Sök på webbplatsen
Sökresultat
399 träffar på Kör och vilotider på transportstyrelsen.se
Visa:
-
Regler om kör- och vilotider
Här finner ni information om regler om kör- och vilotider samt färdskrivare. … Här finner ni information om regler om kör- och vilotider samt färdskrivare. … Se Transportstyrelsens utredare berätta om bakgrunden till varför reglerna för kör- och vilotider finns.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Undantag från kör- och vilotider
Här finner ni information om undantag från kör- och vilotider och färdskrivare. … Här finner ni information om undantag från kör- och vilotider och färdskrivare.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Tillsynsavgift för kör- och vilotider och vägarbetstid
Kontroll av kör- och vilotider och tillsyn av vägarbetstidslagen ska finansieras med avgifter. … Kontroll av kör- och vilotider och tillsyn av vägarbetstidslagen ska finansieras med avgifter. … Där finns även information om hur ni går tillväga för att överklaga om ni inte anser att ni omfattas av reglerna om kör- och vilotider.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Färdskrivarkort
Det finns fyra typer av färdskrivarkort: Förarkort används av förare och placeras i färdskrivaren som registrerar kör- och vilotider på kortet, för att … transportföretagen och kontrollmyndighet (i Sverige Polismyndigheten och Transportstyrelsen) ska kunna se att förarna följer kör- och vilotidsreglerna … Dessa test- och provkort går inte att använda i de färdskrivare som är monterade i fordon för att registrera kör- och vilotider.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Frågor och svar om kör- och vilotider för förare
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som är förare. … Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som är förare.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Kör- och vilotider
Därför finns det regler för kör- och vilotider. Här har vi samlat information om kör- och vilotider samt färdskrivare. … - och vilotider. … om man inte omfattas av något undantag från kör- och vilotider.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Färdskrivare
I färdskrivaren registreras bland annat förarnas kör- och vilotider. … Läs mer om undantag från kör- och vilotider. … I fordon med analog färdskrivare registreras kör- och vilotider på diagramblad.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Mobilitetspaketet
I paketet finns regler om tillstånd, godstransporter, kör- och vilotider, färdskrivare och vägarbetstid. … Andra datum gäller dock för kör- och vilotider och färdskrivare, se mer information nedan. … Mer information om regler för kör- och vilotider finns under Regler om kör- och vilotider - Transportstyrelsen Ändringar av färdskrivarförordningen Vissa
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Kör- och vilotider - utvärdering av kör och vilotider
Tillämpning och sanktionering vid kontroll av kör- och vilotider.
Om oss / Publikationer och rapporter
-
Frågor och svar om kör- och vilotider för transportföretag
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som har ett transportföretag. … Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som har ett transportföretag.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Företagskontroll av kör- och vilotider
omfattas reglerna om kör- och vilotider. … Läs mer om tillsynsavgiften på tillsynsavgift för kör- och vilotider och vägarbetstid. … Här kan du läsa om vår tillämpning Vägledning vid tillämpning av kör- och vilotider. Läs mer om regler om kör- och vilotider.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Ställ av eller på ditt fordon
Ställ på För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt.
Vägtrafik / Fordon
-
Lastbil
Tung lastbil får köra högst 90 km/timmen på motorväg eller motortrafikled, 80 km/timmen på annan väg eller om lastbilen har släp. … Arbetar du som lastbilsförare behöver du känna till reglerna för kör- och vilotider. … Ska du köra lastbil med släp, behöver du C1E eller CE.
Vägtrafik / Fordon
-
För dig som kör motorcykel
Krav på hjälm Du måste ha skyddshjälm när du kör motorcykel. … Köra i terräng Det är normalt inte tillåtet att köra motorcykel i terräng. … Krav för dig som ska köra MC Körkortskrav: A1, A2, A, B (Läs mer i broschyren "Köra motorcykel") Registreringsskylt: Ja (Läs mer om registreringsskylt
Vägtrafik / Trafikregler och vägmärken
-
Fordon du får köra
Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att... … Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten framgår av tabellen nedan. … BehörighetKörkortsålderGer rätt att köra AM 15 år Moped klass I (EU-moped)Behörighet AM ger även rätt att köra: Moped klass II Traktor a (gjorda
Vägtrafik / Körkort
-
Vinterdäck
Undantag från krav på vinterdäck Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: Vid … Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning. … Ett fordon får också köras trots kravet på vinterdäck om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre.
