Allergi eller astma

Om du är allergisk eller har astma ska du uppge det när du beställer biljetten. Vissa flygbolag har möjlighet att "spärra" sin flygning för pälsdjur som annars kan tillåtas att resa i kabinen.

Vissa flygbolag serverar fortfarande jordnötter till passagerarna. Om du är allergisk mot jordnötter är det viktigt att du informerar om det vid bokning av biljetten och dessutom informerar kabinpersonalen när du stiger ombord.

En god idé kan vara att inför resan beskriva sin jordnötsallergi och konsekvenserna av om man utsätts för jordnötter i ett brev som formulerats på svenska och engelska. Brevet kan du lämna till kabinpersonalen och be dem att vidarebefordra det till kaptenen.

En annan allergiframkallande faktor kan vara dofter från parfymbutiker på flygplatsen och ombord på flygplanet, där utrymmet är trångt. Dofter från medpassagerares parfymer eller försäljning av skattefria parfymer kan innebära problem för allergiker.

Om du har väldigt svåra besvär kan du kontakta flygplatsen i förväg för att ta reda på hur du på bästa sätt kan undvika dofter inne i terminalen.

Tänk på att alltid ta med dig tillräckliga mängder allergimedicin och eventuell akutmedicin.

Här finner du information om vad som gäller när du behöver ta med medicin på din flygresa.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!