Öppnas i nytt fönster.I den här e-tjänsten kan du meddela om du godkänner ett preliminärt beslut om varning som vi skickat till dig. Godkänner du inte beslutet kan du ange skälen för det.
Det framgår i ditt beslut om du kan använda tjänsten.
Tjänsten kräver e-legitimation.
Gå till tjänsten Preliminärt beslut om varning - svara. Öppnas i nytt fönster.Här kan du söka fram de företag som har tillstånd att bedriva förarutbildning och som gett sitt medgivande till att bli publicerade i listan.
Gå till tjänsten Utbildare och provanordnare - sök. Öppnas i nytt fönster.Företag och organisationer
Här kan du ansöka om tillstånd för att bedriva olika typer av verksamhet inom förarutbildning.
Läs detta innan du ansöker
För att undvika kompletteringar och lång handläggningstid ber vi dig att gå in och läsa informationen via länkarna nedan för det tillstånd som din ansökan gäller.
Läs detta innan du fyller i formuläret
Har ert företag ändrat bolagsform? Då behöver du göra en ny ansökan om tillstånd.
Har ni bytt personal inom utbildningsverksamheten? Läs mer här.
Har ni gjort ändringar inom utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens? Läs mer här.
Här anmäler ni förändringar i er skolverksamhet till Transportstyrelsen. Vid en anmälan ska samtliga uppgifter fyllas i för att Transportstyrelsen alltid ska ha korrekta uppgifter om er verksamhet.
Gå till tjänsten Ändring av verksamhet för gymnasieskolor och kommunala vuxenutbildningar – anmäl. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker du om godkännande som utbildningsledare, trafikskolechef och trafiklärare vid trafikskola.
Läs mer om vilka krav som ställs för att bli godkänd som
Gå till tjänsten Godkännande av kompetenser vid trafikskola - ansök. Öppnas i nytt fönster.I den här tjänsten kan gymnasieskolor och kommunala vuxenutbildningar rapportera godkända förarprov.
För att kunna använda tjänsten måste skolan och användaren teckna ett avtal med Transportstyrelsen.
Gå till tjänsten Förarprov för gymnasieskolor och kommunal vuxenutbildning - rapportera. Öppnas i nytt fönster.Här kan du ansöka om förordnande för att förrätta förarprov inom Trafikverket, Försvarsmakten, gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
Gå till tjänsten Förordnande att förrätta förarprov - ansök. Öppnas i nytt fönster.I den här e-tjänsten kan en förarprövare se status på sitt förordnande och organisationer inom förarprövning som getts tillgång till tjänsten kan få en översikt över statusen på de förarprövare som finns registrerade inom sin organisation.
För att en organisation ska få tillgång till tjänsten och se förordnade förarprövare krävs att man ansöker om detta.
Ansök om läsrättigheter för organisationer
I tjänsten nedan kan förordnade förarprövare samt organisationer som getts tillgång till tjänsten se deras status.
Gå till tjänsten Förordnande förarprövare - se status. Öppnas i nytt fönster.Här kan du rapportera genomförd introduktionsutbildning om du ansökt och beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att bedriva introduktionsutbildning.
Den som anordnar introduktionsutbildning ska omgående rapportera till Transportstyrelsen när en elev har genomgått utbildningen.
Gå till tjänsten Introduktionsutbildning - rapportera. Öppnas i nytt fönster.För att få tillgång till tjänsten "Personalförändringar inom förarutbildning - registrera" krävs att tillståndshavaren ansöker om och får en personaladministratör registrerad i vårt register. Ansökan om personaladministratör kan bara göras av trafikskolechef eller påanmäld företrädare för verksamheten.
Gå till tjänsten Personaladministratörer inom förarutbildning - ansök. Öppnas i nytt fönster.I utbildarregistret finns alla utbildare och anordnare av kunskapsprov samlade vilket innebär att du kan få en överblick över din registrerade personal. Registret är tillgängligt genom en e-tjänst där du också kan göra personalförändringar direkt i tjänsten. Det är bara godkända personaladministratörer som kan använda tjänsten.
För att få tillgång till tjänsten krävs att tillståndshavaren ansöker om och får en personaladministratör registrerad i vårt register. Ansökan görs i e-tjänsten "Personaladministratör inom förarutbildning - ansök".
