Frågor och svar - Körkort med villkor

Här har vi samlat några av de frågor som vi får om körkort med villkor. 

Du kan läsa mer på sidan Körkort med villkor.

Vanliga frågor och svar

Sifferkoderna som finns på körkortets baksida används för att ange villkor för körkort. Villkorskoden för linser eller glasögon är till exempel 01.06.

Läs mer om körkort med villkor.

Skicka en skrivelse till Transportstyrelsen tillsammans med ett synintyg som visar att du klarar synkraven utan korrektion. Intyget får inte vara äldre än 2 månader när det kommer in till Transportstyrelsen.

Du skickar dina körkortshandlingar till följande postadress:

Transportstyrelsen
701 97 Örebro

Om du har villkor automat på grund av medicinska skäl ska du kontakta Transportstyrelsen. I andra fall krävs ett nytt manuellt körprov hos Trafikverket, och du behöver inte söka körkortstillstånd om provet görs på samma körkortsbehörighet som du redan har. Vill du övningsköra privat måste du dock ha en godkänd handledare.  

Ett annat alternativ om villkoret inte är satt på grund av medicinska skäl, är att du tar körkort på en högre körkortsbehörighet med manuell växellåda (då krävs dock körkortstillstånd och fullständigt förarprov (kunskapsprov och körprov). Om du t.ex. tar körkort för behörighet C eller D med manuellt växlat fordon så upphör villkoret att gälla för samtliga bilar utan släpfordon. Detsamma gäller om du gör ett godkänt körprov för utökad B-behörighet med manuellt växlat dragfordon.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!