Ändring av TSFS 2009:56 om sjötrafikinformationstjänst (VTS) och sjötrafikrapporteringssystem (SRS) samt TSFS 2019:96 om sjötrafiken på Södertälje kanal

2023-08-21

Transportstyrelsen har påbörjat ett föreskriftsarbete med ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:56) om sjötrafikinformationstjänst (VTS) och sjötrafikrapporteringssystem (SRS) och i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2019:96) om sjötrafiken på Södertälje kanal.

VTS-föreskrifterna (TSFS 2009:56) utgör ett nationellt fastställt rapporteringssystem för sjöfarten och är baserat på internationella normer. I föreskrifterna finns beskrivet när och hur fartyg ska rapportera inom s.k. VTS-områden och sjötrafikrapporteringssystem (SRS). Den internationella sjöfartsorganisationen (IMO) har beslutat om nya internationella riktlinjer för VTS genom resolution A.1158(32), vilka behöver införlivas i de svenska reglerna. Bland annat så finns det numer endast en enda tjänst inom VTS, vilket behöver ändras samt att den svenska översättningen av VTS har ändrats till sjötrafiktjänst istället för sjötrafikinformationstjänst. Andra ändringar som bland annat föreslås är att gränserna för VTS-område Göteborg samt Stockholm justeras och att samtliga fartyg kommer att behöva tillstånd att avgå från kaj eller ankarplats i samtliga VTS-områden.

Under det initiala arbetet konstaterades att viss ändring avseende VTS-rapportering även behövs i ­föreskrifterna om Södertälje kanal (TSFS 2019:96), då fartyg som avgår från slussen i Södertälje kanal nu föreslås rapportera till VTS-centralen så att rätt information kan ges till fartygen av VTS i god tid för att planera eventuella möten.

Planerad remiss

Februari/mars 2024.

Planerat ikraftträdande

1 maj 2024.

Kontakt

Om du vill ha ytterligare information om föreskriftsarbetet är du välkommen att kontakta oss.

Monica Sundklev, gruppledare & sakhandläggare
monica.sundklev@transportstyrelsen.se
010-495 33 36

Johan Stenborg, jurist
johan.stenborg@transportstyrelsen.se
010-495 32 21