Gå till tjänsten Personalförändringar inom förarutbildning - registrera. Öppnas i nytt fönster.Här kan du rapportera genomförd riskutbildning om du ansökt och beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att bedriva riskutbildning.
Den som anordnar riskutbildning ska omgående rapportera till Transportstyrelsen när en elev har genomfört utbildningen.
Gå till tjänsten Riskutbildning - rapportera. Öppnas i nytt fönster.Här kan du som är legitimerad optiker, övrig synprövare eller behörig på trafikskola rapportera synintyg för den som ansöker om körkortstillstånd för grupp 1 (AM, A1, A2, A, B, BE och traktorkort). Tjänsten kräver e-legitimation.
Tänk på att synintyget
- ska registreras snarast möjligt efter att synprövningen har utförts
- är en del av en ansökan om körkortstillstånd
- inte får vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan om körkortstillstånd.
Godtagbara identitetshandlingar
Du som rapporterar synintyg är ansvarig för att säkerställa den sökandes identitet. Det är bara vissa identitetshandlingar som kan godtas, de räknas upp nedan. Fullständig information finns i 18 kap TSFS 2010:125. Tänk på att uppehållstillståndskort eller andra handlingar från Migrationsverket inte är godtagbara identitetshandlingar.
1. SIS-märkt företagskort, tjänstekort eller identitetskort
2. svenskt nationellt identitetskort
3. identitetskort utfärdat av Skatteverket
4. svenskt körkort
5. EU-pass
6. pass utfärdat av Färöarna, Förenade kungariket, Island, Liechtenstein,
Norge eller Schweiz
Här kan du som är legitimerad optiker rapportera synintyg för den som ansöker om förlängning av de högre behörigheterna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE med hälsodeklaration. Tjänsten kräver e-legtimation.
Tänk på att synintyget
- ska registreras snarast möjligt efter att synprövningen har utförts.
- är en del av en ansökan om förlängning av högre behörighet med hälsodeklaration.
- inte får vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan om förlängning av de högre behörigheterna.
Här kan du rapportera genomförd utbildning för förare av moped, snöskoter och terränghjuling om du ansökt och beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att bedriva utbildning för förarbevis
Den som anordnar utbildning för förarbevis ska omgående rapportera till Transportstyrelsen när en elev har genomfört utbildningen.
Här kan du rapportera genomförda kunskapsprov om du ansökt och blivit beviljad av Transportstyrelsen att få anordna kunskapsprov.
Den som anordnar kunskapsprov för förarbevis ska omgående rapportera till Transportstyrelsen när en elev har genomfört kunskapsprovet.
Gå till tjänsten Anordnare av kunskapsprov för moped, snöskoter och terränghjuling - rapportera prov. Öppnas i nytt fönster.Här kan du rapportera genomförd utbildning för AM - moped klass I om du ansökt och beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att bedriva utbildning för behörighet AM.
Den som anordnar utbildning för behörighet AM - moped klass I ska omgående rapportera till Transportstyrelsen när en elev har genomfört utbildningen.
Gå till tjänsten Utbildning för moped klass I (AM) - rapportera. Öppnas i nytt fönster.En person måste uppfylla vissa krav för att få avlägga kunskapsprov för förarbevis. Tjänsten hjälper dig att enkelt kontrollera om en person uppfyller kraven för att få göra kunskapsprov.
För att kunna använda tjänsten måste utbildaren eller provanordnaren teckna ett avtal med Transportstyrelsen.
Detta är en tjänst där anordnare av kunskapsprov för moped klass II, snöskoter och terränghjuling kan söka sina rapporterade kunskapsprov. Tjänsterna kan användas av de som ansökt och beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att anordna kunskapsprov för förarbevis.
Gå till tjänsten Anordnare av kunskapsprov för moped, snöskoter och terränghjuling - sök rapporterade prov. Öppnas i nytt fönster.Detta är en tjänst där utbildare för moped klass II, snöskoter och terränghjuling kan söka sina rapporterade utbildningar. Tjänsterna kan användas av de som ansökt och beviljats tillstånd av Transportstyrelsen att bedriva utbildning för förarbevis.
Gå till tjänsten Utbildare för moped, snöskoter och terränghjuling - sök rapporterade utbildningar. Öppnas i nytt fönster.Blanketter
Många av våra blanketter för körkort kan du beställa hem till din folkbokföringsadress via den här e-tjänsten.
