Riskutbildning motorcykel

Du måste göra en riskutbildning innan du gör kunskaps- och körprovet. Utbildningen består av två delar:

  • Del 1 handlar om alkohol och droger, trötthet i trafiken och andra riskfyllda beteenden.
  • Del 2 handlar bland annat om hastighet, säkerhet och körning vid olika väg- och väderförhållanden. Manöverbana ingår i den här delen.

Riskutbildningen gäller till den dag du tar ditt körkort eller i högst fem år. Tänk på att utbildningen för personbil inte gäller för motorcykel.

Boka tid för riskutbildning

Om du går på en trafikskola anmäler skolan dig till riskutbildningen. Om du utbildar dig privat, får du själv kontakta utbildaren där du vill göra din riskutbildning.

Den som håller utbildningen rapporterar in att du har gjort riskutbildningen.

Utbildare och provanordnare  

Krav på motorcykel och skyddsutrustning

Under de praktiska momenten under del 2 ska motorcykeln du kör vara tvåhjulig.

  • Om du ska ta behörighet A1 ska du använda en motorcykel vars motor har en nettoeffekt av högst 11 kW. Om motorcykeln drivs av en förbränningsmotor ska den ha en cylindervolym på minst 120 cm³ och högst 125 cm³. Om motorcykeln drivs av en elektrisk motor ska förhållandet mellan nettoeffekt och tjänstevikt vara minst 0,08 kW/kg och högst 0,1 kW/kg.
  • Om du ska ta behörighet A2 och A ska du använda en motorcykel vars motor har en nettoeffekt av minst 20 kW. Om motorcykeln drivs av en förbränningsmotor ska den ha en cylindervolym på minst 245 cm³. Om motorcykeln drivs av en elektrisk motor ska förhållandet nettoeffekt och tjänstevikt vara minst 0,15 kW/kg.

När du kör måste du ha hjälm och skyddsutrustning för motorcykelkörning. Utrustningen ska bestå av skyddskläder av skinn eller något annat kraftigt material samt skyddsglasögon eller motsvarande, kraftiga stövlar eller kängor, handskar och ryggskydd. Hjälmen och utrustningen ska vara fri från skador.

Om jag ska ta en ytterligare A-behörighet

Du som har ett körkort för motorcykel och har gått riskutbildningen för motorcykel, behöver inte gå någon ny riskutbildning när du ska göra körprov för en högre motorcykelbehörighet. Riskutbildning för personbil gäller däremot inte för motorcykel.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!