Släpfordon

Ett släpfordon är ett fordon som är byggt för att kopplas till ett annat motordrivet fordon (inte moped klass II) och är avsett för person- eller godstransport. Släpfordon delas in i släpvagnar, släpslädar och terrängsläp samt i lätta släpfordon och tunga släpfordon.

Släpvagnskalkylatorn hjälper dig rätt

Olika typer av släp gör att du kan använda ditt fordon till många ändamål. Samtidigt är det viktigt att känna till vilka regler som gäller för släpvagnar, husvagnar och andra släp som kopplas efter bilen.

Använd släpvagnskalkylatorn för att ta reda på hur tung släpvagn eller husvagn du får dra.

Släpvagnskalkylator  

Läs mer om vad som gäller för att köra med släpvagn i publikationen "Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn".

Efterfordon inte ett släp

Notera att det är skillnad mellan släpfordon och efterfordon. Ett efterfordon kan till exempel vara en skylift, kompressor eller ett annat fordon som dras efter bilen och som inte har last. Läs mer om efterfordon.

Lätt släpfordon

Ett lätt släpfordon har en totalvikt av högst 750 kg. Totalvikten kan vara över 750 kg under förutsättning att dragfordonets och släpfordonets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton. Läs mer om vikter och vad de olika begreppen betyder.

Tungt släpfordon

Ett tungt släpfordon är ett annat släpfordon än ett lätt släpfordon.

Släpvagn

En släpvagn är ett släpfordon på hjul eller band som är tillverkat för att dras av ett motorfordon, en traktor eller ett motorredskap. En släpvagn kan behöva vinterdäck under perioden 1 december–31 mars om det råder vinterväglag. Läs mer på sidan Vinterdäck på släpvagn.

Du får köra högst 40 km/tim med obromsad släp- eller husvagn, eller högst 80 km/tim med bromsad släp- eller husvagn eller obromsad släp- eller husvagn under vissa omständigheter. Läs mer på sidan om hastighet för släp.

Jag har byggt en egen släpvagn...

Du behöver ett chassinummer (identifieringsnummer) till din egenbyggda släpvagn. Du ansöker hos oss om tilldelning av identifieringsnummer, på blanketten Ansökan om identifieringsnummer.

Släpsläde

En släpsläde är ett släpfordon på medar som är inrättat för att dras av ett motorfordon, en traktor eller ett motorredskap.

Terrängsläp

Ett släpfordon som är inrättat för att dras av ett terrängmotorfordon.

Andra krav för släpfordon

Körkortskrav: Tungt släpfordon kräver BE-behörighet för personbil.

Tungt släpfordon kräver C1E eller CE-behörighet för tung lastbil.

Tungt släpfordon kräver D1E eller DE-behörighet för buss.

Har du rätt körkort? Kontrollera på sidan Har du rätt körkort?

Registreringsskylt: Ja.

Läs mer om registreringsskylt.

Kontrollbesiktning: Registrerade terrängsläp som används i yrkesmässig trafik för persontransport ska kontrollbesiktas. Läs mer på sidan om besiktning.

Bildragna släpvagnar ska kontrollbesiktas. Läs mer på sidan om besiktning.

Fordonsskatt: Det beror på hur fordonet används. Läs mer på vår sida skattepliktiga fordon.

Trafikförsäkring: Nej.