Blanketter som du kan du beställa hem:
- Ansökan körkortstillstånd med hälsodeklaration och synintyg (AM, A1, A2, A, B, BE samt Traktorkort)
- Ansökan körkortstillstånd II/III med läkarintyg (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE)
- Ansökan handledarskap privat övningskörning
- Ansökan om utbyte av utländskt körkort
- Ansökan om villkor alkolås
- Synintyg
- Synintyg förlängning via hälsodeklaration
- Hälsodeklaration
- Läkarintyg ADHD
- Läkarintyg avseende C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE eller Taxi
- Läkarintyg avseende sömn och vakenhetsstörningar
- Läkarintyg om alkohol, narkotika, läkemedel
- Läkarintyg diabetes
- Läkarintyg synfunktion
- Läkarintyg för ansökan om villkor om alkolås
- Ogiltighet på egen begäran
Läs mer om blanketterna som du kan beställa hem.
Gå till tjänsten Blanketter för körkort - beställ. Öppnas i nytt fönster.Alla e-tjänster inom yrkestrafiksområdet.
Buss- och godstrafik
Här kan företag med yrkestrafiktillstånd rapportera in hur många anställda varav anställda förare företaget hade den 31 december föregående år.
Gå till tjänsten Antal anställda – rapportera. Öppnas i nytt fönster.Här kan du lämna förar- och fordonslistor, kontrollunderlag och övriga upplysningar som behövs för Transportstyrelsens tillsyn av kör- och vilotider samt vägarbetstidslagen.
Gå till tjänsten Buss- och godsföretag – kontroll av kör- och vilotider samt vägarbetstid. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker ett svenskt företag om internationellt tillstånd, CEMT-godstillstånd och CEMT-flyttgodstillstånd.
Läs mer om CEMT-tillstånd.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten CEMT-tillstånd – ansök. Öppnas i nytt fönster.Här bekräftar du att du mottagit en Yrkestrafikhandling.
I e-tjänsten så ska du ange ett ärende-/diarienummer som börjar på TSTRYT alternativt TRYT som framgår i det brev som du har fått från Transportstyrelsen.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Delgivning – bekräfta mottagen yrkestrafikhandling. Öppnas i nytt fönster.Här kan du anmäla och avanmäla fordon i yrkestrafik, taxitrafik och biluthyrning. Det är också här du anmäler vilken redovisningscentral du har avtal med (taxi).
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation eller din säkerhetskod.
Gå till tjänsten Fordon i yrkestrafik – anmäl/avanmäl. Öppnas i nytt fönster.Här kan du ansöka om, förnya eller ersätta förarkort, företagskort, verkstadskort och kontrollkort till färdskrivare. För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation
Gå till tjänsten Färdskrivarkort – ansök, förnya, ersätt. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker ett svenskt företag om förartillstånd för tredjelandsmedborgare.
Läs mer om förartillstånd.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Förartillstånd för tredjelandsmedborgare - ansök. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker företag om gemenskapstillstånd och/eller kopior av gemenskapstillstånd.
Det krävs att företaget har yrkestrafiktillstånd för gods- eller persontransporter för att beviljas gemenskapstillstånd.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Gemenskapstillstånd – ansök. Öppnas i nytt fönster.Här kan du lägga till dokument i ditt ärende. Då behöver du ditt
person-/organisationsnummer och diarienummer (TSTRYT 20XX/XXX).
Om du ska bifoga färdskrivarfiler, använd istället denna e-tjänst: Buss- och godsföretag – kontroll av kör- och vilotider samt vägarbetstid.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation
Gå till tjänsten Komplettera ärende med dokument. Öppnas i nytt fönster.Här har du möjlighet att söka information om företag som:
- finns registrerade i vägtrafikregistret och även
- har tillstånd att bedriva yrkesmässig gods- eller busstrafik
- har tillstånd att bedriva taxitrafik
I tjänsten hittar du information om ditt yrkestrafiktillstånd och fordon i yrkesmässig trafik. Du kan även se information om färdskrivarkort, YKB, ADR och taxiförarlegitimation.
Gå till tjänsten Mina Yrkestrafikuppgifter. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker ett utländskt företag om transporttillstånd till Svergie. Det gäller länder som inte har vägtransportavtal med Sverige. Läs mer om specialtillstånd på sidan Internationell godstrafik.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Specialtillstånd – ansök. Öppnas i nytt fönster.Här beställer du en ny säkerhetskod för tillgång till dina yrkestrafiktjänster.