Övrigt / Fordon
-
Elsparkcykel
Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. … Det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana. … Då får fordonet inte köras på allmän väg utan endast inom ett inhägnat område.
Vägtrafik / Fordon
-
Villkor och medicinska krav
Exempel på trafikvillkor kan vara att du enbart får köra fordon som är utrustade på ett visst sätt. … Det finns också trafikvillkor som utökar möjligheten att köra ett fordon eller en fordonskombination. … Ibland är läkemedelsbehandling en förutsättning för att du ska kunna köra säkert, till exempel vid diabetes och epilepsi.
Vägtrafik / Körkort
-
Nya regler för bussförare som kör beställningstrafik
Den 22 maj 2024 införs nya regler om kör- och vilotider vid tillfällig persontrafik. … I dag, den 22 maj, införs nya regler om kör- och vilotider vid tillfällig persontrafik: "De nya reglerna ska passa den här typen av verksamhet bättre. … Här kan du läsa mer om kör- och vilotider Vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för förare
Om oss / Pressrum
-
Bussbranschen följer reglerna bra – men kör- och vilotider sticker ut
undersökningar har det varit brister inom just kör- och vilotider. … Slarv med kör- och vilotider är vanligt I årets mätning fick nästan var tredje förare någon form av anmärkning på grund av brister kopplade till kör- och … FAKTA: Kör- och vilotider EU har gemensamma regler om kör- och vilotider för vägtransporter av passagerare med fordon som är konstruerade för transport
Om oss / Pressrum
-
Fordon i yrkesmässig trafik
Fordonet körs av anställda hos tillståndshavaren eller av tillståndshavaren själv om denne är en fysisk person. … fordonet: Förarens anställningsavtal eller liknande handling med uppgift om att föraren har en pågående anställning hos tillståndshavaren, om den som kör
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Släpfordon
Släpvagnskalkylator Läs mer om vad som gäller för att köra med släpvagn i publikationen "Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn … Du får köra högst 40 km/tim med obromsad släp- eller husvagn, eller högst 80 km/tim med bromsad släp- eller husvagn eller obromsad släp- eller husvagn
Vägtrafik / Fordon
-
Yrkestrafik
Transportstyrelsen ska även kontrollera att följande förordningar följs: förordningen (2004:865) om kör- och vilotider samt färdskrivare, m.m. … redovisningscentraler för taxitrafik Årlig avgift 15 000 kr Tillsyn av beställningscentraler med tillståndsplikt Löpande timtaxa:1 700 kr Tillsyn av kör … - och vilotider (gäller från 1 januari 2025) Årlig avgift 500 kr/fordon Tillsyn av innehavare av taxiförarlegitimation (gäller från 1 januari
Övrigt / Avgifter
-
MC
Krav på hjälm Du måste ha skyddshjälm när du kör motorcykel. … Köra i terräng Det är normalt inte tillåtet att köra motorcykel i terräng. … Krav för dig som ska köra MC Körkortskrav: A1, A2, A, B (Läs mer i broschyren "Köra motorcykel") Registreringsskylt: Ja (Läs mer om registreringsskylt
Vägtrafik / Fordon
-
Yrkestrafik
Den som har taxiförarlegitimation får köra en personbil eller en lätt lastbil i taxitrafik.
Övrigt / Yrkestrafik
-
Att köra i cirkulationsplats
Broschyren beskriver trafikregler som gäller i en cirkulationsplats.Utgåva 1 Beställning ej möjlig Läs mer eller se film om cirkulationsplatser
Om oss / Publikationer och rapporter
-
Hur en företagskontroll går till
Om ni som företag har valts ut för en företagskontroll skickar vi ett brev som innehåller en begäran att skicka in uppgifter om kör- och vilotider. … av kontroll av kör- och vilotider kan du använda vår e-tjänst för att skicka in de uppgifter som krävs. … Buss- och godsföretag – kontroll av kör- och vilotider samt vägarbetstid Vad händer när ert material är mottaget?
