Byta ut ett körkort från ett EES-land till ett svenskt

Du kan byta ditt EES-körkort till ett svenskt om körkortet är giltigt och du är permanent bosatt i Sverige.

Så här ansöker du

  1. Beställ blanketten Ansökan om utbyte av utländskt körkort.
  2. Skicka in din ansökan tillsammans ditt utländska körkort i original till:
    Transportstyrelsen
    701 97 Örebro

Om du vill byta ut ett körkort med behörighet för lastbil eller buss, kan du i vissa fall behöva skicka in ett läkarintyg eller en hälsodeklaration med synintyg till oss. Vi kommer att kontakta dig efter att du skickat in din ansökan ifall det är aktuellt för dig.

Under själva ansökan om utbyte är det viktigt att veta att det är polisen som avgör om du får köra eller inte då ett körkort enligt lag ska vara med vid färd. Om du ändå ska köra under pågående utbyte rekommenderar vi att du tar en kopia på ditt utländska körkort som du har med vid färd tillsammans med en giltig legitimation.

Permanent bosättning

Enligt gällande EES-överenskommelse ska man anses vara permanent bosatt i det land som utfärdar ett körkort.

När din ansökan är godkänd

Om vi godkänner din ansökan får du hem ett inbetalningskort för tillverkningen av ditt nya körkort. Du behöver besöka ett av Trafikverkets förarprovskontor för att ta foto och lämna din namnteckning. Ta med dig en giltig legitimation.

Läs mer om godtagbara identitetshandlingar på Trafikverkets webbplats.

När ditt körkort är tillverkat skickas det ut med rekommenderad post (REK) till ett av postens ombud. Vi skickar tillbaka ditt utländska körkort till myndigheten som utfärdade det. Du måste hämta ditt svenska körkort personligen och identifiera dig med en godkänd och giltig legitimation.

Godkända legitimationer för utlämning av post.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!