Gå till tjänsten Säkerhetskod – beställ. Öppnas i nytt fönster.Anmälan om byte av trafikansvarig, ansvarig person i uthyrningsrörelse eller övrigt prövad person.
Gå till tjänsten Utbyte av trafikansvarig eller annan personal. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker företag om kontrolldokument som behövs vid beställningstrafik.
Det krävs att företaget har yrkestrafiktillstånd och gemenskapstillstånd för persontransporter för att beviljas kontrolldokument.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Waybill/Interbus Waybill - ansök. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker du om tillstånd att yrkesmässigt bedriva biluthyrning, gods-, buss- eller taxitrafik.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation
Gå till tjänsten Yrkestrafiktillstånd, Taxitrafiktillstånd – ansök. Öppnas i nytt fönster.Här kan du återkalla tillstånd att bedriva godstrafik, busstrafik, taxitrafik och uthyrningsrörelse. Det är också här du återkallar gemenskapstillstånd och tillstånd att driva redovisningscentral för taxitrafik.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Återkallelse av yrkestrafiktillstånd eller taxitrafiktillstånd på egen begäran. Öppnas i nytt fönster.
Taxitrafik
Här bekräftar du att du mottagit en Yrkestrafikhandling.
I e-tjänsten så ska du ange ett ärende-/diarienummer som börjar på TSTRYT alternativt TRYT som framgår i det brev som du har fått från Transportstyrelsen.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Delgivning – bekräfta mottagen yrkestrafikhandling. Öppnas i nytt fönster.Här kan du anmäla och avanmäla fordon i yrkestrafik, taxitrafik och biluthyrning. Det är också här du anmäler vilken redovisningscentral du har avtal med (taxi).
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation eller din säkerhetskod.
Gå till tjänsten Fordon i yrkestrafik – anmäl/avanmäl. Öppnas i nytt fönster.Här kan du lägga till dokument i ditt ärende. Då behöver du ditt
person-/organisationsnummer och diarienummer (TSTRYT 20XX/XXX).
Om du ska bifoga färdskrivarfiler, använd istället denna e-tjänst: Buss- och godsföretag – kontroll av kör- och vilotider samt vägarbetstid.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation
Gå till tjänsten Komplettera ärende med dokument. Öppnas i nytt fönster.Här har du möjlighet att söka information om företag som:
- finns registrerade i vägtrafikregistret och även
- har tillstånd att bedriva yrkesmässig gods- eller busstrafik
- har tillstånd att bedriva taxitrafik
I tjänsten hittar du information om ditt yrkestrafiktillstånd och fordon i yrkesmässig trafik. Du kan även se information om färdskrivarkort, YKB, ADR och taxiförarlegitimation.
Gå till tjänsten Mina Yrkestrafikuppgifter. Öppnas i nytt fönster.I den här tjänsten loggar besiktningsorgan in för att rapportera uppgifter om besiktning av taxameterutrustning.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Rapportera uppgifter om besiktning av taxameterutrustning. Öppnas i nytt fönster.Här beställer du en ny säkerhetskod för tillgång till dina yrkestrafiktjänster.
Gå till tjänsten Säkerhetskod – beställ. Öppnas i nytt fönster.Du kan ansöka om taxiförarlegitimation när du har gjort alla två delprov som ingår i provet i yrkeskompetens och genomfört körprovet med godkänt resultat. I tjänsten kan du få frågan särskilt prövad genom ett förhandsbesked om du är osäker på om du kan få taxiförarlegitimation med hänsyn till vissa personliga eller medicinska förhållanden. Tjänsten kräver e-legitimation.
Gå till tjänsten Taxiförarlegitimation – ansök. Förhandsbesked taxiförarlegitimation – ansök. Öppnas i nytt fönster.Här förlustanmäler du din taxiförarlegitimation.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation. Du kan inte använda en säkerhetskod.