Övrigt / Yrkestrafik
-
Gågata, cykelgata och gångfartsområde
Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart. Du får inte parkera fordonet. Du som är förare har väjningsplikt mot gående. … Du får inte köra ett motordrivet fordon på en gågata annat än för att korsa den. … En förare som kör in på en väg som är cykelgata har väjningsplikt mot fordon på cykelgatan.
Vägtrafik / Trafikregler och vägmärken
-
Buss
Skillnaden ligger i hur stora bussar och påkopplade släp du får köra. En buss är en ... … Skillnaden ligger i hur stora bussar och påkopplade släp du får köra. … D – Buss Med behörigheten D får du köra bussar oavsett antal passagerare eller längd.
Vägtrafik / Körkort
-
Vilotidsregler för lätta fordon
Reglerna om vilotid finns i förordning (1994:1297) om vilotider vid vissa vägtransporter inom landet och gäller för transporter med fordon som: används … Kom ihåg att under de dagar du också omfattas av reglerna om kör- och vilotider behöver göra manuell inmatning för allt arbete du utför när du inte har … Här kan du läsa mer om kör- och vilotider.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Traktorkort
För att köra traktor a eller motorredskap klass II behöver du ett körkort eller ett traktorkort. För att få köra traktor b krävs ett körkort för bil. … För att köra traktor a eller motorredskap klass II behöver du ett körkort eller ett traktorkort. För att få köra traktor b krävs ett körkort för bil. … Med ett traktorkort får du köra: Traktor a (traktorer som är gjorda för en hastighet på högst 40 km/timmen).
Vägtrafik / Körkort
-
Om släpvagnskalkylatorn
Grönt innebär att det är ok att köra fordonet och rött innebär att det inte är tillåtet att köra fordonet. … Gult innebär att det är ok att köra fordonet med vissa begränsningar, till exempel att släpet inte får lastas fullt ut.
Vägtrafik / Fordon
-
Köra fyrhjuling - regler och risker
Intresset för fyrhjulingar ökar och för dig som kör fyrhjuling är det viktigt att känna till vilka regler som gäller och vilka risker som finns.
Om oss / Publikationer och rapporter
-
Hantering av digital färdskrivare
Den digitala färdskrivaren, som registrerar och sparar kör- och vilotider i färdskrivaren och på förarens förarkort, finns i fordon som tagits i bruk mellan … Informationen är inte heltäckande, läs mer om vad ni som förare eller transportföretag förväntas känna till i de regler om kör- och vilotider som finns … - och vilotider innevarande dag och de föregående 56 dagarna.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter
Broschyren behandlar de viktigaste reglerna om vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter. Beställ publikation
Om oss / Publikationer och rapporter
-
Förarbevis för snöskoter
Om du ska köra snöskoter behöver du ett förarbevis för snöskoter. … Om du ska köra snöskoter behöver du ett förarbevis för snöskoter. … Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har blivit registrerat hos oss om du har en giltig legitimation med dig när du kör.
Vägtrafik / Körkort
-
D - Buss
Med behörigheten D får du köra bussar oavsett antal passagerare. Du får också dra en lätt släp med totalvikt på högst 750 kg. … Du ska ha fyllt: 18 år och utbildat dig i gymnasieskola för att köra persontransporter. … för att köra persontransporter. 21 år och genomgått en grundutbildning i yrkesförarkompetens på 140 timmar.
Vägtrafik / Körkort
-
Försöksverksamhet för tunga lastbilar på alternativa bränslen
Tillståndet gör det möjligt för organisationer att få undantag från körkortslagen för deras förare med körkortsbehörighet B att köra tyngre las... … Tillståndet gör det möjligt för organisationer att få undantag från körkortslagen för deras förare med körkortsbehörighet B att köra tyngre lastbilar ( … Undantaget innebär att det blir möjligt att köra lastbilar med totalvikt mellan 3 500 kilogram och 4 250 kilogram på behörighet B.
