Se till att du kan larma

Ibland händer det oväntade. Se till att kunna bli räddad om det händer. Här ger vi dig några råd som är bra att tänka på oavsett om du ska ge dig ut på vattnet med båt, vattenskoter, kajak eller något annat flytetyg.

Använd alltid flytväst!

Ta gärna på dig flytvästen innan du går ut på bryggan och se även till att alla på båten har flytväst på sig innan ni ger er av. Har du en uppblåsbar flytväst så är det viktigt att kontrollera den regelbundet.

Åk ut i sällskap med andra

Att åka ut ensam på sjön innebär mycket större risker. Då måste man förbereda sig väldigt noga. Sjöräddningssällskapet rekommenderar VHF-radio, kniv, dödmansgrepp och badstege.

Ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral

Ha för vana att alltid ha din fulladdade mobiltelefon lättåtkomlig i ett vattentätt skal omkring halsen. Det skapar goda förutsättningar för att kunna larma om olyckan är framme. Över 90% av alla sjöräddningar har skett via mobiltelefonlarm.

Meddela någon vart du ska

Meddela någon vart du ska och vilken väg du planerar att ta samt när du planerar att vara framme/tillbaka. Du kan också berätta vad det är för typ av båt du använder, utmärkande klädsel med mera. Det ger goda förutsättningar för att bli räddad – räddningen vet var de ska börja leta. Du kan också dela din position med en platstjänst i mobilen.

Märk din utrustning med namn och telefonnummer

Märk upp din båt/flytetyg med namn och kontaktuppgifter. Om någon hittar en tom båt/-tillbehör blir det då betydligt lättare att veta vem man ska börja leta efter.

Ta med dig nödraket/handbloss eller liknande

De syns på mycket långt håll och ska förstås endast användas i nödsituationer.

Var nykter

Många av de som omkommer i fritidsbåtsolyckor har alkohol i kroppen.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!