Gå till tjänsten Taxiförarlegitimation – förlustanmäl. Öppnas i nytt fönster.Om du inte längre vill köra taxi kan du använda den här tjänsten för att ogiltigförklara din taxiförarlegitimation. Tänk på att du i sådana fall kommer att behöva göra nya prov och ansöka om en ny taxiförarlegitimation om du senare vill köra taxi igen.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Taxiförarlegitimation – Ogiltigförklaring på egen begäran. Öppnas i nytt fönster.Om du har förlorat din blankett för förnyelse av taxiförarlegitimationen (grundhandling) kan du beställa en ny via den här tjänsten
Läs mer på: Förnyelse och förlust av taxiförarlegitimation
Gå till tjänsten Taxiförarlegitimation – ombeställning av grundhandling. Öppnas i nytt fönster.Anmälan om byte av trafikansvarig, ansvarig person i uthyrningsrörelse eller övrigt prövad person.
Gå till tjänsten Utbyte av trafikansvarig eller annan personal. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker du om tillstånd att yrkesmässigt bedriva biluthyrning, gods-, buss- eller taxitrafik.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation
Gå till tjänsten Yrkestrafiktillstånd, Taxitrafiktillstånd – ansök. Öppnas i nytt fönster.Här kan du återkalla tillstånd att bedriva godstrafik, busstrafik, taxitrafik och uthyrningsrörelse. Det är också här du återkallar gemenskapstillstånd och tillstånd att driva redovisningscentral för taxitrafik.
För att kunna använda tjänsten behöver du logga in med e-legitimation.
Gå till tjänsten Återkallelse av yrkestrafiktillstånd eller taxitrafiktillstånd på egen begäran. Öppnas i nytt fönster.
Utbildning inom yrkesförarkompetens
Detta formulär ska användas när du som utbildare gör mindre ändringar i din tillståndspliktiga utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens.
Gå till tjänsten Anmälan om ändring i utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens. Öppnas i nytt fönster.Detta formulär ska användas när du som utbildare gör större ändringar i din tillståndspliktiga utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens.
Gå till tjänsten Ansökan om ändring i utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens. Öppnas i nytt fönster.Här ansöker du om tillstånd att bedriva utbildning för yrkesförarkompetens.
Läs detta innan du ansöker
För att få veta vilka regler som gäller för ansökan och därmed undvika kompletteringar och lång handläggningstid ber vi dig att gå in och läsa informationen via länken nedan.
Branschgemensam utbildningsmodell för fortbildning
För dig som ska söka tillstånd för fortbildning, och vill anpassa din utbildning efter en branschgemensam utbildningsmodell, är e-tjänsten utvecklad så att du ska få vägledning i att utforma din utbildningsplan. Väljer du den metoden så behöver du inte bifoga någon utbildningsplan till din ansökan. Till beskrivningen av plan för genomförande finns vägledande texter att utgå ifrån.
Här kan du anmäla om du upplever brister i förarutbildningen. Du kan vara anonym.
Gå till tjänsten Brister i förarutbildning – anmäl. Öppnas i nytt fönster.Här kan du söka fram de företag som erbjuder utbildning för yrkesförarkompetens och som gett sitt medgivande till att bli publicerade i listan.
Listan visar bara den plats där en tillståndshavare har sin huvudsakliga utbildningsplats eller adress, men utbildaren kan även finnas på fler orter än vad som framgår i listan.
Du kan behöva kontakta en utbildare i listan för att veta om de bedriver utbildning i fler län än vad listan anger.
Gå till tjänsten Utbildare för yrkesförarkompetens – sök. Öppnas i nytt fönster.Här rapporterar företag med tillstånd in genomförd utbildning för yrkesförarkompetens.
Den som anordnar utbildning för yrkesförarkompetens ska omgående rapportera in när en elev har genomgått utbildningen.
På sidan Delkursrapportering hittar du mer information om vad som gäller vid rapportering.
Gå till tjänsten Utbildning för yrkesförarkompetens - rapportera. Öppnas i nytt fönster.Övrigt
Transportstyrelsen erbjuder autogiro för flertalet skatter och avgifter inom fordonsområdet.
Gå till tjänsten Autogiro för företag. Öppnas i nytt fönster.Sök information om fordon genom att ange registreringsnummer. Du kan ta del av grundläggande fordonsdata, besiktningsuppgifter, skatteuppgifter och information av mer teknisk karaktär.
Gå till tjänsten Fordonsuppgifter. Öppnas i nytt fönster.I vår tjänst Lastbilskalkylatorn ges en bedömning om en fordonskombination uppfyller stabilitetskraven för kombinationer över 64-ton.
Gå till tjänsten Lastbilskalkylator. Öppnas i nytt fönster.