Om oss / Pressrum
-
Nytt körkort efter återkallelse
Du får köra igen när: vi har fått ett godkänt fotografi och namnteckning, din återkallelsetid är slut, ditt nya körkort är giltigt. … Du får köra igen när: vi har fått ett godkänt fotografi och namnteckning, din återkallelsetid är slut, ditt nya körkort är giltigt. … Du får köra igen när: vi har fått ett godkänt fotografi och namnteckning, ditt nya körkort är giltigt.
Övrigt / Körkort
-
Taxiförarlegitimation
Som taxiförare kör man personbil i yrkesmässig trafik. … Det innebär att du förutom vanliga taxikörningar även kan köra: färdtjänst skolskjuts avtalskunder bud sjukresor Reglerna om taxiförarlegitimation finns
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
AM – moped klass I
Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). … Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). … Du får även köra moped klass I om du har ett körkort med någon annan behörighet.
Vägtrafik / Körkort
-
Motorredskap
Den högsta hastigheten som ett motorredskap klass I får köra är 50 km/timmen. … Om motorredskapet har en tillkopplad släpvagn som inte är försedd med effektiva bromsar som kan manövreras från motorredskapet, får man endast köra 40
Vägtrafik / Fordon
-
Blankett TSTRK1030: Läkarintyg alkohol, narkotika och läkemedel
Den här blanketten kan du ladda ner eller beställa hem. Den här blanketten kan du ladda ner eller beställa hem. Blanketten används för att skicka in läkarintyg
Vägtrafik / E-tjänster och blanketter
Ladda ner blankett TSTRK1030 -
Ställa på ditt fordon
För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt. … För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt.
Vägtrafik / Fordon
-
Blankett TSTRK1007: Läkarintyg - avseende högre körkortsbehörigheter eller taxiförarlegitimation och Läkarintyg - på begäran från Transportstyrelsen
Den här blanketten kan du ladda ner eller beställa hem. Du som är läkare kan även skicka intyget till oss digitalt. Den här blanketten kan du
Vägtrafik / E-tjänster och blanketter
Ladda ner blankett TSTRK1007 -
A-traktor
Både den som kör A-traktor och eventuella passagerare måste använda bälte vid färd på väg. … Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet. … Håll så långt till höger som möjligt om du ser att någon vill köra om.
Vägtrafik / Fordon
-
Lastsäkring
Den utökade B-behörigheten ger rätt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. … Läs gärna mer i foldern Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn. Glöm inte markera utstickande last med exempelvis en röd vimpel. … Om du kör i mörker ska utstickande last märkas ut med ljus och reflexer – vitt framåt och rött bakåt.
Övrigt / Trafikregler och vägmärken
-
Registreringsskyltar
Aktuell avgift för en provisorisk registreringsskylt Om ditt fordon saknar registreringsskylt, får du bara köra kortast lämpliga väg till en polisstation
Vägtrafik / Fordon
-
Hantering av smart färdskrivare
Den smarta färdskrivaren, som registrerar och sparar kör- och vilotider i färdskrivaren och på förarens förarkort, finns i fordon som har registrerats … Informationen är inte heltäckande, läs mer om vad ni som förare eller transportföretag förväntas känna till i de regler om kör- och vilotider som finns … - och vilotider innevarande och de föregående 56 dagarna.
Vägtrafik / Yrkestrafik
-
Läkares anmälningsskyldighet
Anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att körkortshavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att köra ett körkortspliktigt … Läkarens tillsägelse att avstå från att köra ett fordon är lämpligt i situationer när det medicinska tillståndet som utgör hinder för körkortsinnehav är … Anmälan behöver inte göras om det finns anledning att anta att körkortshavaren kommer att följa läkarens tillsägelse att avstå från att köra körkortspliktigt
Vägtrafik / Körkort