Frågor och svar - Ta körkort

Här har vi samlat några av de frågor som vi får om att ta körkort. 

Körkortstillstånd

Vill du ta körkort för moped klass I, motorcykel, personbil och lätt lastbil, personbil med tungt släp samt traktor (AM, A1, A2, A, B, BE och traktorkort) ska du ansöka om körkortstillstånd för grupp I.

Du ansöker snabbt och enkelt via vår e-tjänst. Därefter behöver du också skicka in ett synintyg till oss.

Ansök om körkortstillstånd (grupp 1)  

Vill du ta körkort för till exempel tung lastbil eller buss (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE) ska du ansöka om körkortstillstånd för grupp 2 och 3.

Du ansöker snabbt och enkelt i vår via vår e-tjänst. Därefter behöver du också skicka in ett läkarintyg.

Ansök om körkortstillstånd (grupp 2 och 3)  

Du ansöker om körkortstillstånd snabbt och enkelt via vår e-tjänst. Om du behöver skicka in något till oss med post skickar du det till Transportstyrelsen, 701 97 Örebro.

Det kostar inget att ansöka om körkortstillstånd.

Det finns ingen åldersgräns för att ansöka. Däremot finns det åldersgränser för att få övningsköra och ta körkort.

Läs mer om den behörighet som du är intresserad av.

Ett körkortstillstånd gäller i fem år och kan inte förlängas. Om du vill övningsköra eller göra ett förarprov efter att körkortstillståndet slutat gälla, behöver du ansöka om ett nytt.

Nej, ett körkortstillstånd kan inte förlängas. Om du vill övningsköra eller göra ett förarprov efter att körkortstillståndet slutat gälla, behöver du ansöka om ett nytt.

Vi prövar din ansökan utifrån personliga och medicinska krav. Om alla de kraven är uppfyllda och alla handlingar kommit in, tar det i normalfallet två till fyra veckor att få körkortstillståndet. Om du har en digital brevlåda kommer ditt körkortstillstånd att skickas dit.

Om din ansökan kräver en utredning kan det ta längre tid. En utredning kan innebära att du behöver skicka in ett läkarintyg eller att vi behöver hämta information från andra myndigheter, till exempel polisen.

Vilka fordon får jag köra upp med?

Ja, men om du kör upp med ett fordon som saknar färdskrivare får du inte köra fordon som har färdskrivare (kod 97 på körkortet).

Ja, du kan välja att köra upp med en automatväxlad bil. Om körprovet görs i ett fordon med automatisk växellåda (utan kopplingspedal) markeras det med villkorskod på körkortet (kod78) och ger dig bara behörighet att köra automatväxlade fordon.

Men om du redan har eller har haft ett körkort för fordon med manuell växellåda för behörighet B kan du göra körprovet för utökad behörighet B (B96), BE, C1, C1E, D1 D1E, C, CE, D eller DE i ett automatväxlat fordon, utan att det medför körkort med begränsning till fordon med automatisk växellåda (villkorskod 78).

Riskutbildning

Ja, om du ska ta körkort för motorcykel eller bil måste du gå en riskutbildning.

Läs med om riskutbildning för motorcykel.

Läs mer om riskutbildning för bil.

Riskutbildningen gäller till den dag du tar ditt körkort eller i högst fem år.

Du kan använda e-tjänsten "Utbildare och provanordnare" för att hitta godkända riskutbildare.

Utbildare och provanordnare  

Riskutbildningen gäller till den dag du tar ditt körkort eller i högst fem år. Om du måste göra ett nytt förarprov för att få tillbaka körkortet, måste du också göra om utbildningen eftersom den slutade gälla den dag du tog ditt körkort.

Det finns situationer då du inte behöver gå riskutbildningen:

  1. När du ska göra prov för att ta bort ditt villkor för automatväxlad bil
  2. När du har ett körkort och vi krävt att du ska göra ett körprov för att få behålla ditt körkort.

Det finns situationer då du inte behöver gå en riskutbildning?

  1. Du har behörighet A1 och har tidigare gått riskutbildningen för motorcykel och du ska göra körprov för behörighet A2 eller A.
  2. Du har behörighet A2 och du ska göra körprov för behörighet A.
  3. Du har behörighet A, som du tagit före den 1 juli 1996 och har villkor för lätt motorcykel (kod 79 eller A:L på körkortet) och ska göra körprov för att ta bort villkoret.
  4. Du har villkor automat (kod 78 på körkortet) och ska göra prov för att ta bort villkoret.

Ja, eftersom riskutbildningen för A1, A2 och A är specifikt inriktad på motorcykel kan du inte tillgodoräkna dig den utbildning du har gått för bil (behörighet B).

Ja, eftersom riskutbildningen för B är specifikt inriktad på bil kan du inte tillgodoräkna dig den utbildning du har gått för motorcykel.

  • Om du fick din behörighet A1 före den 1 november 2009 måste du gå en riskutbildning.
  • Om du fick din behörighet A1 efter den 31 oktober 2009 och körkortet inte har återkallats efter det, behöver du inte gå en ny riskutbildning.

Nej, du behöver inte gå riskutbildningen och du behöver inte heller göra något kunskapsprov. För att ta behörighet A behöver du ha ett körkortstillstånd.

Övningsköra privat med personbil (B)

Om elev och handledare saknar giltig utbildning, körkortstillstånd samt godkännande som handledare sedan tidigare så kan ni på snabbaste sätt göra detta:

  1. Eleven ska ansöka om körkortstillstånd (via Transportstyrelsens e-tjänst)
  2. Eleven ska göra synundersökning för körkortstillstånd hos en legitimerad optiker eller behörig Trafikskola (som kan rapportera intyget digitalt till Transportstyrelsen)
  3. Gå introduktionsutbildning för handledare och elev hos en behörig utbildare (som rapporterar utbildningen till Transportstyrelsen)
  4. Handledaren ska också (själv) ansöka om att bli godkänd som handledare (via Transportstyrelsens e-tjänst)
  5. Vänta på att beslut om körkortstillstånd samt godkännande som handledare skickas hem till er (och ni kan även se uppgifterna på Transportstyrelsens Mina sidor)

Övriga frågor

Ja, om den ursprungliga nettoeffekten inte är högre än 70 kilowatt.

Nej. Det fanns tidigare en sådan begränsning, men den togs bort den 19 januari 2013.

Nej, man behöver inte förarbevis för elcykel. Om fordonet däremot räknas som en moped behöver man förarbevis.

Läs mer om skillnaden mellan moped klass II och elcykel.

Du kan anmäla felaktigheter i trafikskolans utbildning till oss.

Läs mer och gör en anmälan.

Ja, du får övningsköra med både automatväxlad och manuellt växlad bil, så länge du inte har ett villkor på ditt körkortstillstånd om att du endast får köra automat (kod 10.02).

Du måste vara 23 år för att få övningsköra privat för buss. Om du utbildar dig till busschaufför kan du börja övningsköra när du fyllt 20 år. Då får du endast övningsköra hos utbildaren.

Om du utbildar dig till busschaufför på gymnasiet får du övningsköra när du fyllt 18 år.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!