Förarbevis för moped klass II
Vill du köra moped klass II behöver du ha ett förarbevis för moped klass II. Du som har ett körkort, traktorkort eller fyllt 15 år före den första oktober 2009 behöver inte ett sådant förarbevis.
Vad får man köra?
Moped klass II är en moped som är gjord för en hastighet på högst 25 km/timmen med en motor som har en effekt på max 1 kilowatt.
Äldre så kallade 30-mopeder som är tillverkade före 2003 och som är gjorda för en hastighet av högst 30 km/timmen räknas också som moped klass II.
Läs mer om skillnaden mellan moped klass II och elcykel.
För att få ett förarbevis för moped klass II krävs det att:
- Du har fyllt 15 år
- Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare
- Du har gjort ett godkänt kunskapsprov hos en godkänd utbildare.
Utbildning för moped klass II
Utbildningen är teoretisk men den kan också innehålla praktiska delar. Områden som ingår är bland annat trafikregler, kunskap om mopeden och farliga situationer i trafiken. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 14 år och 9 månader.
För att bli godkänd på utbildningen behöver du göra ett skriftligt prov. Kunskapsprovet innehåller 25-35 frågor och du måste ha rätt på minst 80 procent av frågorna för att bli godkänd. Du måste ha fyllt 15 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.
Sök utbildare och provanordnare
Övningskörning
Det är inte tillåtet att övningsköra privat utan enbart hos utbildaren.
När utbildningen är klar
När du har blivit godkänd på utbildningen och provet, rapporterar utbildaren det till oss. Vi skickar sedan en ansökningsblankett och ett inbetalningskort för förarbeviset till dig. När ansökan och betalning har kommit in tillverkar vi förarbeviset och skickar det till din folkbokföringsadress.
Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har blivit registrerat hos oss om du har en giltig legitimation med dig när du kör. Efter två månader måste du ha med dig förarbeviset när du kör.
Om du inte ansökt om ditt förarbevis och betalat avgiften inom ett år från den dag du blev godkänd förlorar du din behörighet. För att få veta hur du får tillbaka behörigheten kan du kontakta vår kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81.
Foto på förarbeviset
Du väljer själv var du fotograferar dig, det kan till exempel vara i en fotoautomat eller hos en fotograf. Du ska bifoga ett foto när du skickar in blanketten för tillverkning (grundhandlingen). Det är viktigt att fotot är av god kvalitet och det ska uppfylla dessa krav:
- Både svartvita foton och färgfoton är godkända. På det färdiga förarbeviset kommer dock fotografiet att återges i svartvitt även om färgfoto lämnats.
- Fotot lämnas i ett exemplar och ska vara välliknande.
- Ansiktet ska vara avbildat rakt framifrån med hela ansiktet synligt.
- Båda ögonen ska vara helt synliga och pupillerna ska synas tydligt. Blicken ska vara riktad mot kameran.
- Fotografiet ska ha god skärpa. Skärpan ska ligga i pupillen. Reflexer får inte synas i glasögon.
- Du får inte ha mörka eller färgade glasögon.*
- Du får inte ha någon huvudbonad eller liknande.*
- Ansiktet ska vara jämnt belyst och bakgrunden ska vara ljus och utan skuggor.
- Hela huvudet ska vara synligt, inte bara ansiktet.
- Avståndet mellan pupill och hakspets ska vara 14-17 mm på fotot.
- Fotografiet ska vara renskuret 35 mm brett, 45 mm högt och ha runda eller skarpa hörn.
* I vissa fall kan undantag tillåtas från dessa krav. Kontakta oss för närmare besked innan du skickar in ansökan.
Fotografering hos Trafikverket är inte möjligt för förarbevis.
Förarbevis kan återkallas
Om du gör dig skyldig till något trafikbrott, som till exempel fortkörning eller olovlig körning gäller samma regler som för körkort. Det innebär att vi kan återkalla ditt förarbevis eller ge dig en varning.