Rullstol

Är du rullstolsburen måste du uppge det vid bokningen av resan. Du ska också ange om du har med dig en manuell eller elektrisk rullstol. Du måste dessutom uppge om du har behov av en särskild ombordrullstol för att kunna ta dig till och från toaletten dessa finns tillgängliga på vissa flygplan.

Du kan inte att använda din egen rullstol ombord på något flygplan, eftersom flygplansgången är för smal. På vissa flygplan kan det finnas en särskild ombordrullstol för transport till och från toaletten. När du bokar din resa måste du kunna uppge följande information om din egen rullstol om du ska ta med den på resan.

Mått och vikt

Om du har en elektrisk rullstol ska du uppge rullstolens mått och vikt. Om rullstolen kan fällas ihop, tänk på att uppge transportmåttet, det vill säga längd, höjd och bredd när stolen är hopfälld med hjulen på.

Det är elrullstolens storlek och vikt som avgör om den kan tas med i den flygplanstypen som du reser med. Uppgifterna om din rullstol vidarebefordras till flygbolaget och det är de som avgör om det är möjligt att transportera elrullstolen i planet eller inte.

Regler för olika typer av batterier

Rullstolar med torrcell- och gelébatterier är godkända för transport ombord på flygplan. Lithiumbatterier är tillåtna enligt nya regler från 2011 för transport av farligt gods, dock är det säkrast att kontrollera detta med flygbolaget eftersom reglerna ibland tillämpas lite olika.

Våtcellsbatterier måste skickas som frakt. Batterikablarna ska lätt kunna kopplas ur och fästas så att inte strömkretsen sluts. Batteriet kan sitta kvar i rullstolen

Monteringsanvisning till rullstolen

Det är mycket bra om du har med dig instruktioner om hur rullstolen monteras ihop och isär. Ibland kan du hitta "monteringsanvisning vid flygresa" på rullstolsleverantörens hemsida eller i bruksanvisningen. Det är ett informationsblad som kan fästas på rullstolen och som hjälper personalen på flygplatsen att se hur rullstolen fälls ihop och hur batterier hanteras vid flygresan.

Rullstolen fraktas i lastutrymmet

Rullstolsburna passagerare får aldrig ta med sig sin egen rullstol i kabinen. Rullstolen fraktas alltid i flygplanets lastutrymme. Den fraktas utan kostnad och räknas inte in i den tillåtna bagagemängden. Om du reser med ett flygbolag som omfattas av EU-förordningen är det tillåtet att ta med två rörelsehjälpmedel utan extra kostnad.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!